2021. november 10

A szenátorok jóváhagyták Klaus Iohannis elnök kérését a Romexpo-törvény felülvizsgálására

A szenátorok szavazattöbbséggel elfogadták Klaus Iohannis államelnöknek a Romexpo-törvény felülvizsgálásával kapcsolatos kérelmét. A törvény értelmében a Román Kereskedelmi és Iparkamara térítésmentesen megkapja az államtól azokat a földterületeket, amelyeken működik és amelyeket nem igényelnek vissza. Az államfő kérése több garanciát is előír a törvény alkalmazása érdekében, melyek között egy kötelezettségvállalást is, mely szerint az adott terület tulajdonjogának megszerzésétől számított 40 éven belül olyan fenntartható városfejlesztési projekteket kell megvalósítani, melyek célja az üzleti szféra támogatása. A pozitiv szavazást üdvözölte Daniel Fenechiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakciójának vezetője. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

Klaus Iohannis államelnök aláírta öt román nagykövet visszahívására vonatkozó rendeleteket

Klaus Iohannis államelnök szerdán aláírta öt román nagykövet visszahívására vonatkozó rendeleteket, közölte az Elnöki Hivatal. Pontosabban Stelian Stoianról, Románia állandó NATO-küldöttségének vezetőjéről, Luminiţa Odobescuról, Románia Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetőjéről, valamint hazánk olaszországi, spanyolországi és fehéroroszországi nagyköveteiről van szó.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

Sorin Grindeanu szociáldemokrata alelnök a minimálbér január elsejétől való növelését javasolta

Sorin Grindeanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke bejelentette, hogy a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) folytatott tárgyalásokon a minimálbér, a minimálnyugdij és a gyermekutáni családi pótlék növelését javasolta január elsejétől. A költségvetési jövedelem növelésére – ami mindezt lehetővé teszi – több megoldást javasolnak a szociáldemokraták. „Ezek közül az első a luxusélet megadóztatása lenne. Ez egy olyan valami, amit nem mi találtunk ki. Minden civilizált országban létezik ilyen luxusadó. Ha jachtot akarsz, akkor külön fizetsz. Másodszor, Romániában a legalacsonyabb a költségvetési bevételek szintje az Európai Unióban. Ezen feltétlen  javítani kell. Harmadszor, nemzeti erőfeszítésre van szükség az adócsalások leküzdésére. Negyedszer, nem értünk egyet a kedvezmények megszűntetésével a kutatás és az építőipar terén”, sorolta Sorin Grindeanu. A PNL, PSD és az RMDSZ között folytatódnak a tárgyalások a közös kormányprogram harmonizálása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

Románia több mint 1,5 millió adaggal növeli a koronavirus elleni szérumkészletét

A román hatóságok hétfői adatai szerint 6.291 új koronavírusos esetet regisztráltak, mig az elhunytak száma 405-re emelkedett. Eközben a fertőzöttek száma a fővárosban csökken, ezer lakosra kivetítve 8,35 esetet jelent. A járvány negyedik hulláma még nem ért véget, figyelmeztettek a hatóságok, megjegyezve, hogy a beoltottsági ráta továbbra is nagyon alacsony, lakossági szinten mindössze 38%. A járványhelyzet miatt Románia több mint 1,5 millió adaggal növeli a koronavirus elleni szérumkészletét. Szerdán és csütörtökön mintegy 1.250.000 adag vakcina érkezik a Pfizer/BioNTech gyógyszeripari vállalatoktól az Otopeni, kolozsvári és temesvári repülőterekre.Innen osztják szét az ország valamennyi régiójában található raktárközpontoknak. Ugyancsak szerdán érkezik Romániába csanem 350 ezer adag Johnson&Johnson-vakcina is. Mostanig Románia több mint 2 millió 800 ezer adag Johnson-vakcinát kapott, melynek több mint felét már felhasználták a lakosság immunizálására. A Johnson & Johnson vakcina az egyik legkeresettebb, főként azért, mert elég egy adag az immunizálás szempontjából. Az Európai Gyógyszerügynökség azonban ebben ez esetben is hat hónap elteltével további adag beadását javasolja a magas fokú védelem biztosítása érdekében. Hazánkban május eleje óta használják a Johnson & Johnson COVID-19 elleni szérumot és már két napja lehet időpontot foglalni az emlékeztető oltás felvételére is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)
Rozália Gănciulescu