2020. szeptember 17

Házkutatások Ilfov és Teleorman megyékben

A bukaresti, Ilfov és Teleorman megyei rendőrök ma reggel 16 lakásban tartottak házkutatást, azt követően, hogy több fegyvert is találtak. Tizenöt személyt kihallgatásra kísértek be a rendőrségre. A közszolgálati rádió riportere Cătălin Radu elmondta, hogy a rendőrségi eljárás egy olyan nyomozás része amelyet zsarolás, a közrend megzavarása, illetve fenyegetés bűntette elkövetésének a bizonyítása érdekében indítottak. (Radio România Actualităţi)

A fővárosi 4-ik kerület Polgármesteri Hivatala úgy döntött, hogy a Gheorghe Şincai kollégium egyik 12-ik osztályában on-line folytatódjék a tanítás

Erre azt követően került sor, hogy kiderült: az egyik diák koronavírussal fertőzött. A szóban forgó osztály tantermét fertőtlenítették, majd ugyanennek az eljárásnak vetik alá az iskola valamennyi helyiségét. Ugyancsak a 4-ik kerületben 34 külföldi munkást helyeztek karanténba, miután három kollégájuk szervezetében kimutatták a koronavírus-fertőzést. (Rador Hírügynökség)

Elnapolták a Berceni és a Pipera negyedek között közlekedő 2-es metró felújítását

A METROREX fővárosi metróvállalat elnapolta a tavaly kiírt 400 millió lej értékű közbeszerzést, amelynek célja a metrókocsik és 18 km hosszúságú sínpár cseréje lett volna. A Berceni és Pipera negyedek között közlekedő metróvonat a legforgalmasabb, naponta mintegy 300.000 utast szállít, vagyis a fővárosi metróval közlekedő személyek mintegy felét – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Alex Lancuzov, riporter. (Radio România Actualităţi)

December 12-én indulhat meg a menetrendszerű vonatközlekedés a bukaresti Északi Pályaudvar és az Otopeni-i „Henri Coandă Repülőtér között

A járat indítása így egybeesne az új menetrend életbelépésével. A szerelvények 50 percenként fognak közlekedni – tájékoztatta a sajtót a CFR vasúttársaság személyszállító részlegének igazgatója, Dan Costescu. A vállalatvezető szerint egyelőre nem lehet sűríteni a járatokat és még arról sem döntöttek, hogy a vasútvonalon kizárólag a CFR szerelvényei közlekednek majd, vagy magán szolgáltatókat is alkalmaznak. A vasútállomás és a repülőtér érkezési oldala közötti közvetlen vasúti összeköttetés megteremtéséhez egy három kilométeres pályaszakaszt kellett megépíteni. A munkálatok tavaly kezdődtek és befejezési határidejük ez év augusztusában volt. (Rador Hírügynökség)

Ma a román hadsereg átveszi az első Patriot típusú rakétarendszert

Az ünnepélyes átvételre a Capul Midia helységben lévő lőtéren kerül sor Ludovic Orban miniszterelnök, Nicolae Ciucă honvédelmi miniszter és az amerikai gyártók képviselőinek jelenlétében. 450 föld – levegő rakétáról van szó, amelyek szükség esetén 2021-től kezdődően lesznek működőképesek. Mától a román hadsereg birtokába kerül az Egyesült Államokban is használatos legmodernebb légelhárító rakétarendszer. Ez az első ilyen a négy leszerződött rendszerből, amelyek a hazai légvédelmet fogják erősíteni. A következő három rakétarendszert a 2024 – 2026 közötti időszakban fogják leszállítani. A Patriot rakétarendszert a radarokon kívül vezérlő és ellenőrző rendszerekkel, négy rakétakilövő járművel vagy rakétaelhárító rakétákkal szerelték fel. (Rador Hírügynökség)

Ma lesz a bemutatója a legtöbb díjat nyert román dokumentumfilmnek

Az Otthon (Acasă) című filmet Bukarestben a Văcăreşti parkban 19.45, Csíkszeredában a Mikó vár udvarán pedig 18.00 órai kezdettel mutatják be. A film egy család történetét mutatja be, amelyik 18 évig élt a Văcăreşti-i Deltában közvetlenül a természetben. A film rendezője, Radu Ciorniciuc a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a Văcăreşti-i Delta egy csodálatos táj. „A célunk az volt ezzel a filmmel, hogy ablakot nyissunk, megértessük az emberekkel egy perifériára sodródott család helyzetét a mi városunkban, bemutatva azt, hogy milyen nehézségekkel küzdenek meg integrálódásuk során. Sokat beszélünk arról, hogy miképpen élünk mi Bukarestben, de voltaképp nem vagyunk toleránsak. Én azt szeretném, ha az emberek – miután megnézték a filmet – kérdéseket tennének fel maguknak azzal kapcsolatban, hogy milyen közösségi életet választottunk, hogyan éljük a mindennapjainkat – nyilatkozta Radu Ciorniciuc.

Székely Ervin, Rador