2015. március 27

Besszarábia és Románia egyesülésének 97. évfordulója

Besszarábia és Románia egyesülésének 97. évfordulója alkalmából Kisinyóvban és Bukarestben, de a Prut mindkét oldalán fekvő más városokban is e történelmi pillanatot felidéző rendezények egész sorára kerül sor.Besszarábia és a Román Királyság 1918-as egyesülésének évfordulóján könyvbemutatókat, koncerteket, szimpóziumokat és vallásos ceremóniákat tartanak úgy Romániában, mind Moldova Köztársaságban. A bukaresti Besszarábiai Főiskolások Szervezete a Cernica-i kolostornál leróják kegyeletüket azok előtt, akik az egyesülés eszménye mellett emeltek szót. E nap alkalmából a kisinyóvi polgármesteri hivatal konferenciákat, felvonulást és egy nagy nemzetgyűlést szervez. Csütörtökön, Piteşti-en több mint 100 fiatal vett részt az Egyesülés Menetelésén, mig pénteken ay Argeş Megyei Múzeumnál kerül sor különböző ünnepi rendezvényekre. E méltóságteljes ünnepségen Brăilan, több kulturális rendezvény melett, lampionokat engednek fel az emberek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.27)

Az alkotmánybiróság április 8-án vitatja meg a Dan Şova előzetes letartóztatására vonatkozó szenátusi szavazatot

Az alkotmánybiróság április 8-án vitatja meg Klaus Iohannis államfő és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) észrevételeit, amelyeket Dan Şova parlamenti tag előzetes letartóztatására vonatkozó szenátusi szavazat nyomán nyújtottak be a testülethez. Mint ismeretes, csütörtökön a szenátus nem vonta meg Dan Sova mentelmi jogát, s ezzel elutasitotta a korrupcióellenes ügyésség ama kérését, hogy tegye lehetővé a parlamenti tag előzetes letartóztatásba való helyezését. A Klaus Iohannis román államfő által megfogalmazott észrevétel szerint alkotmányos jellegű jogi konfliktus keletkezett a román parlament és az igazságszolgáltatás között amiatt, hogy a román szenátus működési szabályát elmulasztották hozzáigazítani egy korábbi alkotmánybírósági döntéshez.A szenátus működési szabályzata tekintetében a PNL is hasonló álláspontra helyezkedett. Ugyancsak pénteken és ugyancsak Dan Şovaval összefüggésben a Népi Mozgalom Pártja (PMP) bejelentette, hogy bűnvádi panaszt emel Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök ellen, hivatali visszaélés vádjával. Eugen Tomac pártelnök szerint Călin Popescu Tăriceanu megszegte az alkotmányt a Dan Şova parlamenti taggal kapcsolatos szenátusi szavazat értelmezésével. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.27)

Közös polgármesterjelöltet indítanak Marosvásárhelyen a magyar pártok

Közösen szervez előválasztást és közös polgármesterjelöltet indít Marosvásárhelyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP). E három magyar párt Maros megyei és marosvásárhelyi elnökei erről pénteken szándéknyilatkozatot irtak alá. A magyar pártok május 31-én szerveznek előválasztást a városban, hogy megnevezzék azt a közös polgármesterjelöltet, akit a teljes magyar közösség támogathat a jövő tavasszal megrendezendő önkormányzati választáson.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.27)

Statisztikai adatok a romániai nyugdijasok számáról és a nyugdijak alakulásáról

Az Országos Statisztikai Intézet legutóbbi adatai szerint a nyugdijasok száma a tavaly több mint 50 ezerrel csökkent, s ezzel számuk 5.400.000 alá süllyedt. Romániában az átlagnyugdij 2014-ben 40 lejjel, azaz több mint 5%-al növekedett, igy csaknem 850 lejnek felel meg. A statisztikai adatok szerint rokkantsági nyugdijban több mint 700 ezer személy részesül. E kategória esetében a havi átlagnyugdij 580 lej. További 600 ezer személy özvegyi nyugdijra jogosult, az átlagnyugdij mintegy 470 lej lévén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.27)

Az Európai Parlament továbbra is támogatja Románia schengeni csatlakozását

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke közölte, hogy az általa vezetett intézet zöld fényt adott Románia csatlakozására a határellenőrzés nélküli schengeni övezethez. Călin Popescu-Tăriceanu, a román szenátus elnöke csütörtökön Brüsszelbe látogatott, hivatalos küldöttség kiséretében. A látogatás keretében Martin Schulz EP-elnökkel is találkozott. A megbeszélések után Martin Shulz elmondta, hogy az Európai Parlament engedélyezte Románia schengeni csatlakozását, de e döntést „az EP szomszédságában található épületben zárolták”. Shulz kijelentésével a tagállamok képviselőire utalt, akik rendszerint az Európai Tanács épületében üléseznek.”Azon országok, amelyek egy közösség tagjai és amelyek teljesitették az illető közösség által kitűzött feltételeket, ugyanazon jogokkal rendelkeznek, mint maga a közösség, de e kérdés elakadását a mellettünk levő épületben, az Európai Tanácsban kell keresni”, fűzte hozzá Martin Shulz. Az EP-elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten Călin Popescu Tăriceanu egy konkrét kiértékelést javasolt az Együttműködési és Ellenörzési Mechanizmus (MCV) keretén belül.Mint hangsúlyozta, „Románia teljesitette a kritériumokat, amit az Európai Bizottság is nagyra értékel  és normális, hogy megszünjenek az utolsó fenntartások is és a végére jusson az MCV, hogy Romániát ne érje megkülönböztetés a schengeni csatlakozásakor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.27)