2019. november 26

 A kormány a minimálbér 7,25%-os növelését javasolta a szociális partnereknek

A kormány a minimálbér 7,25%-os növelését javasolta kedden a szociális partnereknek, de a tárgyalások ez irányban folytatódnak a jövő héten.Violeta Alexandru munkaügyi miniszter három forgatókönyvet ismertetett a Társadalmi Párbeszédért Nemzeti Háromoldalú Tanács ülésén. Arra a kérdésre, hogy konkrétan mit jelent e növekedés nettó értékben több mint 1.370.000 alkalmazott számára, Ionel Dancă, a miniszterelnöki hivatal vezetője elmondta, hogy 83 lejt.Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke úgy vélte, hogy minimálbérnek összefüggésben kell lennie a „minimális decens élet kódexével”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.26)

Az USR és a PNL közreműködik a jövő évi költségvetés-tervezet kidolgozásában

A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közreműködik a jövő évi költségvetés-tervezet kidolgozásában, nyilatkozta kedden Dan Barna, az USR elnöke, Ludovic Orban miniszterelnökkel folytatott megbeszélése végén.Mint hozzáfűzte, politikai alakulata konkrét területekre tesz javaslatokat. Az USR prioritása továbbra is a kétfordulós helyhatósági választásra vonatkozó törvény módositása lesz, illetve a román diaszpóra parlamenti képviseleti arányának növelése, magyarázta Barna. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.26)

Az idei általános konszolidált költségvetés hiánya 4,3%-ra emelkedik

Az Orban-kormány által javasolt, idei második költségvetés-kiigazítás nyomán a költségvetési deficit a bruttó hazai termék (GDP) 4,3 százalékára nővekszik. Többek között a munkaügyi, az egészségügyi, a regionális fejlesztési, a pénzügyi és az üzleti szféráért felelős minisztérium büdzséjét egészítik ki, mig az oktatási, a belügyi és a szállítási minisztériumok költégvetéséből lefaragnak. A pénügyminisztérium honlapján közölt költségvetés-kiigazítás tervezete szerint az általános konszolidált költségvetés jövedelmei 18 milliárd lejjel csökkennek, mig a kiadások két milliárddal.Florin Cîţu pénzügyminiszter szerint a költségvetés kiigazitásának a lényege, hogy helyrehozzák az előző kormány rossz intézkedéseit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.26)

Raed Arafat: Románia mentőcsapatot küld Albániába

Románia 52 túzoltóból, orvosokból és asszisztensekből álló mentőcsapatot küld Albániába, hogy segitséget nyújtsanak a keddre virradólag bekövetkezett földrengésben érintett településeken. Tiranában több épület összeomlott, illetve az összeomlás veszélye fenyegeti. A hatóságok már megkezdték a veszélyben levő lakosság kimenekitését. Románia válaszolt az albán kormány felhivására, amelyet az uniós polgári védelmi mechanizmus révén tett közzé. A mentőcsapat a bukaresti Sürgősségi Életmentő Szolgálat, a SMURD, keretében tevékenykedik, hangsúlyozta Raed Arafat marosvásárhelyi orvos.Koszovó, Görögország és Törökország is bejelentette, hogy mentőalakulatokat, tűzoltókat és orvosokat küld Albánia földrengés sújtotta térségébe. Az Európai Unió szintén segítséget ajánlott fel Tiranának saját katasztrófaelhárítási rendszerén keresztül.Legutóbbi információk szerint tizennégyre nőtt a földrengés nyomán életüket vesztettek száma, és több mint hatszázan sérültek meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.26)

Az amerikai külügyminisztérium üzenetet intézett Romániához az elnökválasztások eredményei után

Az amerikai külügyminisztérium gratulált Románia kormányának és az állampolgároknak a „sikeres elnökválasztáshoz”. A külügyminisztérium szóvivője sajtónyilatkozatában kihangyúlyozta, hogy az amerikai adminisztráció türelmetlenül várja, hogy együtt dolgozhasson Klaus Iohannis államfővel a román-amerikai stratégiai partnerség tovőbbi erősitése érdekében. A külügyminisztérium köszönetet mond, egyben, Romániának, az Egyesült Államok NATO-szövetségesének, a térségben és globális szinten tett nemzetközi biztonsági erőfeszitésekben nyújtott eltökélt támogatásért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.26)
Rozália Gănciulescu/rganciu