2015. január 19

A parlament mielőbbi összehivását szorgalmazták a fizetésképtelen magánszemélyek ügyében

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) is megoldásokat próbál találni a svájci frank alapú hitelt felvett adósok számára. Igy, a PNL a parlament mielőbbi összehivását szorgalmazta a fizikai személyek fizetésképtelenné nyilvánításának procedúrájára vonatkozó törvényjavaslat elfogadásáért. Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke pedig sürgösségi rendelet elfogadását kérte, hogy azok a személyek, akik svájci frankban vettek fel hiteleket átválthassák lejbe, a hitelkeret-szerződés megkötésekor érvényes árfolyamon, plus-minusz 20 százalékpont eltéréssel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

A Dacia vállalalt az autóipar terén továbbra is a legdinamikusabb marad Európa viszonylatában

A Dacia vállalalt az autóipar terén továbbra is a legdinamikusabb marad Európa viszonylatában, derült ki az üzem tavalyi mérlegéből, amelyet hétfőn Bukarestben ismertettek. A  tavaly több, mint félmillió Dacia autót adtak el. A leginkább keresett modell a  Sandero Stepway volt, amelyből a világpiacon összesen 170 ezret értékesitettek. A Dacia a járművek mintegy háromnegyedét értékesítette Európában, s ezzel európai piaci részesedése 0,4 százalékponttal 2,5 százalékra nőtt. A legtöbb autót, 106 ezret, Franciaországban értékesítették, ahol 4,88 százalékos részesedéssel ötödikek. Második helyen Németország áll több mint 50 ezer eladott járművel, harmadik Spanyolország (46 ezer), majd Olaszország (mintegy 40 ezer) és Nagy Britannia (24 ezer) következik. A Dacia összesen 43 országban van jelen, legutóbb Izraelben kezdték el az értékesítést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.17)

A huszonhatodik éve tart Romániában a demográfiai hanyatlás

A huszonhatodik éve tart Romániában a demográfiai hanyatlás, amelynek következtében tavaly a lakosság száma 20 millió alá csökkent, közölte hétfőn Vasile Ghetau szociológus. A Román Tudományos Akadémia „Vladimir Trebici” Demográfiai Kutatóintézetének igazgatója hétfői bukaresti konferenciáján elmondta, hogy 1990-ben Romániának még 23,2 millió lakosa volt, de 2014-ben ez a szám 20 millió alá csökkent. Úgy vélte, hogy a 26. éve tartó demográfiai hanyatlás jelenti az egyik legnagyobb veszélyt az állami nyugdíjrendszer fenntarthatóságára.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.19)

Már több mint 150 tragja van az M10 Egyesületnek

Alig egy hét leforgása alatt a Monica Macovei  EU-parlamenti képviselő által létrehozott egyesületbe több mint 150-en iratkoztak be, Konstanca, Tulcea, Călăraşi és Ialomiţa megyékből. Mihai Petre, a M10 konstancai leányszervezetének elnöke közölte, hogy legkésőbb február közepéig Tulcea, Ialomiţa és Călăraşi megyéknek is saját koordinátoraik lesznek, akik tevékenységét a konstancai M10-nek rendelik alá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

Astrid Fodor megpályázza a nagyszebeni polgármesteri tisztséget

Astrid Fodor, aki jelenleg Nagyszeben ideiglenes polgármestere, hétfői sajtóértekezletén bejelentette, hogy a Romániai Németek Demokratikus Fóruma részéről indul a város prolgármesteri tiszségének megszerzéséért.Véleménye szerint időszerű az előrehozott részleges választások megszervezése Nagyszeben polgármesterének megválasztására, mely tisztség azt követően maradt üresen, hogy Klaus Iohannis volt polgármestert megválasztották államfőnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

Rozália Gănciulescu