Revista presei internaționale, 1 aprilie 2022

În contextul războiului din Ucraina, Washingtonul a asigurat din nou Kievul de sprijin deplin, promițând ajutoare de jumătate de miliard de dolari, în timpul unei noi discuții telefonice dintre președintele american Joe Biden și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, informează Euronews.
Pentru a pune capăt războiului, statele membre NATO trebuie să-și sporească sprijinul militar pentru Ucraina și să întărească flancul estic al alianței, a subliniat președintele leton Egils Levits, citat de The Baltic Times. Levits a adăugat că este nevoie de două elemente pentru a opri această mașinărie de război rusă – forțe armate care să distrugă inamicul pe teren și o pârghie economică care să împiedice Rusia să-și reconstruiască armata, reține The Baltic Times. La rândul său, Danemarca va trimite 800 se soldaţi în mai în Letonia, în luna mai, în plus faţă de întăririle terestre şi aeriene deja trimise în ţările baltice şi în Polonia, anunţă Le Figaro și amintește că Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia fac parte dintre ţările care au primit sau sunt în curs de a primi întăriri, peste 100.000 de militari fiind actualmente prezenţi în Europa şi peste 40.000 aflându-se sub comanda directă a NATO, în partea de est. Totodată, au sosit la baza Mihail Kolgălniceanu patru avioane de vânătoare ale forţelor aeriene britanice, scrie Index. Conform relatării MTI, avioanele de luptă ale RAF, Eurofighter Typhoon, şi cei 150 de militari care le însoţesc, vor efectua, în următoarele patru luni, sub comanda NATO, misiuni întărite de patrulare în spaţiul aerian estic al NATO.
Între timp, Moscova își întărește axa cu Beijingul. Într-un scenariu de instabilitate, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a efectuat o vizită în China, pentru o întâlnire a șefilor diplomației țărilor vecine Afganistanului, informează Euronews. „Pe fundalul unei situații internaționale complicate, Rusia și China continuă să își consolideze parteneriatul strategic și să vorbească pe o singură voce în afacerile globale, a explicat Lavrov, la întâlnirea cu omologul său chinez, Wang Yi, scrie Rai News. Înmulțirea dovezilor privind uciderea de civili de către forțele ruse în Ucraina nu împiedică Rusia și China să-și ducă relațiile la un nivel mai înalt, într-o nouă eră, a declarat ministrul chinez de externe, după întâlnirea cu omologul său rus, reține EUObserver. Însă oficialii de rang înalt din UE se vor lupta pentru a-i determina pe liderii chinezi să-și schimbe tonul, la summitul virtual de vineri, la care președintele Consiliului UE, Charles Michel, și președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, vor vorbi oficial cu președintele chinez Xi Jinping, pentru prima dată de la invazia rusă, precizează publicația de la Bruxelles. Agenda întâlnirii virtuale dintre înalții oficiali ai Chinei și președinții Consiliului European și Comisiei include subiecte de interes comun precum schimbările climatice, biodiversitatea și sănătatea, precum și un apel al Uniunii Europene pentru reluarea discuțiilor privind drepturile omului, dar la baza conversațiilor va fi un singur subiect de maximă importanță: invazia rusă în Ucraina și ce înseamnă aceasta pentru relațiile dintre China și Occident, comentează Politico și amintește că Beijingul a depășit SUA, pentru a deveni cel mai mare partener comercial al UE în materie de mărfuri, în 2020. Totuși, în timp ce SUA au declarat că văd China ca pe o provocare geopolitică, tehnologică și ideologică majoră, Europa a fost reticentă în a adopta o linie atât de dură, subliniază Politico. Pe de altă parte, oficialii americani de securitate națională au avertizat că Beijingul este angajat în cel mai mare efort de extindere a forțelor nucleare și de diversificare a arsenalului, din istoria sa, că vrea să egaleze sau chiar să depășească actualele capacități americane în spațiu și că reprezintă o amenințare semnificativă de spionaj cibernetic pentru Statele Unite, notează Defense News.
Între timp, după o vizită de două zile în China, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ajuns în India, unde are programate întrevederi cu premierul indian Narendra Modi și cu ministrul de Externe Subramaniyam Jaishankar, informează Tass. Cu această ocazie, India ar putea face presiuni pentru asigurarea livrării la timp a mai multor echipamente militare, precum și a componentelor sistemelor de rachete S-400 de către Rusia, anticipează The Hindustan Times. India profită la maximum de pariurile dintre marile puteri, iar poziția neutră a sa față de războiul din Ucraina înseamnă că atât Washingtonul, cât și Moscova sau Beijingul încearcă fiecare să atragă India de partea sa.
Dacă democrațiile nu se vor apăra, atunci forțele autocrației le vor nimici, avertizează The Atlantic. Această luptă necesită o cooperare mult mai strânsă a aliaților, nu numai în Europa, ci și în Pacific, Africa și America Latină, iar cooperarea aprofundată în domeniul militar și al serviciilor secrete ar putea necesita noi instituții – poate un fel de Legiune Europeană, cu participare voluntară, conectată la UE, sau poate o alianță baltică extinsă la Suedia și Finlanda, dar și o gândire diferită despre unde și cum să investim în apărare în Europa și Pacific, opinează The Atlantic.

Cristina Zaharia