2019. május 14

Klaus Johannis államfő a kommunizmus áldozatai emlékévének nyilvánítja a 2019-es esztendőt

Klaus Johannis államfő a kommunizmus áldozatai emlékévének nyilvánítja a 2019-es esztendőt abból az alkalomból, hogy idén decemberben lesz az 1989-es forradalom 30. évfordulója, tájékoztatott az Elnöki Hivatal közleménye. Az eseményre május 20-án, hétfőn a Cotroceni palotában tartandó ünnepségen kerül sor. Ez a rendezvény nyitja meg a tematikus programok sorát, amelyek az elnök ez évre szóló agendájában szerepelnek. A május 20-ai ünnepélyes ceremónián volt politikai foglyok, forradalmárok, az 1989-es decemberi forradalom áldozatainak családjai, központi hatóságok, a civil társadalom és a sajtó képviselői vesznek részt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)

Liviu Dragnea képviselői mandátumának érvénytelenitését kérik a liberálisok

Liviu Dragnea képviselői mandátumának érvénytelenitését kéri a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az Alkotmánybiróságtól. Raluca Turcan liberális képviselő azt állitja, hogy az Alsóház szabályzatát megszegték azzal, hogy a parlamentbe egy választási bűncselekményért elitélt személyt engedtek be. Raluca Turcan megemlitette, hogy Liviu Dragneat, aki egyben a Szociáldemokrata Párt elnöke is, 2016-ban itélték el két évi felfüggesztett börtönbűntetésre a „Referendum” dossziéban.”A PNL időben visszament két évre és megvizsgálta a képviselőház szabályzatát, az Alkotmánybiróság döntését és a referendum megszervezésére vonatkozó törvényt és arra a következtetésre jutott, hogy a képviselőház döntése, mely szerint érvényesnek minősitették Liviu Dragnea képviselői mandátumát, megszegi e három dokumentum előirását. Következésképpen, a PNL benyújtotta észrevételét az Alkotmánybirósághoz a parlament alkotmányba ütköző döntése miatt”, magyarázta a liberális képviselő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)

A szenátus elnöke a Veterán Katonák és Mozgássérült Veteránok Egyesületének képviselőivel találkozott

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök a Veterán Katonák és Mozgássérült Veteránok Egyesületének képviselőivel találkozott.A megbeszélések egy olyan törvény elfogadására összpontosultak, amely támogatja a veteránokat, a fogyatékkal élőket és kisérőiket problémáik megoldásában, illetve olyan intézkedések meghozására, amelyek elősegitik társadalmi és szakmai beilleszkedésüket, valamint fizikai és pszichikai kezelését.Az egyesület képviselői egyben a fogyatékkal élő veteránok rekuperációját segitő târgoviştei központ mielőbbi megépitését szorgalmazták, ahol a nyugat-balkáni, iraki és afganisztáni hadszintéren megsebesült katonákat kezelnének. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)

Az első negyedévben mintegy 20 százalékkal csökkentek a romániai külföldi tőkeberuházások

Az idei első negyedévben mintegy 20 százalékkal, azaz 1,243 milliárd euróra csökkentek a romániai külföldi közvetlen tőkeberuházások a tavalyi év azonos időszakához képest, közölte a Román Nemzeti Bank. A tavaly január-márciusi időszakban a külföldi tőkeberuházások értéke 1,555 milliárd euró volt. Az idei 1,243 milliárd euróból 854 millió eurót a tőkerészesedés tett ki, beleértve az újra befektetett nettó nyereséget, a vállalatokon belüli hitelek értéke további 389 millió eurónak felelt meg. A Román Nemzeti Bank adatai szerint az idei első negyedévben 9,1 százalékkal több, 1496 új, külföldi tőkéjű céget alapítottak, mig az első három hónapban a folyó fizetési mérleg hiánya 1,212 milliárd euróra nőtt a tavalyi év azonos időszakában jegyzett 1,027 milliárd euróhoz mérten. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)

Rozália Gănciulescu, RADOR