2019. november 8

Klaus Iohannis államfő a kormány és az üzleti szféra közötti párbeszéd fokozását szorgalmazta

Klaus Iohannis államfő a kormány és az üzleti szféra közötti párbeszéd fokozását, valamint a beruházók részvételét szorgalmazta a gazdasági közpolitikák kidolgozásában. A romániai magáncégek országos toplistáját bemutató rendezvényen az államfő azt is kihangsúlyozta, hogy az üzleti szférával való konzultációk nyomán a kormányzás minősége jelentősen fog javulni.”Világos, hogy a román gazdaságnak beruházásokra és beruházókra van szüksége. Arra számitok, hogy az új miniszterelnök és miniszterek meghozzák a szükséges intézkedéseket a külföldi beruházók vonzása, illetve az európai alapok jobb lehivása érdekében”, hangsúlyozta az államfő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.08)

Ludovic Orban: A minimálbért úgy növeljük, hogy ne legyen káros hatással a gazdaságra

Ludovic Orban miniszterelnök közölte, hogy növelik a minimálbért, de úgy hogy ez ne legyen káros hatással a gazdaságra, de ez irányban még komoly elemzéseket kell végezniük.”Egyetlen egy európai országban nincs összefüggés az állami és a magán szférában fizetett átlagbér között. Mindenesetre nem nyirbáljuk meg a közszféra alkalmazottjainak fizetését”, nyilatkozta a miniszterelnök a romániai magáncégek országos toplistáját bemutató rendezvényen, kihangsúlyozva, hogy kormánya támogatja az üzleti szférát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.08)

Több mint 53 ezer külföldi román szavazott már a romániai elnökválasztáson

Azon 28 ezer külföldön élő román állampolgárról van szó, akik kiegészítő választási listákon szavazatak és azon több mint 25 ezer románról, akik levélszavazásban fejezték ki opciójukat. Az idén a román diaszpóra három napon át járulhat urnákhoz a számukra létrehozott 845 szavazókörzetben. Az elnökválasztást nagy érdeklődés övezi, a facebook közösségi oldalon közölt fotókon az látható, hogy a románok sorban állnak az egyik londoni szavazókörzetnél, még az urnák megnyitása előtt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.08)

A Román Nemzeti Bank csökkentette az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését

A Román Nemzeti Bank (BNR) csökkentette pénteken az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését, így 2019-ben 3,8 százalékos, 2020-ban 3,1 százalékos fogyasztói árindexre számít, mutat rá a jegybank legfrissebb negyedéves inflációs jelentése. Az Európai Bizottság is a csütörtökön közzétett őszi jelentésében megállapította, hogy Romániában az inflációs nyomás csökkent, hiszen a 2018-ban jegyzett 4,1 százalékos csúcsérték után szeptemberre 3,5 százalékra mérséklődött a fogyasztói árindex, amely az év végére ugyan 3,9 százalékra nő, de 2020-ban várhatóan visszatér a román központi bank által kijelölt célsávba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.08)

Rozália Gănciulescu