2019. június 4

Klaus Iohannis: a választói akaratnak alkotmánymódosítással kell érvényt szerezni

A romániai igazságügyi népszavazáson kifejezett választói akaratnak mielőbb érvényt kell szerezni, ehhez pedig alkotmánymódosításra van szükség – jelentette ki kedden Klaus Iohannis román államfő, aki ennek érdekében konzultációsorozatot kezdett a parlamenti pártokkal. Az elnök úgy értékelte, hogy „ő és a románok győztek” a referendumon, amelyen több mint hatmillió választó támogatta, hogy ne részesülhessenek amnesztiában a korrupciós bűncselekmények elkövetői, illetve azt is, hogy a kormány ne módosíthassa sürgősségi rendelettel a büntetőjogot. Klaus Iohannis elismerte, hogy a jelenlegi parlamenti erőviszonyok nem teszik lehetővé az alaptörvény átfogó módosítását, de reményét fejezte ki, hogy a referendum által megkövetelt alkotmánymódosításokhoz sikerül a szükséges parlamenti többséget kialakítani. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.04)

Viorica Dăncilă európai vezetőkkel találkozik Brüsszelben

Viorica Dăncilă miniszterelnök kedden Brüsszelben az Európai Bizottság elnökév el és alelnökével találkozik. Tekintettel arra, hogy szűk hónap múlva befejeződik az EU féléves román elnöksége, a miniszterelnök Jean-Claude Junckerrel es Frans Timmermanssal kiértékeli a román uniós elnökség által mostanig elért eredményeket és elemzi a következő időszak célkitűzéseit. A Szoicáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnökeként, a miniszterelnök megbeszélést folytat az Európai Szocialisták Pártjának elnökével a PSD kapcsolatainak felújitásáról e  politikai családdal. Mint ismeretes, az európai szocialisták két hónappal ezelőtt jelentették be, hogy befagyasszák kapcsolataikat a PSD-vel a román jogállamot ért folyamatos támadások és az igazságszolgáltatás függetlenségének hiánya miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.04)

Ludovic Orban: A PNL támogatja Klaus Iohannist a népszavazás eredményének gyakorlatba ültetésében

Klaus Iohannis kedden és szerdán a parlamenti pártok képviselőivel konzultál az igazságszolgáltatással kapcsolatosan május 26-án tartott népszavazás eredményének gyakorlatba ültetéséről. A tanácskozás első napján az államfő a PNL, az USR és az RMDSZ képvislőit fogadja. A megbeszélés végén, Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke elmondta, hogy pártja számára „törvény” a referendumon kifejezésre jutott népakarat és a PNL támogatja Klaus Iohannis erőfeszitését, amelyet a népszavazás eredményének gyakorlatba ültetéséért tesz. „Ezenkivül tárgyaltunk az igazságügyet érintő törvényekről is. Ezen a téren  PNL támogatja a társadalmi vita felújitását egy olyan európai szellemű törvénykezés kialakitása érdekében, amely összhangban áll  az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében, a Velencei Bizottság és a Korrupcióellenes Államok Csoportja által megfogalmazott ajánlatokkal”, nyilatkozta a liberális pártelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.04)

Megkezdődtek a VIII. osztályosok beiratkozásai a nemzeti felmérő vizsgára

A beiratkozások határideje június 7-én jár le. Román nyelv és irodalomból az irásbeli vizsga június 18-án, matematikából június 20-án, mig magyar nyelv és irodalomból június 21-én lesz. Az elsődleges eredményeket június 25-én függesztik ki és ugyanaznap nyújthatók be a fellebbezések. A végleges eredményeket június 29-én függesztik ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.04)