2016. április 28

 Klaus Iohannis államfő kihirdette a jelzáloghitel-törlesztést kiváltó ingatlanátadás törvényét

Klaus Iohannis román államfő csütörtökön kihirdette a jelzáloghitel-törlesztést kiváltó ingatlanátadásról szóló törvényt. A május közepén hatályba lépő törvény lehetővé teszi, hogy egy hiteles önként átadja a banknak az ingatlanfedezetet és ezzel megszabaduljon a teljes adósságától, akkor is, ha az ingatlan értéke ma már nem fedezi a hitelszerződésben vállalt fizetési kötelezettségeit.A törvény azokat a hiteleseket szabadítja meg az adósságtól, akik a gazdasági válság előtt túlértékelt ingatlanok vásárlására vettek fel hiteleket. A bankok heves ellenállását kiváltó törvényt Klaus Iohannis államlnök korábban megfontolásra visszaküldte a parlamentnek, amely a 250 ezer eurónál kisebb hitelekre korlátozta a törlesztés helyetti ingatlanátadás lehetőségét. Az államfő a pártfinanszírozási törvény módosítását is kihirdette csütörtökön, amellyel megakadályozták az eladósodott romániai pártok kampányszámláinak zárolását.A tavaly elfogadott új pártfinanszírozási törvény külön kampányszámlák megnyitására kötelezte a pártokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Az Olténiai Energetikai Komplexum vezetősége ez évben mintegy két ezer munkást bocsát el

Az Olténiai Energetikai Komplexum ez évben mintegy két ezer munkást bocsát el, ezek közül 1.067 alkalmazott 2019 december 31-ig nyugdijba vonul, mutat rá a vállalat vezetősége által a 2016-2017-es időszakra szólóan kidolgozott elbocsátási terv. Az „Univers” szakszervezeti szövetség vezetői kijelentették, hogy a szakszervezetek nem értenek egyet azzal, hogy az alkalmazottakat társadalmi juttatások nélkül bocsássák el. Az „Univers” szövetség a vállalat vezetőségét tiltakozó akciókra figyelemeztette, miután bejelentette, hogy 2020-ig 5.0000 alkalmazottat bocsát el. Sajtóközlemény szerint az alkalmazottak helytelenitik a bányamunka átszervezésére hivatott stratégiát, amelyet a komplexum adminisztrációja dolgozott ki, s amely a 2016-2030 közötti időszakra 2,4 miliárd lej megtakaritást irányoz elő, valamint egyes részlegek bezárását a barnaszén-tartalék kimeritése miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Az államfő kinevezte az új legfőbb ügyészt

Klaus Johannis államfő csütörtökön kinevezte Románia új legfőbb ügyészét, Augustin Lazăr személyében. E tisztség azt követően üresedett meg, hogy Tiberiu Niţu februárban önként távozott a posztról, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) eljárást indított ellene azzal a gyanúval, hogy jogtalanul állapodott meg a belügyminisztériummal a rendőri felvezetés rendszeres igénybe vételéről. Augustin Lazăr a gyulafehérvári ítélőtábla ügyészségének vezetője volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

A román rendőrök újabb küldetésen vesznek részt Bulgáriában

A román rendőrök péntektől a bolgár Aranyoparton teljesitik küldetésüket, melynek célja tanácsadással segiteni azokat a román állampolgárokat, akik a bolgár tengerparton töltik a húsvéti ünnepeket és május 1. alkalmából tartott mini-vakációt. Az emlitett küldetésben részt vevő rendőrök a Teleorman és Giurgiu Megyei Rendőr-felügyelőséghez tartoznak és kiválasztásuk egyik legfontosabb kritériuma a bolgár nyelv ismerete volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Rozalia Ganciu