2019 december 19

A kormány felelősségvállalással fogadtatná el a jövő évi költségvetési törvényt, a társadalombiztosítási költségvetés törvényét, valamint az egyes pénzügyi intézkedéseket tartalmazó 2018/114-es számú Sürgősségi Kormányrendeletet

A felelősségvállalás bejelentésére ma 16.00 órakor kerül sor. A képviselőknek és szenátoroknak hétfő reggelig van lehetőségük arra, hogy módosító indítványokat tegyenek le a szóban forgó jogszabályokhoz. Az állami költségvetés törvényét és a társadalombiztosítási költségvetés törvényét tegnap fogadta el a kormány.

A költségvetési törvény tervezete a belső nemzeti össztermék 3,59%-át kitevő költségvetési hiánnyal számol. A társadalombiztosítási költségvetési törvény tervezete a személyi költségek növekedésével számol és előirányozza a nyugdíjak szeptember 1-jén esedékes növekedéséhez szükséges pénzalapokat.

Mint ismeretes az alkotmány értelmében a kormány felelősségvállalásával elfogadott törvények esetében nincs mód parlamenti vitára sem az egyes cikkelyek esetében, sem pedig a törvény egészével kapcsolatban. Ugyanakkor a parlament tagjai bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be a kormány ellen és, ha ezt elfogadják, akkor nemcsak a kormány bukik meg, hanem a felelősségvállalással elfogadott törvény(ek) is. Románia történelmében még nem volt példa arra, hogy a költségvetési törvényt felelősségvállalással fogadták volna el. (Rador Hírügynökség)

A Képviselőház elnapolta a szakmai nyugdíjak eltörlését elrendelő törvényt

A döntés összefüggésben állhat azzal, hogy a bírósági írnokok utcai tiltakozást szerveztek a törvény elfogadása ellen. Iaşi-ban mintegy 100 bírósági írnok vonult ki az Igazságügyi Palota elé és követelte a törvény visszavonását. Az írnokokat tömörítő szakszervezet vezetője, Lăcrămioara Rusu Cipiniuc kijelentette, hogy a jogszabály elfogadása azt jelentené, hogy jövedelmük a felére csökken.

Információink szerint a színészek szintén tiltakozni készülnek a szakmai nyugdíjak eltörlésének törvényhozási szándéka ellen. (Rador Hírügynökség)

Visszaélések gyanújával hat személyt 24 órára őrizetbe vettek a Spiru Haret Egyetemen

Minderre azt követően került sor, hogy az érintetteket kihallgatták a rendőrségen. A szóban forgó személyek esetleges előzetes letartóztatásba helyezéséről a bíróság fog rendelkezni. Az őrizetbe vett személyek között van az egyetem prorektora is.

Mint ismeretes tegnap a nyomozók több tucat házkutatást tartottak a Spiru Haret Egyetem központi székhelyén, illetve kirendeltségein és egyes gyanúsítottak lakásain. A rendőrség feltételezése szerint az intézményben egy a vizsgák elcsalására szakosodott bűnszövetkezet működött. (Radio România Actualităţi)

Új elnöke van a Bírák Tanácsának (CSM)

Nicoleta Ţînţ bírót választották meg tegnap a testület elnökévé. A közszolgálati rádió tudósítója, Diana Surdu igazságügyi forrásokra hivatkozva attól tájékoztatta a hallgatókat, hogy az új elnököt 15 szavazattal, 4 ellenében választották meg. (Radio România Actualităţi)

A romániai forradalom 30 éves évfordulója alkalmából nyilatkozott az Egyesült Államok új bukaresti nagykövete

Adrian Zuckerman szerint a kommunizmus összeomlása óta eltelt időszakban Románia rendkívüli fejlődést ért el, de még sok a teendője. Az amerikai diplomata első nyilvános megnyilatkozása során arról is beszélt, hogy szükségesnek látja az egészségügyi rendszer, a kitermelési ipar, az erdőgazdálkodás, valamint az ipari termelés reformját, ugyanakkor pedig meg kell erősíteni az igazságügyi rendszer függetlenségét és az állam kiszámíthatóságát, miáltal növekedni fog a külföldi beruházások volumene, amelyre azért van szükség, hogy Románia ismét pompás legyen.

Adrian Zuckerman tegnap este beszélt a Román Kulturális Intézetben rendezett „Then and now” fotókiállításon, amelynek tárgya a romániai forradalom 30 éves évfordulója volt. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR