2024. január 18.

Az idei költségvetési hiány a bruttó hazai termék 5 százaléka körül lesz

A 2024-es költségvetési hiány a bruttó hazai termék 5 százaléka körül lesz, nyilatkozta Marcel Boloş pénzügyminiszter, hozzáfűzve: Románia azon országok közé tartozik, amelyeknek meglehetősen egyenletes a hiánya, és tíz ország, köztük Lengyelország és Franciaország, kerül a túlzottdeficit-eljárás alá. Ilyen összefüggésben Romániának továbbra is alkalmaznia kell a fiskális-költségvetési intézkedéseket, a digitalizáláshoz, a jobb adóbeszedéshez és az adóelkerülés elleni küzdelemhez kapcsolódó projekteket. A pénzügyminiszter kitért arra is, hogy mindezek az intézkedések összhangban vannak az Európai Unió szintjén megszabott költségvetési fegyelemmel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Ellenőrzéseket végeznek a mezőgazdasági minisztérium alárendeltségébe tartozó intézményeknél

A mezőgazdasági miniszter, Florin Barbu, közölte, hogy felmenti az alárendelt hivatalok vezetőit, ha bebizonyosodik, hogy egyes támogatásokat nem juttattak el a gazdálkodókhoz. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a következő hetekben a mezőgazdasági minisztérium alárendeltségébe tartozó ügynökségeknél ellenörzéseket végeznek. „Az agrárminisztérium alárendeltségébe tartozó valamennyi intézményt ellenőrizni fogok és abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy a jogosan az utcán tiltakozó gazdákhoz nem jutott el a támogatás, vagy egyes projektek nem zárultak le, legyen szó az AFIR-ról, illetve nem rendeztek bizonyos összegeket a villanyszámlára vonatkozóan az öntözési közösségek esetében, ha az alárendelt közintézményekben valamely igazgató által elkövetett hibát tapasztalok, azonnal elbocsátom. Ezek az ügynökségek nem fognak létezni mindaddig, amig én ezt a minisztériumot vezetem”, hangsúlyozta a tárcavezető, megjegyezve, hogy mielőbb versenyvizsgát hirdetnek meg az ügynökségi álláshelyek betöltésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Folytatódnak a fuvarozók és gazdák tiltakozásai

A fuvarozók és gazdálkodók tiltakozása ma is folytatódik, akárcsak a tárgyalások a mezőgazdasági és közlekedési miniszterekkel, akik megpróbálják meggyőzni a tíltakozókat, hogy vessenek véget akciójuknak. A hatóságok már megállapodtak egy sor intézkedésben a tiltakozók képviselőivel, amelyeket a csütörtöki kormányülésen fogadnak el. Mindezek ellenére, az emberek elégedetlenek, és Afumaţi községben továbbra is elzárják az országút egyik sávját, valamint a Siret és Vicovu de Sus vámhivatalokat, miközben az ukrán határőrség közölte, hogy a tiltakozók az ukrán határon, a halmi határátkelőt is elzárják. A csütörtöki kormányülésre a fuvarozók és a közlekedési minisztérium között egyeztetett megoldások mentén több szabályozó rendelkezés-tervezetet készitettek elő, amelyek főként a következő szempontokat veszik figyelembe: a határátkelőknél súlyméréssel végzett ellenőrzés lebonyolítási módjának megváltoztatását; határértékek megállapítását a teherautók tömegének túllépésére vonatkozó európai jogszabályokkal összhangban; a járművek időszakos műszaki vizsgálatával kapcsolatos egyes szempontok tisztázását; a járművezetői, személyszállítási vagy árufuvarozási bizonyítványt megszerezni szándékozó személyek ellenőrzésére vonatkozó rendelkezések pontosítását. Az első olvasatban egy másik sürgősségi rendelettervezetet is elemeznek, amely átmeneti jellegel a mezőgazdasági termelőknek szánt támogatási intézkedéseket határoz meg a tavalyi talajtani aszály hatásainak kezelésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

