2017. október 6

 Bukarestben tartják a NATO Parlamenti Közgyűlésének 63-ik éves ülésszakát

Pénteken, Bukarestben megkezdődik a NATO Parlamenti Közgyűlésének 63-ik éves ülésszaka, amely a biztonsági, de a gazdasági és szociális kérdések szempontjából is az egyik legfontosabb nemzetközi eseménynek számit. Az idei, bukaresti őszi ülésszakon több mint 50 küldött vesz részt a NATO tag- és társult államaiból. A megbeszélések a nemzetközi biztonsággal kapcsolatos, több időszerű problémára összpontosulnak. A szakbizottságok elfogadják a  grúziai, tavaszi ülésszakon megvitatott, biztonságra és védelemre utaló jelentéseket. A sajátos témákat a tagországok, az akadémiai kör, a civil társadalom és a NATO képviselői vitatják meg. A hétfőn sorra kerülő plenáris ülésszakon, amelyet a NATO Parlamenti Közgyűlésének vezetője elnököl, felszólal a román államfő is, valamint a két parlamenti kamara elnökei és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. A román államfő és miniszterelnök, ugyancsak hétfőn, megbeszéléseket folytat a NATO főtitkárával. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.06)
Kudarcba fulladtak a kormány és a szakszervezetek közötti pénteki tárgyalások
Pénteken, a Victoria Palotában sor került a miniszterelnök és a szakszervezeti szövetségek képviselői között zajló tárgyalások újabb fordulójára, amelyen a felek nem jutottak közös nevezőre, igy a megbeszélések folytatódnak.  A szakszervezetek azon intézkedés hatálytalanitását követelik, amely előirányozza az egészségügyi- és társadalombiztositási járulékok munkáltatótól a munkavállalóra való átruházást. A szakszervezetek attól tartanak, hogy ezzel az eljárással csökkenek  majd a fizetések és pénzügyi megoldások felkutatását kérték a kormánytól a bércsökkenések megakadályozása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.06)
Eduard Hellvig: A SRI távolt tartja magát minden politikai játszmától
Eduard Hellvig, a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) igazgatója csütörtökön, Temesváron kijelentette, hogy többször nyilvánosan kérte a parlament támogatását a nemzetbiztonságra vontakozó új törvénycsomag elfogadásához. Mint hozzáfűzte, a SRI jelenleg távol tartja magát minden politikia játszmától és célja az, hogy a szolgálat politikától mentes ellenörzése ne alakuljon át politikai vagy médiai érdekű eszközzé. Eduard Hellvig a temesvári Nyugati Tudományegyetem mesterképzési szakának hivatalos megnyitóján vett részt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.06)
A kormány jóváhagyta a RO Alert rendszert
A csütörtöki kormányülésen sürgösségi rendelettel jóvahagyták a RO Alert rendszer gyakorlatba ültetését, melynek segitségével, mobiltelefonról küldött üzenetek révén, figyelmeztetik a lakósságot az olyan természeti katasztrófákra, amelyek veszélyeztetik életüket. A RO Alert rendszer reális időben figyelmeztet a földrengések vagy más, súlyos meteorológiai jelenségek történése esetén. Carmen Dan belügyminiszter elmondta, hogy a rendszer működésbe hozásához a kormány a tartalékalapból 30 millió lejt utal ki. Ugyanakkor kormánytámogatásba részesül a természeti katasztrófa sújtotta 200 család is. E támogatásra a kormány több mint 500 ezer lejt hagyott jóvá. A haszonélvezőket szociális ankét nyomán azonositották. Továbbá, csaknem 900 ezer lej értékű munkanélküli segélybe részesitenek mintegy 400 ezer zsil-völgyi bányászt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.06)
Andrei Demeny