2018. augusztus 14

Klaus Iohannis: El kellene halasztani Gheorghe Sebastian Cucoş ezredes kinevezését a Román Csendőrség élére

„Az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsának el kellene halasztania Sebastian Cucoş ezredes kinevezését a Román Csendőrség élére mindaddig, amig az ügyészség álláspontra helyezkedik a pénteki tűntetés erőszakos elfolytása tekintetében”, vélekedett Klaus Iohannis államelnök. Az Elnöki Hivatal közleményében ugyanakkor leszögezi, hogy a Román Csendőr-felügyelőség ideiglenes vezetésének biztositása nem az államelnök, hanem a belügyminiszter hatáskörébe tartozik.Gheorghe Sebastian Cucoş ezredes második, féléves ideiglenes vezetői mandátuma a Román Csendőrség élén szerdán jár le és a törvény értelmében harmadik mandátumra már nem pályázhat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.14)

Valószinüleg a jövő kedden kezdődnek meg a meghallgatások a csendőrség közbelépése nyomán

A képviselőház védelmi bizottsága valószinüleg a jövő kedden kezdi meg a meghallgatásokat csendőrség közbelépése kapcsán az augusztus 10-i kormányellenes tűntetésen. A bizottság vezetősége elfogadta a Nemzeti Liberális Párt kérést és kedden úgy döntött, hogy meghallgatás végett a bizottság elé idézi Carmen Dan védelmi minisztert, valamint a rendfenntartó erők akciójáért felelős más személyeket, közölte a bizottság alelnöke, Ovidiu Raeţchi liberális képviselő. A döntést a bizottság bürójában hozták meg, mivel a bizottsági ülésre kvórum hiányában nem került sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.14)

Viorica Dăncilă ismételten megerősitette a román-amerikai stratégiai partnerség fontosságát

Az amerikai kongresszus küldöttségével kedden sorra került bukaresti találkozón Viorica Dăncilă miniszterelnök ismételten megerősitette, hogy Románia nagy fontosságot tulajdonit az Amerikai Egyesült Államokkal megkötött stratégiai partnerségnek.A kormányfő kihangsúlyozta: Románia érdeklődést tanusit a közös érdekű területeken kifejlesztendő kétoldalú együttműködés iránt. A politikai dialógus megerősitésén kivül Viorica Dăncilă kitért a stratégiai partnerség gazdasági vetülete fejlesztésének szükségességére is, lévén hogy Románia jelentős gazdasági pontenciállal rendelkezik és az amerikai befektetők is egyre nagyobb érdeklődést tanusitanak. Ilyen összefüggésben a felek méltatták az együttműködési kapcsolatokat a villamosenergia-ágazatban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.14)

A vizügyi és erdőgazdálkodási miniszter a polgármesterekkel találkozott

A polgármesterekkel és az Állategészségügyi Igazgatóság képviselőivel tartott keddi, konstancai találkozón Ioan Deneş vizügyi és erdőgazdálkodási miniszter az afrikai sertéspestis megelőzésére és leküzdésére hivatott intézkedések gyakortlatba ültetéséről tárgyalt.”A sertéspestis kiirtása után a sertések újratelepitése következik e betegséggel fertőzött gazdaságokban”, hangsúlyozta a miniszter. Ugyanakkor kritikus helyzet alakult ki a sertéspestissel fertőzött vaddisznók miatt is. Országos szinten 25 gócpontot azonositottak. Mălin Muşetescu, a Duna-delta Bioszfére Rezervátum kormányzója szerint a Duna-deltában a helyzet drámai és ha „nem vágnók le csaknem mindennap a fertőzőtt vaddisznókat ezek száma legtöbb három hónap alatt valószinüleg 10% alá süllyedne”. Tekintettel arra, hogy a gócpontok közel vannak a szomszédos országokhoz, Ioan Deneş miniszter az afrikai sertéspestis határontúli elterjedésének megfékezésre irányuló intézkedésekre is kitért és példaként emlitette meg a Konstanca megyei Dulceşti települést, amely mintegy 20 kilóméterre található Bulgáriához. A találkozón a fertőzőtt vaddisznók összegyűjtése mellett döntöttek a két ország között elterülő mintegy 500 méteres övezetben.Az intézkedést az Ukrajnával, Moldova Köztársasággal éa Magyarországgal határos övezetekben is alkalmazzák. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.14)

Ecaterina Andronescu azt kérte a PSD-elnöktől, hogy „lépjen egyet vissza”

Ecaterina Andronescu szociáldemokrata szenátor nyilt levélben kérte párttársától, Liviu Dragnea pártelnöktől, hogy „Románia és a Szociáldemokrata Párt (PSD) javára lépjen egyet vissza”, megjegyezve, hogy a PSD-nek a legrövidebb időn belül „igazi szakemberekből álló kormányt kell az ország élére állitania”. „Itt az ideje, hogy magunkhoz térjünk és hogy komolyan vegyük azt a nagy felelősséget, amellyel a nép bizott meg minket, nevezetesen az ország kormányzását. De e cél eléréséért nekünk, a PSD-tagoknek két dolgot kell tennünk: javasolnunk kell egy igazi szakemberekből álló kormányt, amelyet szakmailag jól felkészült miniszterelnök vezet és kormányoznunk kell az országot. A másik dolog: a PSD elnökének egyet vissza kell lépnie, ami úgy Románia, mind a PSD javát szolgálja. Amneniyben ez nem következik be most mielőbb, elveszitjük a kormányzást és a PSD katasztrófális helyzetbe kerül”, hangsúlyozta Ecaterina Andronescu nyilt levelében.A szociáldemokrata szenátor a PSD tagjaihoz intézett felhivását azzal indokolta, ami „most a PSD-én belül és az országban történik”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.14)/rganciu