2022. december 8.

A román gazdálkodók csaknem 16 milliárd euróba részesülnek a 2023–2027-es időszakra szóló Nemzeti Stratégiai Terv révén

A román gazdálkodók csaknem 16 milliárd euróba részesülnek a 2023-2027 közötti időszakra szóló Nemzeti Stratégiai Terv révén, amelyet szerdán hagyott jóvá az Európai Bizottság. Az összegből mintegy 10 milliárd eurót közvetlen kifizetésekre és ágazati beavatkozásokra, mig hat milliárd eurót vidékfejlesztésre fordítanak. Petre Daea agrárminiszter egy sajtótájékoztatón közölte, hogy az új dokumentumban szerepel a veszteséges gazdálkodók támogatási eszköze is, mellyel csaknem 400 millió eurós kártérítés folyósitanak természeti katasztrófa esetén. Az 1 900 oldalas dokumentum, a mezőgazdaság Nemzeti Stratégiai Tervének véglegesítése 19 hónapot vett igénybe. A Mezőgazdasági Minisztérium széleskörű egyeztetést folytatott a területen tevékenykedő 160 állami és magánszervezet képviselőivel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.8)

A kamionsofőrök elégedetlenek a várakozási idő miatt a román-magyar határon

Hosszú várakozási időt vesz igénybe a román-magyar határ mindkét irányában a teherautók fuvarokmányainak ellenőrzése. A legforgalmasabb határátkelő az A1-es autópályán található Nagylak II. A román határrendészet növelte a létszámot, valamint az ellenőrző útsávok számát, de a magyar határrendészet létszámhiánya korlátozza a meghozott intézkedést. A romániai sofőrök elégedetlenek a kialakult, évek óta tartó helyzet miatt, és azt szeretnék, ha Románia mielőbb belépne a schengeni övezetbe, bár ebből a szempontból nagyon szkeptikusak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.8)

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen szavaz

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter csütörtökön megerősítette, hogy Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen fog szavazni. A belügyminiszter nyilatkozata az Igazságügyi és Belügyi Tanács brüsszeli ülése előtt hangzott el, amely a szabad mozgás európai térségének bővítéséről dönt. Az osztrák illetékes szerdán az osztrák közszolgálati rádióban azt nyilatkozta, hogy Bécs az illegális migráció idei növekedése miatt megvétózza Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. Ezzel szemben Németország támogatja Bulgária, Horvátország és Románia schengeni satlakozását, hangsúlyozta csütörtökön, Brüsszelben, Nancy Faeser belügyminiszter, hozzáfűzve hogy nem érti Ausztria álláspontját és megemlítette, hogy nagy belső viták folynak e kérdésben. Gérald Darmanin francia belügyminiszter is Horvátország, Románia és Bulgária schengeni csatlakozása mellett szállt síkra. Ausztria az egyetlen ország az EU-ban, amely ellenzi Románia schengeni csatlakozását. Bulgária esetében Hollandia is kifejezte ellenvését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.8)

A csütörtöki kormányülés napirendjén szerepel a jövő évi állami költségvetés-tervezet megvitatása

A csütörtöki kormányülés napirendjén szerepel a jövő évi állami költségvetés-tervezet és társadalombiztositás-tervezet megvitatása. A kormánykoalició menetrendje szerint az emlitett dokumentumokat és az ezekhez kapcsolodó szabályozó rendelkezéseket pénteken megvitatás és szavazás végett a parlament elé terjesztik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.8)

Rozália Gănciulescu