2018. szeptember 20

Mircea Duşát nevezték ki Maros megye prefektusának

Mircea Duşát, a védelmi minisztérium volt államtitkárát nevezte ki csütörtökön a kormány Maros megye prefektusának. A döntésnek még meg kell jelennie a Hivatalos Közlönyben. Viorica Dăncilă miniszterelnök szeptember 12-én mentette fel Mircea Duşát, saját kérésére, államtitkári tisztségéből. Sorin Grindeanu kormányfő 2017. január 27-én nevezte ki a védelmi minisztérium államtitkárának. Mircea Duşa korábban Hargita megye prefektusa, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Hargita megyei képviselője, illetve védelmi miniszter is volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.20)

Népszavazás – Az alkotmánymódosítás megszavazására buzdítanak a katolikus püspökök

A férfi és nő házasságán alapuló család meghatározását rögzítő alkotmánymódosítás megszavazására buzdítottak csütörtöki állásfoglalásukban a romániai római katolikus és görögkatolikus püspökök. A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia Csíksomlyón megtartott őszi ülésén elfogadott állásfoglalásban „örömmel és reménnyel” üdvözölték az október 6-7-én tartandó alkotmánymódosító népszavazást. A püspökök elismételték: az alkotmány jelenlegi meghatározása szerint „a család két fél szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságra épül”. Sikeres népszavazás esetén ezt a bekezdést helyettesítené az, hogy „a család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon, a házastársak egyenlőségén és a szülők azon jogán és kötelezettségén alapul, hogy biztosítsák a gyermekek eltartását, nevelését és oktatását”. A katolikus püspökök nyomatékosították: a módosítás kizárja a félreértelmezéseket, és rögzíti, hogy csakis egy férfi és egy nő szabad akarattal vállalt szövetsége nevezhető házasságnak. Úgy vélték: ez a pontosítás teljes összhangban van a szentírás tanításával, és a nemzeti örökség szellemével. „Ennek értelmében mi, Románia minden római- és görögkatolikus püspökei arra bátorítunk mindenkit, hogy a népszavazáson támogassa az alkotmány 48. pontjának módosítását. Továbbá minden jóakaratú embert arra kérünk, hogy beszéljen erről az eseményről otthon, a munkahelyén, barátai és ismerősei körében, és keresztény küldetése tudatában buzdítson mindenkit a szavazásra” – áll a püspökök állásfoglalásában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.20)

PSD-alelnök: 50 képviselőnk és szenátorunk is kéri Liviu Dragnea távozását

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos alelnöke, Adrian ŢuŢuianu szerint a PSD 50 képviselője és szenátora is aláírta a Liviu Dragnea pártelnököt lemondásra felszólító nyílt levelet. Erről a politikus szerda este beszélt egy kereskedelmi Tv-ben. Szerinte a Liviu Dragneával elégedetlenek tábora folyamatosan nő a PSD-ben. „Támogatottságunk már 17 százalékponttal kisebb, mint a parlamenti választások megnyerésekor. Győzelmünk nem csak Liviu Dragnea érdeme volt, hanem a területi szervezeteké is” – mondta Ţuţuianu. A PSD alelnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a párt helyzetéről nem alakult ki már korábban egy belső vita. „Ezért nem csak Liviu Dragnea a felelős. Magunk is tehetünk róla, hiszen elfogadtunk három kormánycserét, alkalmatlan személye miniszteri kinevezését” – fogalmazott a politikus. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.20)

Halasztott az alkotmánybíróság

Az alkotmánybíróság október 16-ára halasztotta azoknak az óvásoknak a megtárgyalását, amelyeket Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és Klaus Iohannis államfő nyújtottak be a közigazgatási törvény ellen – közölte a román közszolgálati rádió. Mint ismert, a parlamentben júliusban elfogadott törvénykönyv az utcák, terek, parkok többnyelvű feliratozásában, a hatóságokkal folytatott anyanyelvű kommunikációban és a kisebbségi jogok megengedő értelmezésében is a magyar közösség számára fontos pontosításokat tartalmaz. Az ellenzéki pártok ezeket a kitételeket kifogásolták. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.20)

Andrei Demeny, RADOR