2016. október 11

Az Európai Bizottság kutatásért, tudományért és innovációért felelős biztosa Măgurele-re látogatott

Carlos Moedas, az Európai Bizottság kutatásért, tudományért és innovációért felelős biztosa ellátogatott a romániai Măgurele-re, ahol európai alapokból, európai összefogással az ELI-NP lézeréprojekt –  a jelenleg létező legnagyobb lézernél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű szuperlézer  – megépítésén dolgoznak, az átadási határidő 2018 lévén. A lézer egyes elemeit, melyek átmentek a párizsi teszten, már összeállitották. Az európai biztos észrevétele szerint, a lézer felhasználható a tudomány számos területén, de elsősorban a nagyközönséget szolgálja. Az európai biztost Măgurele-re elkiserte Mircea Dumitru tanügyminiszter, valamint Adrian Curaj, a kormány  legfelsőbb képviselőjének minőségében. Ugyanezen alkalommal dijazták azokat a pályázatokat, amelyeket Măgurele város újjáépitésére nyújtottak be, a lézer-követelményeknek megfelelően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.11)

Corina Creţu európai biztos a pályázatok minőségére hivta fel a figyelmet

Az európai alapok lehivására benyújtott pályázatok minősége az egyik legfontosabb probléma, amellyel az igénylő országok – köztük Románia is –  szembesülnek, nyilatkozta Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos.  Corin Creţu példakánt a Regionális Fejlesztési Minsztériumot emlitette, amely visszautasitotta az országutak rehabilitációját szolgáló pályázatok 75%-át. „Mérnökökre, közgaszdászokra és más szakemberekre van szükség a pályázatok kidolgozásához, de úgy látom, hogy más uniós országokhoz képest Románia szakértőhiányban szenved”, hangsúlyozta az európai biztos. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.11)

Mielőbb le kell zárni a bányászjárás és az 1989-es forradalom ügyét

Az 1990. június 13-15-i bányászjárás ügyét az év végéig lezárják, ami pedig az 1989-es forradom dossziéját illeti, az ügyészek a jővőre évre tűzték ki ennek befejezésének határidejét, közölte Augustin Lazăr főügyész. „Az illető ügyészek határozzák meg, hogy még milyen adatokra van szükségük, illetve ők tűzik ki a dossziék lezásárának határidejét”, fűzte hozzá Augustin Lazăr. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.119)

Elhalasztották a kulturális bélyeg kibocsátására vonatkozó törvénytervezetet

A következő parlamenti ülésszakra napolták el a a kulturális bélyeg kibocsátására vonatkozó törvénytervezet elfogadását. A vitán résztvevő Gabriel Liiceanu, a Romániai Könyvkiadók Egyesületének elnöke elmarasztalta e törvénytervezetet, úgy értékelve, hogy „nem a könyvet, hanem a Romániai Irószövetséget támogatja”. Traian Dobrinescu liberális képviselő szerint e törvénytervezetet az anyagi problámákkal küzdő alkotói egyesületek támogatása céljából dolgozták ki. A tervezet előirányozza, hogy az egy lej értékű bélyeget valamennyi „kutúrális termék” esetében alkalmazni kell. A törvénytervezetet a szenátus elfogadta, de a döntő fórum a képviselőház. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.11)

Lemondott a Diplomákat és Tanúsítványokat Akkreditáló Országos Tanács elnöke

Viorel Barbu akadémikus lemondott a Diplomákat és Tanúsítványokat Akkreditáló Országos Tanács vezetéséről. Mint elmondta, döntését már közölte a tanács tagjaival és a tanügyminiszterrel, s e funkcióról a tanügyi törvényt módositó javaslatok hetői szenátusi elfogadása után mondott le, mivel – véleménye szerint – az általa vezetett tanács ezentúl csak dekorativ szerepet fog betölteni. Mint ismeretes, hétfőn, a szenátus elutasitotta a tanügyi törvény plagizálásra vonatkozó előirásainak felülvizsgálását. Ilyen körülmények között a plágiumügyek fölött az egyetemek és nem a Diplomákat és Tanúsítványokat Akkreditáló Országos Tanács itélkezik, mint ahogy ez mostanig történt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.11)

Nem drágul a földgáz

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) képviselői megerősitették, hogy a lakóssági fogyasztásra szánt földgáz nem drágul meg 2017 április 1-e után. Mint ismeretes a földgáz árának liberalizációját ez évben, sürgösségi kormányrendelettel a jövő tavaszig befagyasztották, mig időközben a szabadpiaci gázár a hatóságilag szabályozott ár szintjére csökkent. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.11)

Andrei Demény