2016. november 21

Kedvezően véleményezték a parlamenti szakbizottságok a Versenytanácsban megüresedett helyek betöltésére tett javaslatokat

A szenátus és a képviselőház gazdaságpolitikai és költségvetési bizottságai hétfőn kedvezően véleményezték a Versenytanácsban megüresedett három hely betöltésére tett javaslatokat. Igy, Elena Kleiningert a tanács alelnöki, mig Constantin Vasilet és Cosmin Belacurencut a tanácsosi tisztségek betöltésére nevesitették. A törvény értelmében, az új tagokat Románia elnöke nevezi ki, a kormány jóváhagyásával és a parlamenti szakbizottságokban való meghallgatásukat követően. A Versenytanács plénuma hét tagból áll, mig mandátumuk hét évre szól. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.21)

Kiegészitik a hagyományos roncsautóprogram idei keretét

Több, mint 3.538 értékjeggyel egészítik ki a hagyományos roncsautóprogram (Rabla Clasic) idei keretét és december 10-ig hosszabitják meg a kérelmek benyújtási határidejét. A környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint a program büdzséjét már harmadszorra egészitik ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.21)

Növekedett a vállalatok és az alkalmazottak száma 2014-hez képest

Az Országos Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint az elmúlt év végén Romániában mintegy 500 ezer vállalat működött, ami 1%-al jelent többet 2014-hez képest. A vállalatok csaknem fele a szolgáltatások és a kereskedelem terén fejtették ki tevékenységüket. A statisztikai adatok szerint a tavaly a munkavállalók száma is emelkedett. 2015-ben csaknem négy millióan vállaltak munkát, ami 2,4%-al jelent többet 2014-hez viszonyitva. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.21)

A speciális gyermekvédelmi rendszerből kikerülő fiatalok társadalmi beilleszkedésének támogatása

A munkaügyi- és az európai alapok minisztériuma tervet dolgoz ki a speciális gyermekvédelmi rendszerből kikerülő fiatalok társadalmi-szakmai belilleszkedésére. Dragoş Pűslaru munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint a program több tipusú intézkedésből áll – foglalkoztatás, képzés, utógondozás, munkamotiváció erősitése -, melynek gyakorlatba ültetését európai alapokból finanszirozzák. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.21)

A közúti infrastruktúra-kezelésért felelős országos társaság kalciumkloridot vásárol hóeltakaritásra

A közúti infrastruktúra-kezelésért felelős országos társaság (CNAIR) csaknem két millió euroért 5.800 tonna kalciumkloridot vásárol síkosságmentesítésre és hóeltakaritásra. Mint a CNAIR képviselői megjegyezték, a kalciumklorid nem rongálja az utakat és a kocsiszekrényt. Egy tonna kalciumkloridból öt ezer liter oldat nyerhető. A CNAIR raktárkészletében ugyanakkor 80 ezer tonna só, 900 tonna kalciumklorid és 200 tonna más, ökölógiai termék szerepel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.21)/rganciu