2016. április 15

Az Elnöki Hivatal pontositása Marian Munteanu jelölése kapcsán
„Románia elnöke nem javasolta, nem támogatta és nem helyezkedett álláspontra a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mellett Marian Munteanu főpolgármesteri jelöltségét illetően, s következésképpen semmiképp nem avatkozott be e folyamatba”, szögezte le az Elnöki Hivatal, hozzáfűzve, hogy e jelölésről kimondottan a PNL döntött. A román köszolgálati rádió tudósitója szerint, e pontositásra olyan körülmények között került sor, hogy egyes információk szerint Klaus Iohannis államfő jótállt a liberálisok javaslatának Ludovic Orban jelöltségéről való lemondása után. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)
Marian Munteanu tagja lett a Nemzeti Liberális Pártnak
Marian Munteanu pénteken aláirta a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) való csatlakozását, amelyet még a nap folyamán jóváhagynak, közölte sajtóértekezletén Cezar Preda, a párt alelnöke, hozzáfűzve, hogy a PNL bukaresti szervezete úgy döntött, hogy Marian Munteanu választási kampányának koordinátroa Teodor Atanasiu lesz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)
Az Olténiai Energetikai Komplexum 60 bányásza és energetikusa Pitesti fele tart
Az Olténiai Energetikai Komplexum mintegy 60 bányásza és energetikusai, akik hétfőn indultak gyalog Bukarestbe, csütörtökön eljutottak Slatináig és az éjszakát Scorniceşti-en töltötték, majd péntek reggel tovább indultak Pitesti fele. A bányaalkalmazottak az energetikai rendszer és a vállalat helyzete, valamint a bejelenetett elbocsátások miatt elégedetlenek. A tiltakozók úgy vélik, hogy a jövő hét elején megérkeznek Bukaretsbe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)
Az elektrónikus szavazás hozzájárul a választási folyamatba vetett bizalom növekedéséhez
Az elektrónikus szavazás alkalmazása az idei választások megszervezése során hozzájárul a választási folyamatba vetett lakóssági bizalom növekedéséhez, hanzott el a Választási Hatóságok Európai Konferenciáján, melynek 13.-ik ülésszaka szombaton zárul, Bukarestben. Ana Maria Pătru, az Állandó Választási Hartóság elnöke kihangsúlyozta, hogy az új technológia használása a választások megszervezésében időszerű Románára nézve, amely a helyhatósági választásokon prömierként alkalmazza az urnákhoz járulást monitorizáló és az illegális szavazást megelőző informatikai rendszert. Ioan Dragoş Tudorache, a miniszterelnöki hivatal vezetője szerint az új techológia használata a választások eredményeinek nagyobb átláthatóságot tulajdonit. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)
Moldova Köztársaság az elmúlt 50 év legnagyobb aszállyával küzd
A folyók és kisebb tavak mintegy 20%-a kiszárad, mig a Dnyeszter vizszintje 8,35 méterre apadt, ami gondot okoz Kisinyóv ivóviz ellátásában. A hatóságok Ukrajnától a Novodnesztronszk gyűjtőtó lefolyásának növelését kérték a Dnyeszter szinjének emelkedése végett. Valeriu Munteanu moldáv környezetvédelmi miniszter megjegyezte, hogy az ország legnagyobb folyóinak és tavainak kiszáradása a csapadékhiány – eső, hó – miatt történt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)
A Művészet Világnapja
A Művészet Világnapját a Művészet Nemzetközi Egyesülete kezdeményezte és először 2012-ben ünnepelték meg Leonardo da Vinci hires festő- és szobrászművész, épitész, olasz humanista születésének 560. évfordulója alkalmából. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)