2019. március 7

Az Európai Parlament Laura Codruţa Kövesit támogatja az európai főügyészi tisztségre

Az Európai Parlament (EP) Laura Codruţa Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetőjét választotta csütörtökön hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre. Az EP illetékes bizottsága a három jelölt múlt heti meghallgatása után Kövesit találta a legalkalmasabbnak a posztra. Kövesi támogatásáról a parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete döntött csütörtökön Brüsszelben. A leendő főügyészt a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament, közös megegyezéssel, hét évre nevezi ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

A központi választási bizottság elutasitotta két ellenzéki párt választási koaliciójának bejegyzését

A központi választási bizottság (BEC) elutasitotta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Dacian Cioloş volt miniszterelnök által alapított Szabadság Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) választási koalíciójának bejegyzését a májusi európai parlamenti választásokra.Az USR-PLUS 2020 Szövetség bejegyzését arra hivatkozva utasitotta vissza a BEC, hogy a két pártelnök – Dan Barna (USR) és Dacian Cioloş (PLUS) – nevét nem vezették be a romániai pártok jegyzékébe.Az ellenzéki politikusok a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és elnökét, Liviu Dragneát, azzal vádolják, hogy megpróbálják ellehetetleníteni egyik legfontosabb, a voksok mintegy 20 százalékára számító kihívóját az EP-választásokon.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

Együttműködési megállapodást irt alá Olaszország közszolgálati rádió- és tévétársasága és a Román Rádiótársaság

Olaszország közszolgálati rádió- és tévétársaságanak (RAI) római székházában Georgică Severin, a román közszolgálati rádió elnök-vezérigazgatója és Fabrizio Salini, a RAI vezérigazgatója csütörtökön aláirta a két intézmény első kétoldalú együttműködési megállapodását, amely rádiós programcseréket, fesztiválokon, kiállitásokon és kulturális rendezvényeken való részvételt irányoz elő. A dokumentum aláirási ünnepségén részt vett Marcello Foa, a RAI vezérigazgatója, George Bologan, Románia olaszországi nagykövete és Robert Sergio RAI-igazgató.A megállapodás aláirása után a jelenlevők megtekintették a RAI székházát, amely egy történelmi épületben található. 1924-ben, Guglielmo Marconi innen sugározta az első rádió műsort. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

Tovább csökkent Románia lakóssága

Románia lakóssága folyamatosan csökken, aminek fő oka a negatív szaporulat és a kivándorlás. Az országból naponta mintegy 200 ember távozik, s ezeknek zöme 30-40 év közötti férfiak, aki a legaktivabbak szakmai szempontból.Vladimir Alexandrescu, az Országos Statisztikai Hivatal szóvivője szerint „Románia teljes lakossága elöregedőben és fogyóban van: 2018. január 1-én 120 ezer személlyel voltunk kevesebben az előző év azonos időszakához képest”.A népeségcsökkenés fő oka a negatív szaporulat, azaz a vizsgált időszakban kevesebb gyermek született, mint amennyien elhaláloztak. A statisztikai hivatal által 2017-ben készitett tanulmány szerint a román családokban a gyermekek nagyrésze Olaszországban született. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

Rozália Gănciulescu