2015. November 20

Dacian Cioloş miniszterelnök az USA bukaresti nagykövetével találkozott

„Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége együttműködik Dacian Cioloş miniszterelnökkel és kormányával az amerikai-román stratégiai partnerség erősitése és kiterjesztése érdekében”, nyilatkozta Hans Klemm amerikai nagykövet a román kormányfővel tartott találkozón. Az amerikai nagykövet egyben kihangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok bukaretsi küldetése továbbra is közreműködik a román kormánnyal a biztonság és a jogállam konszolodálása terén, illetve korrupció elleni küzdelemben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.20)

Dacian Cioloş miniszterelnök Corina Creţu európai biztossal találkozott

Dacian Cioloş miniszterelnök úgy döntött, hogy kikéri egyes nemzetközi pénzügyi intézetek szakvéleményét a közigzagatási kapacitás javitása és az európai alapokból finanszirozott projektek hatékonyabb felhasználása céljából. Ez irányban már megbeszéléseket folytatott Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztossal, aki az új kormány megbizatásának átvétele után néhány napra Bukarestbe érkezett. A megbeszélések a 2014-2020-as időszakra érvényes költségvetési évben megvalósitandó operativ programokra összpontosultak. Ebben az időszakban az Európai Unió 35 miliárd eurót bocsát Románia rendelkezésére. „Az Európai Bizottság finanszirozásának köszönhetően néhány héten belül az uniós tagországokból szakértők jönnek hozzánk, akik nagy tapasztalatokkal rendelkeznek a közigazgatási személyzet alkalmazásával kapcsolatos eljárásokban. Ez fontos számunkra, mivel az üresen maradt közigazgatási állások betöltése érdekében konkrét és átlátható kritériumok alapján akarjuk alkalmazni az érdeklődőket. A közigzagatás hatékonysága, véleményem szerint, rendkivül fontos az európai alapok lehivásával kapcsolatos más célkitűzések teljesitése terén”, hangsúlyozta a miniszterelnök. Corina Creţu európai biztos megelégedéssel nyugtázta a miniszterelnök tervezett közigazgatási reformját és az európai alapok lehivása terén tanusitott elkötelezettséget. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.20)

A Gyermekjogok Világnapja

November 20-a a Gyermekjogok Világnapja. 25 évvel ezelőtt az ENSZ közgyülése ugyanezen a napon fogadta el a Gyermekjogi egyezményt. E nap alkalmából Klaus Iohannis államfő 120 gyermekkel együtt ünnepelt pénteken, a Cotroceni palotában. Az államfő egyebek mellett a tanügyi reformről beszélt, megjegyezve, hogy ez alatt „az oktatás hiteles, mélyreható átszervezését érti”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.20)

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége ALDE-tag lett

A romániai Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) teljes jogú tagjává vált a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) képviselőcsoportnak, amely a harmadik legnagyobb frakció az Európai Parlamentben. A romániai ALDE tagságáról az európai liberálisok kongresszusán döntöttek, amely a napokban zajlik Budapesten. A kongresszuson egy romániai delegáció is részt vesz, élén az ALDE társelnökeivel, nevezetesen Călin Popescu Tăriceanuval és Daniel Constantinnel. ”Európai partnereink, a többi európai liberális pártok mostanig is elismeréssel voltak irántunk, azt is mondhatom, mint a romániai liberalizmus egyedüli képviselőihez. Most a kongresszus ezt hivatalosan is szentesitette. Igy, ettől a pillanattól kezdve a liberalizmus romániai képviselői vagyunk, amit a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoport is elismer”, hangsúlyozta Călin Popescu Tăriceanu. Megjegyzendő, hogy az ALDE budapesti kongresszusának utolsó napján, szombaton megválasztják az európai politikai párt elnökét és öt alelnökét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.20)

Klaus Iohannis államfő általános iskolákat tűntetett ki

Klaus Iohannis államfő pénteken kitűntette a Buzău megyei Cilibia község, illetve a Konstanca megyei Horia település általános iskoláit. A két iskola az elismerést telejesitményének növelésével és a korai iskola elhagyás csökkentésével nyerte el. ”A kiválóság példamutatói vagytok. A kiválóság nem jelenti csupán az olimpiákon és iskolai versenyeken elért eredményeket, hiszen észre kell vennünk az iskola más jellegű telejesitmányét is, mint amilyen az iskola elhagyás leszoritása”, hangsúlyozta az államfő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.20)