2020. január 16

A kormány jóváhagyta a kétfordulós polgármester-választás megszervezésére hivatott tervezetet

A kormány jóváhagyta a kétfordulós polgármester-választás megszervezésére hivatott tervezetet és e törvénykezdeményzésért felelősséget vállal. A kormány ez irányban hétfőn levelet intézett a parlamenthez. Victor Ponta, a PRO Románia elnöke úgy értékelte, hogy ebben az esetben a felelősségvállalást alkotmányellenesnek minősithetik, tekintettel arra, hogy kevesebb mint hat hónap van a helyhatósági választások megszervezéséig. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.16)

A PSD és az RMDSZ bizalmatlansági inditványt terjeszt be az Orban-kormány ellen

A miniszterelnök ama bejelentésére reagálva, miszerint a kormány felelősséget vállal a parlamentben a kétfordulós polgármester-választás bevezetésére, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke bejelentette, hogy a szociáldemokraták és az RMDSZ bizalmatlansági inditványt terjesztenek be és eljárásuk sikeres lesz.Marcel Ciolacu azt is elmondta Slatinan, hogy a PSD egyetlen célja az, hogy a bizalmatlansági inditvány átmenjen a parlamenten és bebizonyitsa, hogy a választások után képes lesz az új többség megalakitására. Ciolacu ismételten megerősitette, hogy a szociáldemokraták nem tesznek javaslatot az új miniszterelnökre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.16)

Románia továbbra is támogatja az EU nyugat-balkáni bővítését

Románia továbbra is támogatja az Európai Unió nyugat-balkáni bővítését, és szorgalmazza, hogy a lehető leghamarabb kezdődjenek el a csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával, jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis államfő a Bukarestben akkreditált külföldi nagykövetek előtt mondott éves beszédében. A román elnök beszédében megemlítette, hogy különös figyelmet szentelnek a Németországgal, Franciaországgal, Lengyelországgal, Olaszországgal, Spanyolországgal, az Egyesült Királysággal, Törökországgal, Izraellel kötött stratégiai partnerségek fejlesztésének, akárcsak a szomszédos országokkal kötött stratégiai partnerségeknek. Klaus Iohannis közölte, hogy Románia továbbra is céljának tekinti a schengeni csatlakozást és külön kitért a Moldovai Köztársaság helyzetére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.16)

Doctor Honoris Causa cimmel tűntette ki a Petrozsényi Egyetem a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnökét

Doctor Honoris Causa cimmel tűntette ki a a Petrozsényi Egyetem Aurel Vainert, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnökét, a bukaresti Kereskedelmi és Iparkamara alelnökét. A dijátadási ünnepségen az akadémiai szféra és a zsidó közösség számos meghivottja részt vett. A csütörtöki ünnepség a Petrozsényi Egyetem és a Haifa-i Egyetem közötti egymüködési kapcsolatok felvételét is körvonalazta.Aurel Vainer a romániai akadémiai, tudományos és kulturális élet kiemelkedő személyisége, aki elkötelezett a szociális élet iránt is és embersorsokat változtatott meg, hangzott a méltató beszédben. Aurel Vainert meghatotta a Petrozsényi Egyetem által odaitélt dij, mivel – mind mondotta – nem ápolt különösebb kapcsolatot az egyetemmel. A csütörtöki ceremóniát megelőzően, Aurel Vainer a dévai zsidó közösséggel találkozott. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.16)

Gănciulescu Rozália