2019. május 9

Az EU-tagországok állam- és kormányfői informális találkozó tartanak Nagyszebenben

Nagyszebenben tartják az Európai Tanács informális találkozóját, amelyen az Európai Unió jövőjéről és egy új, a 2019-2014-es időszakra szóló stratégiai menetrendről egyeztetnek a brit tagság megszűnése után az EU-ban maradó tagországok állam- és kormányfői. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megjegyezte: az európai parlamenti választások előtt az unió vezetői egy egységet felmutató, optimista nyilatkozatot készülnek elfogadni, egy, a jövő felé forduló üzenetben akarják biztosítani az unió polgárait, hogy együtt akarnak továbbmenni, és képesek a megígért jólétet és biztonságot biztosítani számukra. Az európai jövővel kapcsolatos vállalásaikról egy tízpontos nyilatkozatot készülnek elfogadni a vezetők Nagyszebenben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Három tűntetés zajlik egyidőben az EU-csúccsal

Három tüntetés zajlik Nagyszebenben az európai uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójával egy időben: a Greenpeace aktivistáinak tiltakozása, a Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését követelő csoport és a Fejlődés az Intézményekben Egyesület megmozdulása. A nagyszebeni Egyesülés téren mintegy száz Greenpeace-aktivista gyűlt össze és más európai országból érkezett fiatalokkal közösen tartott akciójukkal klímavédelmi intézkedéseket sürgetnek. A Fejlődés az Intézményekben Egyesület megmozdulását szintén az Egyesülés téren engedélyezte a városháza. A polgármesteri hivatal közelében levő téren csaknem harminc személy kérte Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Rendezvények, kiállitások, koncertek és szimpóziumok Európa-napja alkalmából

Minden évben május 9-én tartják az Európa-napot, az európai béke és egység ünnepét. Ez alkalommal országszerte rendezvényeket, kiállitásokat, koncerteket és szimpóziumokat szerveztek. Bukarestben virágkoszorút helyeztek el a második világháborús hősök műemlékénél.Konstancán, Mangálián, Tulceán és Brăilan katonai és vallási ceremóniákat tartottak, Râmnicu Vâlcean ünnepélyes keretek között felvonták Románia és az Európai Unió zászlóját.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG- 05.09)

Véget ért a szatmárnémeti Electolux gyár dolgozóinak sztrájkja

A csaknem 400 alkalmazott tiz hetes sztrájkja után a szakszervezeti vezetők és a háztartási gépeket gyártó üzem vezetősége csütörtök délelőtt egyetértett a bérek 5,5%-os emelésével, május 1-től. A gyár vezetősége elfogadta a kollektiv munkaszerződés régi formában való megkötését is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Rozália Gănciulescu, RADOR