Románia több kötelezettséget vállalt az Európai Bizottsággal szemben

Marcel Boloş pénzügyminiszter jogosnak tartja a tiltakozók követeléseit, de óvatosságra intett a megoldások felkutatásában. Egy televíziós interjúban a miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy Románia több kötelezettséget vállalt az Európai Bizottsággal szemben, amelyeket tiszteletben kell tartania. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy országunk fontos forrásokat veszít el. „Az Európai Bizottság által meghozható intézkedés egyaránt érintheti a kohéziós politikát, azaz az autópályákra, kórházakra, iskolákra szánt pénzt, de az agrárpolitikát is, pontosabban a mezőgazdaságnak és a vidéki infrastruktúra fejlesztésének támogatására szánt 6,5 milliárd eurót folyósitását. És ebben az összefüggésben óvatosnak kell lennünk a követelesékkel és meggyőződésem, hogy megtaláljuk a legjobb utat annak érdekében, hogy az állampolgárok, és ezen belül a tiltakozók – akik ma bizonyos jogokat követelnek – érdekei ne sérüljenek”, hangsúlyozta a miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

A Cotroceni Nemzeti Múzeum január 24-én megnyítja kapuit a nagyközönség előtt

A Cotroceni Nemzeti Múzeum január 24-én megnyítja kapuit a nagyközönség előtt, a Román Fejedelemségek Egyesülésének 165. évfordulója alkalmából. Az eseménynek szentelt kiállítás kedd délután, a Cerchez Teremben nyílik meg. A jubileumi kiállítás felidézi Alexandru Ioan Cuza korát és az uralkodása éveit meghatározó eseményeket. A látogatók megcsodálhatják az I. Ferdinánd Király Nemzeti Hadtörténeti Múzeum örökségéből származó értékes tárgyakat, például román katonai egyenruhákat, fegyvereket és dokumentumokat. A „165 év a Román Fejedelemségek Egyesülése óta” című kiállítás január 24-től március 3-ig csak időpont egyeztetéssel és személyazonosító okmány bemutatásával tekinthető meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

A háziorvosok és a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok az Országos Egészségbiztosítási Pénztár képviselőivel tárgyalnak

A háziorvosok és a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) képviselőivel tárgyalnak az új keretszerződés-tervezetről, amely egyebek mellett a konzultációs pont értékének csökkentését írja elő, ami tiltakozást váltott ki az elmúlt napokban országszerte. Közben Marcel Boloş egészségügyi miniszter közölte, hogy a tavalyi szinten marad a háziorvosi rendelőkben és a járóbeteg-szakellátásban nyújtott szolgáltatásokért járó pontok értéke. Másrészt, a SANITAS szakszervezeti szövetség bejelentette, hogy folytatják tiltakozó akcióikat követeléseik megoldásáig, nevezetesen amig el nem érik az egészségügyi bérek 20%-os emelését, valamint az egészségügyi szektor különböző kategóriái közötti fizetési eltérések megszüntetését. A SANITAS vezetői azt is közölték, hogy csütörtökön a Pénzügyminisztériumban előterjesztik követeléseiket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)

A cégeknek az idén nagyobb adót és illetéket kell fizetniük, elsősorban a legutóbbi jogszabályi változások miatt

A cégek 94 százaléka számít nagyobb adófizetésre az idén, elsősorban a tavaly év végén elfogadott jogszabályi változások miatt, derül ki az EY Románia felméréséből. Az illetékekkel és adókkal kapcsolatos befizetések növekedéséhez vezető további szempontok: az üzleti élet és a munkaerő növekedése, a jelenlegi politikai helyzet és a választások előtti időszak, valamint a magas infláció. Az EY Románia adó- és jogi tanácsadási osztályának vezetője, Alex Milcev elmondása szerint a válaszadók 37 százaléka úgy véli, hogy a meghozott fiskális intézkedések elkerülhetetlenek voltak, de a megkérdezettek megemlítették a lehetséges alternatívákat is. A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók több mint háromnegyede gondolja úgy, hogy az Adóhivatal (ANAF) digitalizálása és az adóellenőrök képzése színvonalának javítása elengedhetetlen eleme az adórendszer hatékonyságának növelésére, illetve az adófizetők nevelése, az új jogszabályi rendelkezések végrehajtására szánt időszak meghosszabitása és az  átláthatóság. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.18)
RADOR – Rozália Gănciulescu