2015. február 27

Klaus Iohannis: Romániában nincs magyarkérdés

Romániában nincs magyarkérdés – mondta Klaus Iohannis államfő tegnap Berlinben Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélése után. Klaus iohannis arra az újságírói kérdésre, hogy tart-e feszültségek megjelenésétől a magyar kisebbséggel kapcsolatban, tekintettel a határon túli magyarok védelmére és érdekei képviseletére irányuló magyarországi törekvésekre, azt válaszolta: szokatlanul nagy érdeklődés tapasztalható magyar részről a határon túli magyar kisebbségekkel kapcsolatban, de Romániában nem érzik úgy, hogy ez fenyegetettséget jelent. A magyar kisebbségnek vannak politikai képviseletei, és ők a mi tárgyalópartnereink – mondta az államfő. Románia 2011 óta húzódó schengeni csatlakozásával kapcsolatban Klaus Iohannis elmondta: Románia teljesítette a csatlakozás technikai feltételeit, készen áll arra, hogy hatékonyan biztosítsa a közösség külső határát, és Bukarest számít Németország támogatására. Merkel szerint nem lehet egyelőre megmondani, hogy sikerül-e még az idén lezárni a csatlakozási folyamatot. A román államfő berlini bemutatkozó látogatásán találkozott Joachim Gauck német szövetségi elnökkel is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG ­ 02.27)

Zár alá került Elena Udrea több ingatlanja

Zár alá került ma Elena Udrea több ingatlanja és néhány millió leje. A korrupcióellenes ügyészek hasonlóképpen jártak el a többi Bute-gála ügyben vádlott  estében is – adja hírül a Hotnews hírportál Marius Ştriblea ügyvédre hivatkozva. Újságírói kérdésre, hogy zár alá került-e a volt turisztikai minszter Nana községben vásárolt birtoka, Ştriblea nem tudott válaszolni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG ­ 02.27)

Eltörölte az alkotmánybíróság a pártalapítást nehezítő megkötéseket

Eltörölte az alkotmánybíróság csütörtökön a párttörvény azon rendelkezését, amely szerint új politikai alakulat bejegyzéséhez legalább 25 ezer támogató aláírás szükséges. Az alkotmánysértőnek minősített cikkely arról is rendelkezett, hogy az aláírásoknak az ország 41 megyéje közül legalább 18-ból és a fővárosból kell származniuk és megyénként legalább 700 támogatóra van szükség. Az alkotmányossági óvást az úgynevezett Romániai Kalózpárt alapítói intézték a taláros testülethez. Az alkotmánybíróság szavazattöbbséggel döntött úgy, hogy a pártalapítást nehezítő rendelkezések sértik az alaptörvény 40. szakaszában szabályozott egyesülési jogot.  Az alkotmánybíróság akkor hozott a kérdésben – kötelező érvényű – döntést, amikor a törvényhozók már kényszer nélkül is a pártbejegyzés korlátozásainak megszüntetését tervezték. A választási reformcsomagot előkészítő parlamenti különbizottság a héten nagy szavazattöbbséggel elfogadta azt a javaslatot, hogy akár három ember is pártot jegyezhessen be . A parlamenti különbizottság egy új választási rendszer bevezetése, illetve a pártbejegyzés megkönnyítése és a pártfinanszírozás szigorítása érdekében dolgoz ki törvénycsomagot, amelyet a tervek szerint a tavaszi ülésszak végéig fog elfogadni a parlament. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG ­ 02.27)

Bukarest főpolgármestere büntetőjogi felelősségükre figyelmeztette az omlásveszélyes épületek tulajdonosait

Bukarest főpolgármestere arra figyelmeztette a kiemelten omlásveszélyesnek nyilvánított ingatlanok tulajdonosait, hogy gondatlanságból elkövetett emberölésért is felelősségre vonhatják őket, amennyiben nem gondoskodnak idejében a tartószerkezet megerősítéséről és emiatt egy erős földrengés nyomán esetleg összedől az épület. Sorin Oprescu főpolgármester pénteki sajtóértekezletén kijelentette: szeizmológiai szempontból Bukarest a legveszélyeztetettebb európai főváros, világviszonylatban pedig a veszélyeztetettségi lista tízedik helyén szerepel. Bukarest alig több mint 100 kilométernyire található a Kárpátok kanyarulatának szeizmikus szempontból aktív térségétől, ahol 100 kilométernyi mélységben a tektonikus lemezek elmozdulása gyakran földrengéseket okoz. Az önkormányzati vezető rámutatott: az ingatlantulajdonosok többségének felelőtlen hozzáállása miatt az utóbbi évtizedben mindössze 42 épületet erősítettek meg abból a 370-ből, amely a szakemberek szerint összedőlhet egy erős földmozgásban. Bukarestben vörös körrel jelölték meg azokat az épületeket, amelyek a szakemberek szerint nem bírna ki egy erős földrengést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG ­ 02.27)

Az MVM megvásárolta az Úz-völgyi  vízierőművet

Megvásárolta az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) az Úz völgyében működő 7,48 megawattos vízi erőművet – közölte pénteki számában a Kolozsváron megjelenő Krónika című napilap. Az MVM tavaly októberi közgyűlésén döntött arról, hogy – regionális és fenntartható stratégiai irányelveihez illeszkedően – 90 százalékos részesedést vásárol az Úz-völgyi Vízierőművet tulajdonló és üzemeltető romániai vállalkozásban, a tranzakcióval „tovább erősítve megújuló termelői portfólióját”. A magyar állam tulajdonában lévő energetikai társaság romániai leányvállalata, az MVM Partner Románia idén január elején kötötte meg az adásvételi szerződést, amelynek értéke mintegy 30 millió euró volt. A vízi erőmű kisebbségi tulajdonosa a romániai magyar református egyház nyugdíjpénztára maradt. A székelyföldi akvizíció az MVM első romániai beruházásának számít. Az Úz-völgyi vízi erőmű kapacitása 7,48 megawattóra, hét gátból és 15 turbinából áll. Az objektum teljes hossza több mint 20 kilométer az első gáttól az utolsó befogóig. A Csíki-havasokhoz tartozó Úz völgyében, zöldenergiás projekt keretében megépített törpevízierőmű-rendszert 2013-ban helyezték próba-üzemmódba. A projekt kivitelezése civil és környezetvédelmi szervezetek tiltakozását váltotta ki, az ellenzők szerint ugyanis az áramtermelő – és maga az iparág – káros hatást gyakorol a környezetre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG ­ 02.27)

Demeny Andrei