2023. szeptember 27

A kormány elemzi az azonos neműek alkotta családok elismerésére vonatkozó döntést
Óvatosan vagy hevesen, de egységesen bírálják a román politiusok az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) jogerős döntését, amely az azonos neműek alkotta családok elismerésére kötelezi Romániát. A kormány egyelőre elemzi a döntést. Lucian Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakcióvezetője szerint a kormánynak elemeznie kell az EJEB jogerős döntését, amely az azonos neműek alkotta családok elismerésére kötelezi Romániát. Romaşcanu szerint a döntést el kell magyarázni a hazai lakosságnak, Európával viszont meg kell értetni, hogy jelentős kulturális különbségek vannak a tagállamok között. A PSD szenátusi frakcióvezetője emlékeztetett, Románia már korábban is vállalta, hogy elismeri az azonos neműek közötti házasságokat, amelyeket valamely uniós tagállamban kötöttek, hogy ezáltal lehetővé tegye a romániai tartózkodási engedély megszerzését. Az EJEB mostani döntésével kapcsolatban a kormánynak kell megtennie a következő lépéseket – mondta. Kifejtette, Romániának uniós tagállamként az EJEB által kijelölt irányba kell tartania, de „óvatosan” és időt hagyva, mert „a társadalomnak el kell magyarázni, mit is jelent ez”. Ugyanakkor „európai szinten is meg kell értetni, hogy jelentős kulturális különbségek vannak a tagállamok között” – mondta a szenátor. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.27)
Az EBRD rontotta a román gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) rontotta Románia gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését: az idén a román bruttó hazai termék (GDP) 1,7 százalékos növekedésére számít – közölte a román média a bank őszi regionális előrejelzését ismertetve. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben alapított londoni pénzintézet szedán közzétett jelentése 0,8 százalékponttal alacsonyabb növekedést vetített előre a májusban közzétett prognózishoz képest, amikor 2023-ra 2,5 százalékos román GDP-bővüléssel számolt. Az EBRD most arra számít, hogy a román gazdaság növekedése 2024-ben is csak 3,2 százalékra fog gyorsulni, míg májusban még 3,5 százalékot prognosztizált. A jelentésében a bank megállapította: a román gazdaság 2022-ben ellenállónak bizonyult, és 4,7 százalékkal nőtt, amit az erőteljes belföldi kereslet és a készletek felhalmozódása is fellendített. Az idei év első felében azonban a növekedés 1,7 százalékra lassult éves összevetésben. Bár az EBRD szerint az erős mezőgazdasági termelés és export, valamint az erőteljes uniós finanszírozású beruházások pozitívan befolyásolhatják a fejlődést, a pénzintézet úgy értékelte, hogy az ipar és az építőipar gyenge teljesítménye, a romló költségvetési helyzet, illetve az emiatt bevezetendő konszolidációs intézkedések és a lakossági fogyasztás mérséklődése fogják határozni Románia idei növekedési pályáját. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.27)
Az év elejétől közel ezer külföldit toloncoltak ki az országból
Az év első nyolc hónapjában a bevándorlási főfelügyelőség (IGI) munkatársai 793 ellenőrzést végeztek, amelyek nyomán 3028 külföldi állampolgárt utasítottak önkéntes távozásra Románia területéről határidő megszabásával, 930-at pedig őrizet alatt kitoloncoltak az országból. A felügyelőség szerdai közleménye szerint januártól augusztusig összesen 3765, Romániában törvénytelenül tartózkodó vagy törvénytelenül munkát vállaló külföldit azonosították. A külföldiek jogállásáról és foglalkoztatásáról szóló jogszabályok megsértése miatt 810 bírságot szabtak ki az érintett személyekre és munkáltatókra. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.27)
Római kori arany ékszereket találtak a régészek Gyulafehérváron
Értékes leletet, a többi között római kori arany ékszereket és egy ritka bronzedényt találtak a régészek Gyulafehérváron. A román sajtó beszámolója szerint a leletek ott kerültek elő, ahol márciusban munkások kotrógéppel széttörtek egy római kori szarkofágot. A régészek a tavasszal történt incidens után átvették az erdélyi város temetője melletti terület felügyeletét. A városvezetés ezzel szeretné bővíteni a sírkertet, de a szakemberek előtte régészeti feltárást tartottak szükségesnek. Gyulafehérvár Apulum néven a római korban is lakott volt, Dacia tartomány egyik legjelentősebb városa. A közszolgálati televízió közlése szerint az eddigi leggazdagabb leletet találták: nyolc arany ékszer és egy ritka bronzedény került elő, amelyhez hasonlót eddig nem találtak Dacia tartomány területén. Emellett egy ékszerdobozt, pénzérméket, több száz cseréptöredéket és egy római kaszát is találtak, utóbbi egyedinek számít a térségben. A szakemberek szerint a leletek többsége a 3. századból való, de korábbi korokból is találtak tárgyakat. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.27)