2022. január 6/

 A kormány jóváhagyta a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozatot

A kormány csütörtökön jóváhagyta a veszélyhelyzet további 30 nappal való meghosszabbításáról szóló határozatot, amelyet január 8-tól helyeznek hatályba a koronavirus omikron variánsának gyors elterjedése miatt kialakult új helyzethez igazitott kiegészitő intézkedésekkel együtt. Az új rendelet értelmében a védőmaszk kötelező lesz a nyilt és zárt térben egyaránt, viszont a textil vagy műanyag maszkok viselése már nem engedélyezett és csakis a magasabb fokú védelmet biztositó orvosi, illetve FFP2 maszkokat kell viselni. Továbbra is érvényes a külünböző tevékenységeken és rendezvényeken való részvétel korlátozása, a helyi sajátosságoktól és a fertőzés mértékétől függően.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.06)

Több tucatnyi diák tiltakozott a tanügyminisztérium épülete előtt

Több tucatnyi diák tiltakozott csütörtökön a tanügyminisztérium épülete előtt, elégedetlenségüknek adva hangot a tanulmányi ösztöndíj elnyerésére kitűzőtt feltételek módositása miatt. A diákegyesületek képviselői szerint több mint hétszáz ezer fiatal vesziti el az ösztöndijat és minden iskolába járó gyermek után járó normálköltség emelését követelték. Több diákszövetség tegnap jelentette be, hogy bíróságon támadja meg az érdemösztöndíjak elnyerésének odaítéléséhez szükséges átlag alsó érték 8,50-ről 9,50-re való módosítását. Az új rendelet értelmében a tanulmánydijak megszerzéséhez is a diáknak 7,50 átlagmédiát kell elérniük, a korábbi 7,00-hez viszonyitva. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter szerint azonban tavalyhoz képest az idén csaknem négyszer nagyobb összeget különitettek el az ösztöndijakra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.06)

Tiltakoztak az Országos Statisztikai Hivalal dolgozói

Az Országos Statisztikai Hivalal (INS) több tucatnyi dolgozója tiltakozott csütörtök reggel az intézmény előtt, bérnövelést követelve. Követeléseik beilleszkedtek egy 2017-es törvénybe, amely az INS-alkalmazottak jövedelmét szabályozza. A tiltakozók szerint átlagbérük 3.500 lej és nem részesülnek bérpótlékokba. Az intézet vezetősége azt állitja, hogy több rendben megtette a szükséges lépéseket a munkaügyi minisztériumnál, amelytől várja a választ. A fizetésemelést már 2017 óta előirányozza a közpénzből fizetett alkalmazottak javadalmazásáról szóló törvény, de gyakorlatba ültetését legalább kétszer elhalasztották. Az Országos Statisztikai Intézet dolgozóinak fizetését ezer és kétezer lej között kellett volna növeljék.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.06)

Biztonságban vannak a Nur-Sultan-i román nagykövetség munkatársai

A Nur-Sultan-i román nagykövetség munkatársai biztonságban vannak, a kazahsztáni román diplomáciai képviseletet az országban tartózkodó mintegy 100 román állampolgár, főként magáncégek által alkalmazott szakemberek és szakértők alkotják, közölte a bukaresti külügyminisztérium. Közlemény szerint a légitársaságok menetrendjére vonatkozóan eddig mindössze két információigénylés érkezett. A román külügyminisztérium egyben megjegyezte, hogy  figyelemmel követte és követi a legutóbbi kazahsztáni fejleményeket, hangsúlyozva a helyzet békés és belső párbeszéd útján történő megoldásának fontosságát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.06)

Nicolae Ciucă miniszterelnök az európai alapok lehivási eljárásának leegyszerűsitését és a bürokrácia leszoritását kérte

Nicolae Ciucă miniszterelnök az eljárások leegyszerűsitését és a bürokrácia leszoritását szorgalmazta az európai alapok lehivásának javitása érdekében. Az ügyvivői  hatóságok és szakminisztériumok képviselőivel tartott találkozón a miniszterelnök képzések  megszervezését kérte az európai pénzek kezelésében részt vevő alkalmazottak számára, de javaslatokat is tett a kedvezményezettek támogatására. A kormányfő egyben kérte a 2014–2020-as többéves pénzügyi keretből fennmaradó pénzek felhasználási ütemének felgyorsitását. Mindegyik miniszternek hetente kell beszámolnia az európai alapok lehivásával kapcsolatok célkitűzés teljesitéséről és részt kell vennie az európai hivatalosságokkal sorra kerülő találkozásokon, jegyezte meg a kormányközlemény.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.06)

A román fiatalok európai utazási engedélyt kapnak

Több mint 2 300 román fiatal kap utazási engedélyt Európa felfedezésére a Discover EU program keretében. Az Európai Bizottság csütörtöki közleménye szerint az európai közösség csaknem 61 000 fiatalja járhatja be vonattal, ingyen a kontinenst. A kiválasztott jelöltek egyedül vagy legfeljebb öt fős csoportokban utaznak 2022 márciusa és 2023 februárja között, legfeljebb 30 napon át. A tavalyi regisztrációs forduló nyitott volt minden 2001. július 1. és 2003. december 31. között született európai fiatal előtt. Kivételesen a 19 és 20 évesek is regisztrálhattak, mivel a COVID-19 világjárvány miatt feliratkozási fordulójukat elhalasztották.Tekintettel a járvány alakulása miatti bizonytalanságra, a fiataloknak rugalmas foglalási lehetőségeket kínálnak egy új mobil utazási engedély révén. A következő regisztrációs forduló idén tavasszal lesz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.06)

Rozália Gănciulescu