2016. március 16

A Meridian Szakszervezeti Szövetség parlamenti bizottság létrehozását javasolja a TVR gazdasági helyzetének kivizsgálására

A Meridian Szakszervezeti Szövetség külön parlamenti bizottság létrehozását javasolja a román közszolgálati televizió (TVR) gazdasági helyzetének kivizsgálására. A kezdeményezést támogatja a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR), nyilatkozta szerdán Neculai Onţanu, a szövetség ideiglenes elnöke. „Támogatjuk a szakszervezeti szövetség javaslatát egy kivizsgáló bizottság létrehozására, mivel a nagyközönség is tudni óhajtja, hogy egy nemzeti televizió csatorna, amely számottevő forrásokban részesül, hogyan juthat fizetésképtelenségi, illetve csődös helyzetbe. Ez elfogadhatatlan és egy parlamenti kivizsgáló bizottságnak meg kell állapitani milyen oknál fogva vallott kudarcot a TVR”, hangsúlyozta Neculai Onţanu. Megjegyzendő, hogy az UNPR és a Meridian Szakszervezeti Szövetség szerdán úgy döntött, hogy együttműködnek egyes közös projektek támogatása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.16)

Az RMDSZ véleménye a TVR helyzetéről

A Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslata, amelyet a román közszolgálati rádió és a televizió működésére vonatkozó törvény módositására terjesztett be és amelyet a képviselőház kultúrális bizottsága kedden elutasitott nem jelent megoldást azokra a problémákra, amelyekkel jelenleg román közszolgálati televizió szembesül, nyilatkozták az RMDSZ képviselői. Máté András Levente, az RMDSZ parlamenti frakciójának vezetője sajtóközleményében kihangsúlyozta, hogy a Szövetség e javaslat ellen szavazott, mivel az intézet elnök-vezérigazgatói és az igazgatótanács elnöki tisztségének különválasztása nem oldja meg a közszolgálati televizió pénzügyi gondjait. A TVR pénzügyi helyzetének rendezésére az életképes megoldást az adósság állam általi eltörlése, a hatékony átszervezés, illetve a fizetésképtelenné nyilvánitás jelenti, mutatott rá az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője által közölt közlemény. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.16)

A képviselőház megszavazta az örökbefogadási törvény módositását

A képviselőház plénuma szerdán egyhangúan megszavazata az örökbefogadási törvény módositását, mely révén leegyszerűsödik az örökbefogadási folyamat. A törvénymódosítás, amelyet a képviselőház döntő házként fogadott el, valamennyi parlamenti frakció tamogatta, hiszen Romániában csaknem 60 ezer kiskorú van állami gondozásban, miután a szülők elhagyták őket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.16)

A külföldi befektetők szerint Románia túlzottan bürokratikus ország

A külföldi befektetők 90%-a úgy véli, hogy a más országokhoz viszonyitva Romániában túlzottan nagy a bürokrácia. A Külföldi Befektetők Tanácsának két évenként készitett jelentése szerint „a romániai dijrendszer nem versenyképes”, amit a külföldi befektetők egyrészt a túlzott bürokráciának tulajdonitanak és ezt az adóügyi hatóságokkal fenntartott kapcsolatokban érzékelik.A jelentés arra is rámutat, hogy a külföldi beruházók 85%-a úgy értékelte, hogy az infrastruktúra nem versenyképes, miközben 75%-a a törvénykezési keret előreláthatatlanságából adódó problémák miatt ütközik nehézségekbe.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.16)