2018. május 24

A Román Rádió centenáriumi projektjei

A Román Rádió centenáriumi projektjeit ismertette a képviselőház kulturális bizottságában Georgică Severin, az intézmény elnök-vezérigazgatója. Az 1918-as Nagy Egyesülés Centenáriumának szentelt projektek között szerepel számos történelmi jellegű műsor sugárzása, a RadiRo fesztivál és a Gaudeamus nemzetközi könyvásár. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Az Európai Bizottság figyelmeztette Romániát

Az Európai Bizottság ismételten figyelmeztette Romániát, hogy jelentős eltérés tapasztalható a középtávú költségvetési hiánycélhoz vezető kiigazitási pályától és amennyiben a bukaresti hatóságok nem intézkednek, növelni fogják az ellenőrzési eljárásokat. A brüsszeli testület jelentése felhivja a figyelmet arra is, hogy Romániában nagyon nagy a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázata. Az Európai Bizottság egyben közölte a konvergenciajelentést is, amely rámutat, hogy az egységes európai pénznemre való áttérés megkövetelte kritériumok közül Románia csak kettőt teljesitett: az államháztartási hiány tartását, amelyet a túllépés veszélye fenyeget, és a közadósság GDP-hez viszonyitott arányát. A 2018-as országjelentés elemzése nyomán az Európai Bizottság három területen tesz ajánlást Romániának: az adó- és költségvetési politika, egészségügy és oktatás, valamint a közigazgatás terén. Az Európai Bizottság szerdán hozta nyilvánosságra 2018-ra vonatkozó ajánlásait, amelyben megfogalmazza minden állam gazdaságpolitikai irányelveit a következő 12-18 hónapra.  Az Európai Bizottság ajánlásaival kapcsolatos észrevételeit Románia e hónap végéig fogalmazhatja meg. Călin  Popescu Tăriceanu szenátusi elnök elutasitott az Európai Bizottság véleményét, kijelentve, hogy a román társadalom útbaigazitások nélkül képes saját maga megoldani a problémákat. Tăriceanu példaként emlitette meg az Együttműködési és Ellenörzési Mechanizmust (MCV), amely nem tapasztalta az igazságügy terén történt túlkapásokat, mint amilyen a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) és a Korrupcióellenes Ügynökség vagy a Legfelsőbb Birói Tanács között megkötött titkos jegyzőkönyvek voltak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Lakásvásárlás az Első Ház Program révén

Mintegy 9.500 román vásárolt lakást az év első öt hónapjában az Első Ház Program révén. A kis- és közepes vállalatokat támogató Országos Hitelalap adatai szerint, további 700 kérvény megoldása van folyamatban. A fiatalok lakásvásárlásának ösztönzésére a kormány ez évre csaknem két miliárd garanciakeretet hagyott jóvá, s ennek majdnem 50%-át már felhasználták e célra. A 2009 óta működő program keretében naponta mintegy 65 fiatal, illetve család költözött első otthonukba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Nemsokára elfogadják a börtönőrök jogállására vonazkozó tervezetet

A börtönszakszervezetek képviselőit csütörtökön Tudorel Toader igazságügyi miniszter fogadta, aki megerősitette, hogy a börtönőrök jogállására vonatkozó tervezetet még a mostani parlamenti ülésszak végéig elfogadják. Ştefan Teoroc, a Börtönalkalmazottak Országos Szakszervezetének elnöke kijelentette, hogy a találkozón szó volt a ledolgozott túlórák kifizetését előirányzó szabályzatról is, melynek gyakorlatba ültetéséhez sürgösen ki kell bocsátani egy miniszteri rendeletet, mivel a pluszórákat már júliusban ki kell fizetni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Olaszországi vonatbaleset következtében életét vesztette egy román állampolgár

Életét veszette egy 64 éves román állampolgár Olaszország északi felében történt vonatbaleset következtében. Az öt vagonból álló személyvonat kamionnal ütközött – amely áttörte a sorompót és megállt a sineken -, majd kisiklott. A balesetben két személy vesztette életét: a mozdonyvezető és a kamion két sofőre közül az egyik, a 64 éves Ştefan Aurelian román állampolgár, aki Varese tartomány Busto Aerizio településén élt. Ştefan Aurelian korházba szállitásakor veszitette életét. A többi 23 megesebesült személy között van egy román utas is, akit az éjszaka folyamán kiutaltak a korházból. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Beidézték a legfőbb ügyészségre Petre Romant

Csütörtökön beidézték a legfőbb  ügyészségre Petre Roman volt miniszterelnököt az 1989-es forradalommal kapcsolatos ügyben. A volt miniszterelnököt emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják. A legfőbb ügyészség szerint a vizsgált időszakban Petre Roman tagja volt a Nemzeti Megmentési Front tanácsának. A múlt év végén a katonai ügyészség bejelentette, hogy az elemzett időszakban katonai diverziót keltettek, amely december 22-e este kezdődött és ez volt a fő oka a testi sérüléseknek, elhalálozásoknak és a jelentős anyagi károknak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Andrei Demény