2020. szeptember 7

Klaus Iohannis államelnök üzenete a Román Diplomácia éves összejöveteléhez

„A mostani diplomáciai válság közepette a konzuloknak és a döntő tényezőknek fokozott figyelmet, leleményességet, de ugyanakkor rugalmasságot kell tanusitaniuk”, nyilatkozta Klaus Iohannis államelnök. A Román Diplomácia éves ülése alkalmából elhangzott üzenetében az államelnök rámutatott, hogy a román külpolitika Románia EU- és NATO-szerepének növelésére és az Egyesült Államokkal megkötött Stratégiai Partnerség megerősitésére és kibővitésére összpontositott az idén is. Rendkivül fontos továbbra is, hogy a román diplomácia ennek érdekében cselekedjen, hangsúlyozta Klaus Iohannis, teljes bizalmat tanusitva a román diplomácia munkája iránt, mellyel számottevően hozzájárul országunk érdekének érvényisétéséhez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

A mintiai hőerőmű több mint 120 munkása tiltakozik

A mintiai hőerőmű több mint 120 munkása tiltakozik, elégedetlenségének adva hangot amiatt, hogy a vállalat a megfelelő szénellátás hiánya miatt nem működhet. Cristian Iștoc, a vajdahunyadi Szolidaritás szakszervezet elnöke leszögezte, hogy spontán tiltakozást tartanak és a munkások csak azt követelik, hogy dolgozhassanak. Annak dacára, hogy már az év elején jelezték a szénhiányt és az előző tiltakozások ellenére a vállalat egyik napról a másikra tovább működött a megfelelő széntartalék nélkül, fűzte hozzá a szakszervezeti vezető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

A szülők csütörtökig megtudják, hogy milyen formában kezdődik az iskola

A szülők csütörtökig megtudják, hogy milyen formában kezdődik az iskola, közölte Monica Anisie tanügyminiszter az edupedu.ro portállal. Legkésőbb keddig mindenik iskolának össze kell hivnia az Igazgatótanácsot, hogy javaslatokat tegyenek a tanfelügyelőségeknek a jövő heti tanórák konkrét programjáról. Mint ismeretes, a tanügyminiszter a döntést az iskolákra bizta és ezek vezetőségének kell intézkednie mindenik településen a járványhelyzet alakulásának függvényéban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

Több mint 130 ezer román vállalt munkát az Országos Munkaerő-Foglalkoztatási Ügynökség révén

Ez év első hét hónapjában több mint 130 ezer román vállalt munkát az Országos Munkaerő-Foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM) révén, tájékoztatott az intézmény hétfői közleményében. A legtöbben Temes, Neamţ és Suceava megyében alkalmazták magukat és ezek zöme vidéki környezetből származó, liceumi végzettséggel rendelkező 45 év feletti férfi. Az ANOFM egyben közölte, hogy ebben a hónapban országos viszonylatban szakképzési tanfolyamokat szerveztek, amelyeken több mint 1.600 személy vesz részt. A legtöbb helyet a kereskedelmi dolgozóknak, a humánerőforrás terén, illetve könyvelői szakmában ajánlják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

A hatóságok az afrikai sertéspestis-gócpontok Fehér megyében való elterjedésére figyelmeztettek

A hatóságok az afrikai sertéspestis-gócpontok Fehér megyében történő elterjedésének veszélyére figyelmeztettek. Szász-Szentmiklóson és  Magyarbényen egy nap alatt három gócpontot azonositottak. A Fehér megyei Állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság (DSVSA) tájékoztatása szerint a vaddisznók élelem után járnak be nagy területeket és ellenörzés hiányában a veszély csak fokozódik. A vaddisznók nagy része afrikai sertéspestissel fertőzött és virushordozó, e betegség kezelhetetlen és átterjed a házi disznókra. Emiatt a gazdáknak be kell tartaniuk egy minimális betegség- megelőző szabályt: a sertéseket csak bekeritett ólban tanácsos nevelni, a gazda nem léphet be az ólba azzal az öltözettel és cipővel, amellyel kint járt, ugyanakkor fertőtleniteni kell a disznóól bejáratát és sertés csakis az állatorvos által kibocsátott állategészségügyi bizonyitvánnyal vásárolható.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

Gănciulescu Rozália – RADOR