2018. február 5

Két hónapon belül közvitára bocsátják az új nyugdíjtörvényt

Ezt Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke nyilatkozta tegnap este a Romania TV-ben elhangzott interjújában. A pártelnök szerint az új törvény elfogadása nyomán nem fognak csökkenni a nyugdíjak, de hozzátette, hogy a majdani jogszabály alkalmazása komoly „költségvetési erőfeszítést” feltételez. Dragnea elmondta, hogy jelenleg modellezik a különböző változatokat annak érdekében, hogy a törvény egyszerű és alkalmazható legyen. Az új nyugdíjtörvény életbelépéséről a politikus azt mondta, hogy ez lépcsőzetesen fog történni, annak érdekében, hogy a költségvetés biztosítani tudja annak fedezetét. (Rador Hírügynökség)

A politikai pártok prioritásai a ma kezdődő tavaszi ülésszakban

A parlamenti pártok komoly törvényhozói munkára készülnek. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és az liberális irányultságú ALDE koalíciója kiemelten fontosnak tartja, hogy az igazságügyi törvények módosítását szabályozó törvénycsomagon – amelyik az Alkotmánybíróság döntése után visszakerült a parlamentbe – minél hamarabb elvégezzék a szükséges korrekciókat annak érdekében, hogy az megfeleljen az alaptörvény előírásainak. A parlamenti többség napirendjén ugyanakkor szerepel a Büntetőtörvénykönyv és a Büntető eljárási törvénykönyv módosítása. A PSD szeretné továbbá elfogadtatni az új Közigazgatási Törvénykönyvet és egy új nyugdíjtörvényt, miközben koalíciós partnere, az ALDE törvényt kezdeményezne a Lehallgatások Országos Hatósága létrehozásáról és a tervezett intézmény szervezéséről és működéséről. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) programjában a Büntetőtörvénykönyv és a Büntető eljárási törvénykönyv módosításának a megakadályozása szerepel, továbbá egy törvénytervezet, amely megvonná a társadalmi segélyt azoktól, akik visszautasítják egy számukra felajánlott munkahely elfogadását. A Szövetség Románia Megmentéséért (USR) módosítani szeretné a családi erőszak esetében kibocsátott bírói rendelkezésekre vonatkozó eljárást. A Népi Mozgalom Pártja (PMP) kampányt kezdeményezne egy a parlament reformjáról szóló nemzeti konzultáció érdekében, az RMDSZ pedig támogatni fogja, hogy az igazságügyi törvényekre vonatkozó alkotmánybírósági határozatot tartsák be. (Rador Hírügynökség)

Eltemették Verestóy Attilát

Református gyásszertartás szerint búcsúztatták el szombaton, február 3-án délután Székelyudvarhelyen a 63 éves korában elhunyt Verestóy Attilát. A temetésen a legmagasabb szinten képviseltette magát az RMDSZ, de a román pártok és magyarországi partnerek is lerótták végtisztességüket. Jelen volt Szili Katalin volt magyar házelnök, Claudiu Mandea, a szenátus alenöke, a román elnöki hivatal és a kormány képviselői. Kelemen Hunor jelenlegi és Markó Béla volt szövetségi elnök is beszélt a gyászoló gyülekezetnek. (Radio România Actualităţi)

Mintegy százan tüntettek vasárnap este a fővárosi Victoriei Téren

A tiltakozók bírálták az igazságügyi törvények módosítását szabályozó törvénycsomag elfogadásának a szándékát, állást foglaltak a Büntetőtörvénykönyv és a Büntető eljárási törvénykönyv – egyelőre nem ismert – módosítását célzó törvénytervezete ellen, továbbá a jelenlegi politikai hatalmat elítélő jelszavakat skandáltak. A közszolgálati rádió riporterének, Alex Buzică-nak elmondták, hogy olyan törvényeket szeretnének, amelyek nem kedveznek a bűnözőknek.

Mihai Fifor Kisinyovba látogat

A honvédelmi miniszter holnap utazik hivatalos látogatásra Moldova Köztársaságba. Mihai Fifort Eugen Sturza, moldáv honvédelmi miniszter hívta meg Kisinyovba. A látogatásra Mihai Fifort elkíséri Nicolae Ciucă tábornok, vezérkari főnök is. A magasrangú tisztségviselők megbeszélésein szóba kerül a két minisztérium együttműködésének a kérdése, különös tekintettel a Moldova Köztársaság európai és euro-atlanti csatlakozását szolgáló közös fejlesztési projektekre. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador