2019. január 15

Viorica Dăncilă miniszterelnök az Európai Parlament plénumán beszámolt a román EU-elnökség prioritásairól

Viorica Dăncilă miniszterelnök kedden, az Európai Parlament plénumán beszámolt a román EU-elnökség prioritásairól, súlyt helyezve a kohézióra és a közös értékekre, Európa biztonságára és poziciójának megerősitésére, mint globális szereplő. A kormányfő kihangsúlyozta, hogy az állampolgár az Európai Unió Tanácsa román elnökségének középpontjában áll.”Több mint 500 millió európai állampolgár várja a választ Európa jövőjéről. Úgy gondolom, hogy fontos megmutatni az európai polgároknak, hogy az uniós intézmények értük dolgoznak. Európának mindig sikerült áthidalnia a nehézségeket és újjászületnie a történelem kevésbé kedvező fejezetei után”, fogalmazott a román miniszterelnök.Az Európai Parlament ülésén Teodor Meleşcanu külügyminiszter, George Ciamba európai ügyekkel megbízott miniszter, Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, Marius Budăi munkaügyi miniszter, illetve Carmen Dan belügyminiszter is részt vesz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

Klaus Iohannis államelnök katonai tiszteletadással fogadta a szlovén államfőt

Klaus Iohannis államelnök katonai tiszteletadással fogadta kedden, a Cotroceni palotában Borut Pahor szlovén államfőt, aki hivatalos látogatást tesz Romániában.Az Elnöki Hivatal szerint, a két államfő a román EU-elnökség célkitűzéseiről, az EU jövőjéről tárgyalt, kihangsúlyozva a nagyszebeni EU-csúcstalálkozó kúlcsfontosságú szerepét az Európai Unió jövőbeli stratégiai prioritásainak meghatározásában. A felek megvitatták a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának ösztönzését és a Három Tenger Kezdeményezés ljubljanai csúcstalálkozóját is. Közös sajtótájékoztatójukon Borut Pahor úgy értékelte, hogy a következő időszak egyik legfontosabb eseménye az új Európai Parlament megválasztása lesz. Leszögezte: a sokhelyen teret nyerő euroszkeptikus diskurzus ellenére, a maga részéről hisz az Európai Unió újjászületésében, és abban, hogy ez a projekt reménykeltő perspektíva marad a nyugat-balkáni országok számára is. Klaus Iohannis megerősítette, hogy a román uniós elnökség számára kiemelt fontosságú téma a nyugat-balkáni integráció.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

Január 1-től tilos a műanyag zacskók forgalmazása

Január 1-től tilos a műanyag zacskók forgalmazása, amelyek nem képesek biológiai úton lebomlani, de a magas pénzbirság ellenére egyes kereskedők továbbra is használják. Mint ismeretes, Romániában 2018 július 1-től titltották be a műanyag zacskók gyártását és importját. A kereskedőknek 2019 január 1-ig kellett likvidálniuk a műanyag zacskó-készleteket. A törvényes előiráshoz elsőként a nagy és közepes üzletek igazodtak. A kisebb üzleteknek ez csak részben sikerült és a határidő meghosszabitását kérték a hatóságoktól a műanyag zacskó-készleteik felszámolására. Marian David, a Környezetvédelmi Őrség igazgatója elmondta: a 249 számú törvény értelmében a műanyag zacskók január 1-e utáni forgalmazása törvényszegést jelent és 15 000 lejtől 25 000 lejig terjedő pénzbirsággal bűntethető. A kereskedőkre a Környezetvédelmi Őrség és a Fogyaszóvédelmi Hatóság róhat ki pénzbirságot. 2020. január 1-ig Romániának be kell bizonyitani az Európai Bizottság előtt, hogy képes kezelni a helyzetet, ellenkező esetben több mint egymillió euró bűntetést is kaphat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

Tovább tiltakoznak az Oltenia Energetikai Komplexum bányászai

Az Oltenia Energetikai Komplexum bányászai folytatják tiltakozásaikat azt követően is, hogy a vállalat vezetősége egyetértett a 12%-os béremeléssel és a vakációs jegyek folyósitásával. Néhány bányász éhségsztrájkba kezdett, ami az adminisztráció szerint illegális.A 12%-os béremelés nem győzte meg a bányászokat afelől, hogy lemondjanak a tiltakozásról. A tiltakozók bemennek munkába, de nem dolgoznak. Târgu Jiu-n a vállalat több alkalmazottja éhségsztrájkba kezdett kedd reggel, az Oltenia Energetikai Komplexum épülete előtt. Manu Tomescu, a rovinari-i erőmű bányászati szakszervezeti szövetségének alelnöke elmondta, hogy „éhségsztrájkhoz folyamodtak, mivel a vállalat vezetősége, egyrészt, úgy tesz, mintha tárgyalna velük, mig másrészt fenyegeti munkatársaikak, akik letették a munkát és sztrájkba kezdtek”. Sorin Boza vállalati menedzser szerint a tiltakozó akció illegális, megszegi a kollektiv munkaszerződést és az egyedüli megoldás a helyzet orvoslására: a dialógus. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

A legnagyobb román költő, Mihai Eminescu születésének évfordulója

Mihai Eminescu születésnapjának évfordulója, azaz január 15-e egyben a román kultúra napja is.Már a kilencedik éve, hogy a Román Akadémia, a Romániai Irószövetség, valamint a helyi és a központi hatóságok nagyszabású rendezvényeket szerveznek országszerte és az európai fővárosokban.Az ünnepi rendezvénysorozat a Román Ateneumban szervezett megnyitóval kezdődött Klaus Iohannis államfő, több akadémikus,a Román Ortodox Egyház pátriárkájának, valamint a tanügyi- és a kulturális miniszterek részvételével.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

Tavaly az első tizenegy hónapban 4,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés

Tavaly az első tizenegy hónapban 4,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest, közölte kedden az országos statisztikai intézet. A szezonális és naptári hatással kiigazított adatok szerint a visszaesés 2,6 százalékos volt.A csökkenést főleg az új építményeknél tapasztalt visszaesés idézte elő, ezek volumene 8,5 százalékkal volt kisebb. Ugyanakkor a felújításoknál 2,6 százalékos növekedést jegyeztek, a karbantartási munkálatok volumene 7,6 százalékkal nőtt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)
Rozália Gănciulescu/rganciu