2020. szeptember 16.

Megfontolásra visszaküldte Klaus Iohannis államfő a parlamentnek azt a törvényt, amely román nemzeti ünneppé nyilvánítaná a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóját

Az államfő indoklásában rámutat: a jogszabály elfogadása számos bírálatot váltott ki a szakértők és a civil szervezetek részéről. A civil szféra reakciói, illetve azok intenzitása rávilágított, hogy a törvény a parlament által elfogadott formájában nem valós és átfogó nyilvános egyeztetés nyomán jött létre. Ezért Iohannis szerint szükséges visszaküldeni a parlamentnek, hogy kezdeményezzenek széles körű egyeztetést róla szakértők, történészek, kutatók, professzorok, akadémikusok, oktatási intézmények, közintézmények és a civil szféra bevonásával. Egy európai uniós tagállamban, amely erősen kötődik az európai értékekhez és alapelvekhez, a párbeszédre való nyitottság, a társadalom megosztásának kockázatát hordozó témák felnőtt módon történő megközelítése, a tolerancia és az emberi méltóság elvének népszerűsítése olyan tartóoszlopok, amelyekre Romániának folyamatosan támaszkodnia kell. Az állami intézmények fontos szerepet játszanak ebben” –szögezte le Iohannis. Az elnök rámutat: a román nép legfőbb képviseleti szerveként a parlament alkotmányos felelőssége bevonni a szakértőket a törvényalkotási folyamatba, illetve az, hogy átláthatóan és felelősen hozzon törvényeket történelmi eseményekkel kapcsolatosan, „a román nép demokratikus értékeivel és törekvéseivel összhangban”.
Az alkotmány értelmében az Államfőnek jogában áll egyszer visszaküldeni egy törvényt a parlamentbe. Amennyiben azonban a törvényhozás változatlan formában fogadja el a jogszabályt, úgy az elnöknek kötelessége azt kihirdetni. (Rador Hírügynökség)

Nőtt az idén a kiskereskedelem forgalma

Az év első hét hónapjában 4%-os növekedést mért az elmúlt év hasonló időszakához képest az Országos Statisztikai Intézet (INS). A legnagyobb forgalmat az informatikai és távközlési felszereléseket árusító kereskedők bonyolították le. Ebben a szektorban a növekedés 16,5%-os volt, de ugyancsak jelentős mértékben emelkedett a mezőgazdasági termékek és az élő állatok forgalma is. (Radio România Actualităţi)

Ma kezdődik a költségvetés módosítását előíró törvény-tervezet parlamenti vitája

A Képviselőház és a Szenátus pénzügyi és költségvetési szakbizottságai ma kezdték meg a jogszabály-tervezet vizsgálatát. Ezt követően várhatóan a jövő héten kerül a tervezet a parlament plénuma elé. A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői jelentős mértékben szeretnék megnövelni a költségvetés kiadási oldalát egyebek mellett azért, hogy fedezni lehessen a tanárok bérpótlékait is.
Amint arról a közszolgálati rádió riportere, Cătălin Purcaru tájékoztatta a hallgatókat, a PSD ügyvezető elnöke a vitán elmondta, hogy pártja ellene szavazott a nyugdíjak 14%-os emelését előirányzó sürgősségi kormányrendeletnek azért, hogy az eredeti törvénynek megfelelően szeptember 1-től 40%-al emelkedjenek a nyugdíjak. A szociáldemokraták további javaslatai között szerepel a fiatal vállalkozók számára biztosítandó támogatás, amelynek összértéke 400 millió lej lenne, pénzt kérnek továbbá a tanárok bérpótlékára és ezen felül szeretnének egy milliárd lejt előirányozni a helyhatóságok számára is. (Rador Hírügynökség)

Internetes űrlap révén dönthetnek a szülők arról, hogy engedik-e iskolába a gyerekeiket

Szakemberek szerint az első járványügyi szűrés már odahaza megtörténhet. Virgil Musta, a temesvári „Victor Babeş” kórház fertőző betegségek osztályának igazgatója egy olyan űrlapot állított össze, amelyik két perc alatt kitölthető, s ezeknek az adatoknak az alapján ki lehet szűrni azokat a diákokat, akik megfertőződhettek a koronavírussal. Tekintettel arra, hogy a diákok állapota változó lehet, ezért a kérdőív kitöltését bármikor meg lehet ismételni. A szóban forgó űrlap megtalálható a Profilactis Alapítvány honlapján. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador