2022. október 5.

Az oktatás nemzetközi napja

Október 5-e az oktatás nemzetközi napja és hivatalos szabadnapnak számit. A törvény értelmében e napon tanítási szünet van az óvodások és az iskolások számára és a pedagógusok is szabadok. Az oktatás világnapját 1994 óta minden évben október 5-én ünneplik az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) kezdeményezésére. Romániában az oktatás napját 2013 óta külön ünnepeljük a pedagógusnaptól (június 5.). Első ízben a 2013-2014-es tanév struktúrájába vezették be a 2013. június 3-án meghozott miniszteri határozat alapján.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

A szállitásügyi minisztérium 2,6 milliárd lejjel egészíti ki a kolozsvári metró költségvetését

A pénz az építőanyagok, az energia és a munkaerő drágulásának fedezésére szükséges, áll egy kormányhatározat-tervezetben. A kolozsvári M1-es metróvonal tervezésére 2022 márciusában írták ki a pályázatot, amelyre a 2021-es árakon számolva 6,6 milliárd lejt szántak, azonban az összeg nem bizonyult elegendőnek a mintegy 40%-os drágulás miatt. Az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) 1,5 milliárd lejjel finanszírozott terv kudarcba fulladásának elkerülése végett a kolozsvári városháza augusztusban felfüggesztette az árverést és a szállitásügyi minisztérium az új műszaki-gazdasági mutatókat, 36 százalékos növeléssel, 9,2 milliárd lejben számította ki, ami azt jelenti, hogy 2,6 milliárd lejjel egészíti ki a kolozsvári metró költségvetését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Románia mintegy 1,4 milliárd euróban részesülhet a REPowerEU-javaslat elfogadása után

Románia csaknem 1,4 milliárd eurót kaphat az energiafüggetlenséget és az energiaszegénység elleni küzdelmet előmozdító projektekre miután a Gazdasági és Pénzügyi Tanács tegnapi luxemburgi ülésén  elfogadták a REPowerEU nevű javaslatot, nyilatkozta Adrian Câciu pénzügyminiszter, megjegyezve, hogy a tárgyalások során a Románia által megszerzett összeg gyakorlatilag megduplázódott az Európai Bizottság májusi javaslatához képest, amikor hozzávetőlegesen 720 millió eurót terveztek biztositani. Megjegyzendő, hogy a REPowerEU a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energia elérését célzó, közös európai fellépésre vonatkozó stratégia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Az Országos Statisztikai Intézet alkalmazottjai sztrájkőrséget állnak a PNL és a PSD székháza előtt

Az Országos Statisztikai Intézet alkalmazottjai szerdán sztrájkőrséget állnak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) székháza előtt, elégedetlenségüknek adva hangot a fizetések szintje miatt. A szakszervezeti tagok a központi és a területi hivatalok közötti „bérdiszkrimináció” megszüntetését, valamint az intézmény bértáblájának egységesítését követelik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Az Európai Parlament Strasbourgban vitatja meg Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez

Szerdán kerül terítékre az Európai Parlament strausbourgi ülésén Románia és Bulgária csatlakozása a schengeni övezethez. A képviselők a szabad mozgás térségének mielőbbi kiépítését, azaz az Európai Unió valamennyi, a schengeni övezetben részt venni kívánó tagállamára való kiterjesztését fogják szorgalmazni. Az ezzel kapcsolatos állásfoglalásról a soron következő plenáris ülésen szavaznak. Az Európai Parlament plenáris ülésén napirenden szereplő másik téma az orosz tartalékosok mozgósítására, Ukrajna megszállt területein szervezett úgynevezett népszavazásra és Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fenyegetésére utal. A képviselők határozott választ fognak kérni a tagállamoktól az orosz háború eszkalációjára és az ukrán területek annektálásának előkészületeire, tájékoztatott a román közszolgálati rádió tudósítója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Rozália Gănciulescu, RADOR