2015. február 3

Két sürgösségi kormányrendeletet fogadott el a képviselőház, mint döntő fórum

A képviselőház, mint döntő fórum, kedden két sürgösségi kormányrendeletet fogadott el az Adótörvénykönyv módositására olyan meggondolásból, hogy legyen adómentes a gazdasági tevékenységek lebonyolitása céljából használt felszerelések fejlesztésére folyamatosan visszafektetett profit. A szabályozó rendelkezést az ellenzék is támogatta. A másik, elfogadott sürgösségi kormányrendelet a védelmi célra létesítendő erdősávok telepítésére utal, lévén hogy bebizonyosodott: a fasorok védelmezik a leghatékonyabban a behavazástól a távközlési vonalakat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.03)

A szenátus a héten megvitatja a volt gazdasági miniszterek elleni bűnvádi eljárás megkezdésének jóváhagyását

A csütöröki szenátusi ülésen vitatják meg a főügyész kérését, amelyet a volt gazdasági miniszterek: Ion Ariton és Varujan Vosganian elleni bűnvádi eljárás megkezdésének jóváhagyásáért terjeszett be.A főügyész kérésével a szenátor jogászok  kedden egyetértettek. Ovidiu Donţu, a szentátus jogi bizottságának alelnöke elmondta, hogy ezt követően jelentést dolgoznak ki, amelyet az Állandó Büró elé terjesztenek, majd a plénum jóváhagyására bocsátják. Ion Aritont a „Gala Bute” ügyben vizsgálják, mig Varujan Vosganian ellen a bűnvádi eljárás megkezdését a Romgaz-Interagro dossziéban kérték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.03)

A Román Hirszerző Szolgálat ideiglenes vezetőségét a jövő héten hallgatja meg a parlamenti szakbizottság

A Román Hirszerző Szolgálat (SRI) ideiglenes vezetőségét jövő hétfőn hallgatja meg a parlamenti szakbizottság, közölte a bizottság  elnöke, a szociáldemokrata Georgian Pop, aki egyben leszögezte, hogy mielőbb megküldi a bizottság ama javaslatát kollégájának, a szociáldemokrata Sebastian Ghiţă-nak, hogy ne vegyen részt az egypontos napirend megvitatásán, mivel a meghallgatás tárgyát képező vádak közvetlenül érintik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.03)

Az RMDSZ folytatja a közvitát az autonómiatervezetről

Az RMDSZ a következő hónapokban folytatni akarja a közvitát a tavaly közzétett székelyföldi autónómiatervezetről úgy a román lakósság képviselőivel, mind a magyar közösségen belül, és sikra száll a decentralizációs törvény újraalkotása melett, amely alkotmányellenesnek bizonyult, közölte Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, hozzáfűzve, hogy a hétfői parlamenti felszólalásában is sürgette a központi intézmények önkormányzati hatáskörbe utalását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.03)

Rozalia Ganciulescu