2022. július 22

Megnövelték a közlekedési kihágásokért kiróható bírságok összegét

Az erről szóló törvényt tegnap hirdette ki Klaus Iohannis államfő. A személygépkocsik vezetői a jövőben 275 és 550 lej közötti összegeket fizethetnek akkor, ha elmulasztották befizetni az útadót, illetve nem rendelkeznek az ezt igazoló matricával (rovinietă). (RADOR Hírügynökség)

Takarékosabb vízfelhasználásra buzdítanak a hatóságok

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter és Raed Arafat a Sürgősségi Helyzetek Ügyosztályának (DSU) vezetője arra kéri a lakosságot, hogy az ivóvizet ne használják öntözésre, vagy fürdőmedencék megtöltésére. Egyebek mellett ezt közölte a tárcavezető tegnap a saját Facebook-oldalán. A gazdákat arra kérik, hogy ne gyújtsák meg a tarlókat, mert a tűzkárok veszélye fokozottan fennáll. Országosan egyre több tűzesetet jelentenek. A tűzoltóknak Temesvár közelében, Prahova, Beszterce-Naszód, Suceava és Mehedinţi megyékben is ki kellett vonulniuk, hogy megfékezzék a lángokat. (Radio România Actualităţi)

Vasárnapig meghosszabbították a hőségriasztást

Vasárnapig meghosszabbította a narancssárga jelzésű, azaz másodfokú, az ország nyugati, déli és dél-nyugati régiójára vonatkozó hőségriasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Narancssárga kánikulariadó van érvényben Szatmár, Szilágy, Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt és Teleorman megyében. A hőmérséklet eléri a 38-40 Celsius-fokot. Éjszaka a hőmérséklet nem csökken 20-22 fok alá. A hőérzet kellemetlenné válik, a hőmérséklet-páratartalom index pedig meghaladja a kritikus 80-as értéket. A katasztrófavédők arra figyelmeztetnek, hogy a hőség várhatóan egyre nagyobb területekre terjed ki, és a szárazsággal együtt fokozottan növeli az erdőtüzek kialakulásának veszélyét. Maros megyében például az elmúlt 24 órában 7 alkalommal riasztották a tűzoltókat azért, mert lángra kapott a száraz növényzet. (Marosvásárhelyi Rádió)

Jogerősen felmentette a Legfelsőbb Bíróság Markó Attilát

Jogerősen felmentette bukaresti legfelsőbb bírósága hivatali visszaélés vádja alól Markó Attilát, a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának volt tagját egy 128 millió eurós kártérítési üggyel kapcsolatos bűnvádi perben.

“Hosszú évek óta mondom, hogy nem követtem el semmilyen törvénytelenséget. Hosszú évek óta viszem ezeknek a képtelen pereknek a terhét. Sokáig úgy tűnt, a román igazságszolgáltatás titkosszolgálati függősége olyan mély gyökerű, hogy az igazság kiderítése helyett a parancsok teljesítése vezérli a rendszert. Ez az elhíresült titkos protokollumok megsemmisítése óta megváltozott” – írta Facebook-oldalán a jelenleg Magyarországon élő volt RMDSZ-es képviselő. A korrupcióellenes ügyészség 2015. március 16-án emelt vádat a kártérítési bizottság három 2008-as döntése miatt. Markó Attilára 5 év szabadságvesztést róttak ki. (Marosvásárhelyi Rádió)

Tovább emelkedett a bankközi hitelkamat (ROBOR)

A három hónapra számított változó kamatú fogyasztási hitelek esetében a ROBOR 7,38%-ról 7,54%-ra emelkedett – közölte ma Románia Nemzeti Bankja (BNR).

A hat hónapos jelzálog-kölcsönre számított ROBOR-index 7,54%-osra, az egy éves pedig 7,68%-osra emelkedett. (Radio România Actualităţi)

Nyolc lej alá csökkent a benzin ára

Erre azt követően került sor, hogy a kormány és az üzemanyag-forgalmazók literenként 50 banival csökkentették a benzin és a gázolaj árát, s ennek költségeit fele-fele arányban viselik.

Tegnap óta a benzinkutakon nyolc lej alatti áron lehet tankolni, annak ellenére, hogy a tájékoztató táblán megjelenített ár 8,40 lej.

A hónap eleje óta az üzemanyag ára 8%-al csökkent a kőolaj piaci árának mozgását követve. Tegnap a tőzsdéken 3 dollárral csökkent a kőolaj hordónkénti ára. Ennek hátterében az áll, hogy az Egyesült Államokban megnövekedtek a készletek és az Európai Központi Bank növelte az alapkamatot. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR