2015. szeptember 4

Klaus Iohannis államfő üzenetet intéz a parlamenthez

Klaus Iohannis államfő a parlamenthez óhajt szólni és ezért pénteken levelet intézett a két parlamenti kamara elnökéhéz. Az államfő azt kérte, hogy az együttes ülésre szeptember 16-án, 11 órakor kerüljön sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.04)

„Az Iszlám Állam radikális csoport fenyegetését folyamatosan elemezzük”

Sorin Ducaru, a NATO-főtitkár helyettese szerint az Iszlám Állam radikális csoport fenyegetését a NATO, az Európai Unió, az ENSZ, illetve a más nemzeti és nemzetközi struktúrák közötti együttműködés révén lehet kezelni. „Az önmagát Iszlám Államnak nevezett csoportosulás által jelentett fenyegetést folyamatosan elemezzük, az okok és a hatások szempontjából egyaránt”, mondotta Sorin Ducaru, egyebek mellet, a román közszolgálati rádiónak adott interjúban. „Az Észak-Atlanti Szövetség állandóan küzdött a terrorista fenyegetések ellen. A NATO jelenleg olyan információs struktúrákkal rendelkezik, amelyekkel támogatni tudja a nemzetközi partnereket a radikális iszlám szervezet elleni küzdelemben”, fűzte hozzá a NATO-főtitkár helyettese. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -09.04)

A román gazdaság az első félévben 3,8%-al növekedett

A román gazdaság az első félévben 3,8%-al növekedett az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához képest, derült ki az Országos Statisztikai Intézet múlt hónapban közölt ideiglenes adataiból. Ez év első hat hónapjában a GDP-növekedéshez a leginkább a kereskedelem, a szállitás, a gépkocsijavitások, a vendéglátóipar, a távközlés és az ipar járult hozzá.Az elemzett időszakban a távközlés 13,8%-al, a kereskedelem volumene 5,6%-al, mig az ipar 2,2%-al növekedett. A GDP-re az export negativ hatással volt, mivel volumene az első hat hónapban kisebb volt az importhoz képest. A román gazdaság pozitiv alakulását Eugen Teodorovici pénügyminiszter is megerősitette egyik gazdasági lapnak adott interjúban. „Romániának jelenleg nincs szüksége az IMF-finanszirozásokra, de nem kizárt egy újabb megállapodás megkötése a jövő évben e nemzetközi pénzintézettel, a piaci ingadozások kivédésére”, fűzte hozzá a pénzügyminiszter. Az IMF-el megkötött egyezmény szeptemberben jár le. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.04.)

A gondozatlan épületekre és területekre ötször nagyobb adót rónak ki

Az új adótörvénykönyv értelmében a helyi tanácsok ötször nagyobb adót róhatnak ki a belterületeken található gondozatlan ingatlanokra. Az emlitett adó alkalmazási eljárásáról helyi szinten döntenek. A dokumentum egyebek mellett előirányozza azon épületek és telkek adómentesitését, amelyek a sebezhető kategóriában tartozó személyeknek biztosit munkahelyet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.04)

Román állami érdemrenddel tüntettek ki egy romániai születésű Nobel-díjas tudóst

Klaus Iohannis román államfő a legmagasabb állami kitüntetést, a Románia Csillaga Érdemrend Nagykeresztjét adományozta pénteken Stefan Hell romániai születésű, Németországban élő tudósnak, aki tavaly – két amerikai tudóssal megosztva – kémiai Nobel-díjat kapott a nanoszkópia terén bevezetett újításaiért.A román állami elismerést tudományos munkásságáért és Románia nemzetközi megítélésének javításáért ítélték oda a tudósnak. Pénteken az 1947-ben lemondatott Mihály király nevében a román királyi ház is kitünteti a Romániában tartózkodó Stefan Hellt. A göttingeni Max Planck Biofizikai Kémiai Kutatóintézet jelenlegi igazgatója 1962-ben született. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.04)