2019. Március 19

Augustin Lazăr újabb mandátumot pályáz meg

A legfőbb ügyész ismételten benyújtja pályázatát az általa jelenleg is betöltött tisztségre. Lazăr mandátuma április 28-án jár le. A tisztségviselő azzal indokolta döntését, hogy szeretné befejezni azokat a kezdeményezéseit, amelyeknek tárgya az ügyészség intézményének megerősítése a jogrend, az alapvető emberi jogok és szabadságjogok feltétel nélküli védelmének céljából. A legfőbb ügyész bejelentése azért meglepő, mert mint ismeretes, tavaly októberben Tudorel Toader igazságügy-miniszter kezdeményezte Augustin Lazăr felmentését jelenlegi tisztségéből. Az ügyészek és bírák jogállásáról szóló 2004/303-as számú törvényt módosító 2018/242-es számú törvény 54-ik szakasza értelmében a legfőbb ügyészt Románia elnöke nevezi ki az igazságügy-miniszter javaslatára, a Bírák Tanácsának jóváhagyásával. A tisztséget legalább tíz éves gyakorlattal rendelkező bíró vagy ügyész töltheti be. A mandátum három évre szól és egyetlen alkalommal meghosszabbítható. (Rador Hírügynökség)

Felújítják a Berceni – Pipera közötti 2-es számú metróvonalat

A fővárosi Metrorex vállalat rövidesen meghirdeti a szóban forgó szakasz felújítására kiírt közbeszerzési pályázatot, tekintettel arra, hogy a létező négy metróvonal közül ez a legforgalmasabb. A munkálatok nyomán a szerelvények másfél percenként fognak közlekedni és nem három percenként, mint jelenleg. A munkálatok négy évig fognak tartani. Minderről Constantin Mustăţea, a Metrorex beruházási igazgatója beszélt a közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában.

Constantin Mustăţea: Az első évben csak éjszaka és hétvégeken fognak dolgozni, amikor a forgalom kisebb. Ilyenkor lezárják a forgalom elől az egyik sínpárt. Az azt követő években azonban nagyobb munkákra is sor kerül, ami majd szükségessé tesz a forgalom teljes leállítását, de erre csak a hétvégeken kerül sor. (Radio România Actualităţi)

Hét és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Cristian Borcea-t

Ezt a Bukaresti Táblabíróság állapította meg azt követően, hogy összevonta a Dinamo volt mecénására kirótt két korábbi börtönbüntetést. Az üzletembert az egyik perben törvénytelen tulajdon-visszaigénylés, a másikban pedig a labdarúgók átigazolásával kapcsolatosan elkövetett bűncselekmények miatt ítélték el. A bíróság ugyanakkor eltiltotta Borceat attól, hogy betöltsön bizonyos tisztségeket. Így büntetésének letöltése után még két évig nem lehet tulajdonosa, részvényese, társtulajdonosa, vagy képviselője egyetlen labdarúgó csapatnak sem. Az ítélet nem jogerős. (Rador Hírügynökség)

Megkezdődtek a próbaérettségik

Mintegy 300.000 XI-es és XII-es diák mérheti le felkészültségének szintjét a tegnap kezdődött próbaérettségin. Az első nap román nyelv és irodalomból volt írásbeli vizsga, ami ma a kisebbségi nyelveken tanuló diákok írásbelijével folytatódik anyanyelv és irodalom tárgyból. Szerdán a középiskola profiljának megfelelő szaktantárgyból adnak számot tudásukról a diákok, míg csütörtökön a szabadon választott tárgyakból vizsgáznak a tizenkettedik osztályosok. A dolgozatokat március 29-ig fogják kiértékelni és ekkor hozzák nyilvánosságra a kiosztott jegyeket is, amelyeket azonban csak a diákok kérésére vezetnek be a naplóba. Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszter arra ösztönzi a diákokat, hogy vegyenek részt a próbaérettségin. A közszolgálati rádiónak adott interjújában a szakminiszter elmagyarázta, hogy miért tartja fontosnak ezeket a teszteket.

Ecaterina Andronescu: Az ilyen típusú felmérés hozzászoktatja a diákokat a vizsgahangulathoz, ahhoz, hogy a megmérettetést természetes dolognak és ne valamilyen rendkívüli, szorongást, túlzott izgalmakat kiváltó eseményként fogják fel, amely esetenként nagymértékben csökkentheti a teljesítményüket a megszokott színvonalukhoz képest. Ugyanakkor a próbaérettségi figyelmeztető jel is lehet a tekintetben, hogy korrigálják azokat a hibákat amelyeket elkövettek, behozzák a lemaradásukat bizonyos területeken. A próbaérettségi azonban nemcsak a diákok, de a tanárok és a szülők számára is figyelmeztető hatású lehet. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador