2020. február 13

A romániai beruházásokról tárgyalnak a bankok

Az Európai Beruházási Bank (EIB) és a Román Nemzeti Bank (BNR) vezetői találkoznak ma Bukarestben. A megbeszélések tárgya a romániai beruházások finanszírozása. A konferencián megvitatják az EIB által készített felmérés következtetéseit, valamint elemzik az hazai partnerekkel folytatandó együttműködés perspektíváit. Az eseményt Mugur Isărescu, a BNR elnöke nyitja meg. Jelen lesz az EIB alelnöke, Andrew McDowell és az ügyvezető román kormány pénzügyminisztere, Florin Cîţu – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió riportere Iulian Olescu (Radio România Actualităţi)

Elkészült az első exportra szánt és teljes egészében Romániában gyártott katonai járőrhajó

A „PNS YARMOOK” névre keresztelt hajó az első, abból a kettőből, amelyet a pakisztáni haditengerészet rendelt a Galaci Damen cégtől. Az átadási ünnepségre a Konstancai kikötőben kerül sor. A „PNS YARMOOK”-ot romániai mérnökök tervezték a Damen cég számítógépes programja alapján és ugyancsak hazai munkások dolgoztak a kivitelezésen. A járőrhajón 300-an dolgoztak és egy év és nyolc hónap alatt készült el. A 2800 tonnás hajót Galacon készítették el és a Pakisztáni Haditengerészet kötelékében fog szolgálni. A járőrhajó az Offshore Patrol Vessel típusú korvetthez hasonlítható és az Indiai Óceánon fog járőrszolgálatot teljesíteni. A hajót Galacon bocsátották vízre és a Dunán, majd a Fekete Tengeren jutott el a konstancai kikötőbe. Fegyverzettel Pakisztánban fogják ellátni a mai ünnepélyes átadás után. Az eseményre Konstancára érkezett a román hadsereg vezérkarának haditengerészeti főnöke Alexandru Mîrşa altengernagy és pakisztáni kollégája Zafar Mahmood Abbasi – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió tudósítója Sorin Cealera (Rador Hírügynökség)

A 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletet módosító törvény alkotmányellenes

Erről tegnap döntött az Alkotmánybíróság. Mint ismeretes az Orban-kormány felelősségvállalással elfogadott törvénnyel módosította a szóban forgó jogszabályt. A döntést egyhangúan hozta meg a taláros testület. Mint ismeretes a kormány a sürgősségi kormányrendeletnek azon cikkelyét szerette volna módosítani, amely az állami alkalmazottak béremelésére vonatkozik. Az alkotmánybírósági óvást a Szociáldemokrata Párt (PSD) nevében Marcel Ciolacu ügyvezető elnök nyújtotta be tavaly, december 23-án, aki formai és tartalmi indokokat egyaránt felhozott az óvás elfogadása érdekében.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében a sürgősségi kormányrendeletet módosító törvény teljes egészében alkotmányellenes. A testület döntése jogerős és megfellebbezhetetlen.

Ugyancsak tegnap az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetőnek minősítette azt, hogy a kormány felelősségvállalással fogadta el az idei állami költségvetés és társadalombiztosítási költségvetés törvényeit. (Rador Hírügynökség)

A második Orban-kormány által javasolt miniszterek parlamenti meghallgatását a jövő héten kezdi meg a parlament

Az eljárásra három napot irányozott elő a házbizottság. A két ház közös házbizottságának döntése értelmében a kormányról február 24-én együttes ülésen kell szavazniuk a képviselőknek és a szenátoroknak. Ludovic Orban ügyvezető miniszterelnök elégedetlen a megállapított eljárási menetrenddel és úgy véli, hogy időhúzási szándékkal dolgozták azt ki, tekintettel arra, hogy a két házbizottságot a Szociáldemokrata Párt (PSD) uralja. Ezzel kapcsolatosan Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője elmondta, hogy a házbizottságok összetételének ügyében az Alkotmánybírósághoz fordultak, mivel a liberálisok úgy ítélik meg, hogy nekik egy mandátummal több járna. A kormányról történő parlamenti szavazásig a PSD arra az alkotmánybírósági döntésre vár, amelyik tisztázza, hogy Klaus Iohannis államfőnek jogában állt-e újrajelölnie Ludovic Orbant kormányfőnek, azt követően, hogy a parlament megvonta tőle a bizalmat. Az Alkotmánybíróság eddig nem tűzte ki ennek az ügynek a tárgyalási napját. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador