2022. február 17

Klaus Iohannis államfő részt vesz az Európai Unió-Afrikai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján

Klaus Iohannis államfő részt vesz az Európai Unió-Afrikai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján, melynek középpontjában az Afrikával fenntartott kapcsolatok fellenditése áll. A vezetők megvitatják, hogy mindkét kontinens hogyan járulhat hozzá a nagyobb prosperitáshoz. A találkozó célja egy ambiciózus Afrika-Európa beruházási csomag elindítása olyan globális kihívásokkal összefüggésben, mint az éghajlatváltozás és a jelenlegi egészségügyi válság. A csúcstalálkozó két napja során több tematikus kerekasztal-beszélgetést is szerveznek, amelyeken a növekedés finanszírozása, az egészségügyi rendszerek és az oltóanyag-gyártás, a mezőgazdaság, a fenntartható fejlődés és az oktatás témakörei kerülnek megvitatásra. Romániát Klaus Iohannis államfő képviseli a találkozón, akinek célja hazánk és az afrikai államok között fennálló hagyományos kapcsolatok újjáélesztése. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)

Megvitatásra bocsátották a SIIJ felszámolására hivatott tervezetet

A Képviselőház jogi bizottsága csütörtökön vitára bocsátotta az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) megszűntetésére hivatott tervezetet és más sor került az első vitákra is a szakjelentés kidolgozása érdekében. Az érvek a dokumentum mellett és ellen szóltak, főként azon rendelkezések tekintetében, amelyek szerint a szakosztály hatáskörét az ügyészségek veszik át, mig az ügyeket erre külön kijelölt ügyészek vizsgálják. „A SIIJ megszűntetése a kormányprogram egyik kiemelt célja, de fontos cél az együttműködési és ellenőrzési mechanizmusban is, és hatással lehet Románia schengeni övezethez való csatlakozási folyamatára is”, hangsúlyozta Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter. Stelian Ion, a Mentsétek meg Romániát (USR) képviselője a tevezet megvitatásának jövő hónapra való halasztását kérte, ugyanis ekkor mond véleményt a Velencei Bizottság e témában. Stelian Ion szerint a SIIJ megszűntetése az igazságügyi minisztérium által javasolt formában kihat a korrupció elleni küzdelemre, mi több, Románia hitelét veszitheti nemzetközi téren. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)

Romániában tavaly 0,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés

Romániában tavaly 0,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés az előző évihez mérten, közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet.Tavaly az új építések volumene 5,9 százalékkal nőtt, ugyanakkor a felújítási munkálatok 22,6 százalékkal, a karbantartási és javítási munkálatok pedig 7,9 százalékkal csökkentek. Az épületek típusa szerint a lakóépületeknél 28 százalékos növekedést jegyeztek fel, a nem lakóépületeknél 11,4 százalékos csökkenést regisztráltak, az ipari létesítményeknél pedig 6,2 százalékos volt a visszaesés. A romániai építőipar termelése 2020-ban 15,9 százalékkal, 2019-ben csaknem 28 százalékkal bővült az előző évihez képest.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)

A szenátus elnöke szerint a gazdaságban meghozandó intézkedések nem „torzíthatják a piacot”

A Szenátus elnöke, a Nemzeti Liberális Párt (PN) vezetője, Florin Cîţu felhivta a figyelmet, hogy a gazdaságban meghozandó intézkedéseknek nem „szabad eltorzítaniuk piacot”, és „hosszú távúaknak kell lenniük”. Mint hozzáfűzte, csütörtökön Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnökkel folytatott megbeszélést Románia gazdasági helyzetéről, amelyet „bonyolultnak” minősitett, azonban nem esett szó az energiáról mivel a kormánynak megoldásokat kell javasolnia.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)

Rozália Gănciulescu, RADOR