2016. április 27

Cristian Ghinea lesz az európai alapokért felelős új miniszter

Klaus Iohannis államfő aláirta az európai alapokért felelős új miniszter, Cristian Ghinea kinvezéséről szóló rendeletet. Cristian Ghinea ma délután 17:30 órakor teszi le a miniszteri esküt a Cotroceni Palotában. Mint ismeretes, Aura Răducu korábbi tárcavezető pár napja mondott le, a kormányfő felszólítására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.27)

Titus Corlăţean szenátor az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárával találkozott

A román-amerikai partneri kapcsolatokról tárgyalt Washingtonban Titus Corlăţean szenátor és Hoyt Brian Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára. Közlemény szerint Titus Corlăţean az amerikai hatóságokhoz intézett üzenetében kihangsúlyozta, hogy Románia reményének ad hangot, hogy az amerikai válaszatások befejezése után, megtalálják azokat a konkrét megoldásokat, melyek előmozditják országunk besorolását a vízummentességi Programba (Visa Waiver Program). A találkozón teritékre került az is, hogy az USA nagy figyelmet fordit a NATO keleti szárnyának országaira, igy a washingtoni adminisztráció támogatja a térségbeli NATO-szövetségeseket – Moldova Köztársaságot és Ukrajnát -, valamint a szövetség bövülését.Corlăţean és Hoyt Brian Yee egyetértett a korrupció leküzdésének fontosságával, Romániában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.27)

A Szociáldemokrata Párt Végrehajtó Bizottsága a párt politikai helyzetét elemzi

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Végrehajtó Bizottsága a párt politikai helyzetét elemzi, azt követően, hogy Liviu Dragnea pártelnököt a múlt héten két év felfüggesztett börtönbűntetésre itélték a Referendum-ügy kapcsán.A szociáldemokraták Valeriu Zgonea ügyvezető elnök, képviselőházi elnök politikai támogatásának megvonásáról is döntenek. Mint ismeretes Valeriu Zgonea nyilt levélben kérte a PSD vezetőjének lemondását. A Végrehajtó Bizottság ülése előtt Liviu Dragnea kijelentette, hogy már nem tud együtt dolgozni Zgoneaval.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.27)

Valeriu Zgoneat kizárták a Szociáldemokrata Pártból

A szociáldemokrata vezetőség egyöntető döntése nyomán Valeriu Zgoneat kizárták a Szociáldemokrata Pártból (PSD). Zgonea, aki a képviselőház elnöki tisztségét is betölti, a legvehemensebben szorgalmazta Liviu Dragnea lemondását pártvezéri funkciójából, mivel két év felfüggesztett börtönbűntetésre itélték.”Teljes mértékben igazságtalan döntésnek voltam tanuja. Az inkvizició ötlött az eszembe. Ha kifejezed véleményed, azonnal elitélnek”, mondotta Valeriu Zgonea a PSD-ból való kizárása után.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.27)

Média 2020 konferencia Pekingben

Az ázsiai, európai, közép-keleti, dél-amerikai és ausztráliai 35 ország 70 szervezetének 300 küldöttje vesz rész szerdán, Pekingben a Média 2020 konferencián. Az eseményt – amelyre másodszorra került sor – a Román Rádió és a kinai országos rádiócsatorna szervezte. A román közszolgálati rádió kiküldött munkatársának tudósitása szerint a Román Rádió által elért eredményeket és teljesitményt nagyraértékelték a Radio Asia 2016 és a Media 2020 konferenciák részvevői.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.27)

Tiz százalékkal kellene csökkennie az idén a lakósságnak szolgáltatott földgáz ára

Tiz százalékkal kellene csökkennie az idén a lakósságnak szolgáltatott földgáz ára, nyilatkozta egy szerdai konferencián Iulian Iancu, a képviselőház ipar- és szolgáltatásügyi bizottságának elnöke.”A termelési gázár a kormány által megállapitott minimálár alá csökkent és ennek érezhető kell lennie a lakóssági számlában is. Ez irányban az Országos Energiaszabályzó Hatósággal, az energiaügyi minisztériummal és a termelőkkel együtt kell meghozzuk a döntést”, magyarázta Iulian Iancu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.27)

Rozalia Gănciulescu