2022. június 29.

A mai kormányülés napirendjéről

Szerdán dönt a kabinet arról a sürgősségi rendeletről, amelyik lehetővé tenné a természetes és jogi személyeknek, hogy elhalasszák banki hiteleik törlesztését. Ami viszont az üzemanyag-ár 50 banis csökkentését illeti, az ezt szabályozó sürgősségi kormányrendeletet csak holnap vitatják meg a miniszterek egy rendkívüli kormányülés keretében.

Banki hiteleik visszafizetésének az elhalasztását azok a cégek kérhetik, amelyek igazolni tudják, hogy az utóbbi három hónapban üzleti forgalmul 25%-al csökkent. Természetes személyek esetében a törlesztőrészletek elhalasztásának feltétele az, hogy bizonyítsák: havi kiadásaik 25%-al emelkedtek. A bankok legfeljebb kilenc hónapra adhatnak haladékot a hitelek részleteinek a visszafizetésére. További feltétel az, hogy csak azok kérhetik a visszafizetések elhalasztását, akiknek az elmúlt hat hónapban nem voltak hátralékaik, vagyis pontosan fizették a részleteket. Fontos megemlíteni, hogy a jogszabály arról is rendelkezik, hogy a kamatokat a visszafizetés felfüggesztésének lejártáig tőkésítik és hozzáadják a már létező hitel összegéhez, vagyis azok, akiknek felfüggesztik a törlesztőrészletek fizetését, nem mentesülnek a kamatok fizetésétől a felfüggesztett időszak alatt.

Egy másik sürgősségi kormányrendelet tervezetének értelmében az „IMM Invest” projekt keretében  a kis- és közepes vállalatok számára biztosított állami kedvezményeket kiterjesztik azokra a vállalatokra is, amelyek bizonyíthatóan veszteséget szenvedtek az ukrajnai háború miatt. (Radio România Actualităţi)

Florin Cîţu lemondott a Szenátus elnöki tisztségéről

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnöke, volt miniszterelnök azt követően döntött így, hogy pártjának szenátusi frakciója közölte vele: megvonják tőle a politikai bizalmat az említett funkció betöltésére. Ezt ma jelentette be Nicolae Ciucă, a PNL elnöke, miniszterelnök.

Nicolae Ciucă: Voltak megbeszélések, tárgyalások és ezek eredményeként Florin Cîţu szenátor úr bejelentette lemondását, aminek következtében a tisztségét megbízotti jelleggel Alina Gorghiu szenátor-asszony veszi át. (Radio România Actualităţi)

Elemzők szerint az év végére 6,9 százalékos lesz a belső nemzeti össztermékhez viszonyított költségvetési hiány

Ez derül ki a hivatásos beruházási szakembereket tömörítő CFA Románia nevű szervezet ma közzétett jelentéséből. A dokumentum ugyanakkor éves szinten mindössze 2,9 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Az előrejelzés szerint 2022-ben az infláció 9,5%-os lesz, a bankközi hitelkamat, a ROBOR pedig 6,94%-ig emelkedik. A lej tovább gyengül az euróhoz képest és eléri az 5,11 lejes árfolyamot. A szakértők arra számítanak, hogy Románia Nemzeti Bankja az elkövetkező hat hónapban 6%-osra fogja emelni az alapkamatot a jelenlegi 3,75%-ossal szemben. (Radio România Actualităţi)

Eltörölnék a szociáldemokraták azokat a büntetéseket, amelyeket azokra szabtak ki, akik a világjárvány idején az országba történő beutazáskor nem töltötték ki a digitális űrlapokat

Az erről szóló törvénytervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyújtotta be a parlamentbe és ma tárgyalja a Képviselőház, miután a jogszabály tervezetét a Szenátus már elfogadta. A törvénytervezet értelmében a ki nem fizetett büntetéseket nem hajtanák be, a már kifizetetteket pedig kérésre visszafizetnék. A jogszabály általános vitáján a kezdeményezést valamennyi frakció támogatta. Mint ismeretes 2021 decembere és 2022 márciusa között volt kötelező az úgynevezett dPLF (European Digital Passenger Locator) nevű nyomtatvány kitöltése. Aki ezt elmulasztotta, azt 3000 lejig terjedő pénzbüntetéssel sújthatták. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR