2022. június 6.

Az Igazságügyi Minisztérium ma közvitára bocsátotta a nevelőtiszti személyzet jogállásáról szóló törvény tervezetét

A jogszabály-tervezet meghatározza a nevelőtisztek szakmai karrierjét, a tisztség betöltésének feltételeit és a rendszeren belüli vezetői állások elfoglalásának módozatait, a szakszemélyzet jogait és kötelességeit, valamint tartalmazza a korlátozásokra és az összeférhetetlenségre vonatkozó előírásokat.

A nevelőtisztek azon büntetőintézkedéseknek a végrehajtásával foglalkoznak, amelyek nem járnak börtönbüntetéssel. Ilyen a büntetés elhalasztása, felfüggesztése, a feltételes szabadlábra helyezés a felnőttek esetében. Ugyancsak a nevelőtisztek foglalkoznak a kiskorúak számára előírt nevelő-intézkedések végrehajtásával. (Radio România Actualităţi)

98-szor riasztották idén medve miatt a csendőröket Hargita megyében

Az év eleje óta a Hargita megyei csendőröknek 98 esetben kellett medvéket elkergetniük lakott területekről; a 112-es segélyhívó számra a megye közel 20 településéről érkeztek ezzel kapcsolatban hívások.

2021-ben például a Hargita megye területéről befutott mintegy 500 hívás közül több mint 150 Tusnádfürdőről érkezett. Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőrség szóvivője elmondta, a lakosság a településeken belül, az erdős területek közelében látta a medvéket, különböző napszakokban.

A csendőröknek az esetek többségében sikerült elkergetniük a lakott területről a nagyvadakat, egyetlen esetben volt szükség a teljes intervenciós csapat bevetésére. Gheorghe Suciu szerint a hétvégén volt az idei első bevetése a csendőröknek Tusnádfürdőn, ahol megyei szinten a legtöbb riasztás történik. A hétvégén egy férfi jelezte egy három bocsos anyamedve jelenlétét a település egyik panziójának közelében; a csendőrök visszakergették az állatokat az erdőbe. (Marosvásárhelyi Rádió)

Cseke Attila: tovább egyszerűsítjük az építkezési szaktanácsadók és tervezési ellenőrök engedélyeztetését

Miniszteri rendeletben módosította Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter azt a jogszabályt, amely az építkezés biztonságát szolgáló szakemberek engedélyeztetéséről rendelkezik.

„Szakemberhiány van, ezért a minisztérium által eddig foganatosított intézkedések mellett tovább egyszerűsítjük az engedélyeztetési rendszert. Digitális beiratkozást biztosítunk a versenyvizsgára, rövidítjük a beiratkozási időt 45 napról 30 napra, a fellebbezési lehetőséget pedig hosszabb ideig, 45 napig biztosítjuk” – nyilatkozta az RMDSZ-es szaktárcavezető.

A miniszter elmondta, továbbra is hat nagyvárosban lehet versenyvizsgázni, nemcsak a fővárosban, hanem Kolozsváron, Brassóban, Temesváron, Jászvásáron és Konstancán is, egyszerűsítik az engedély meghosszabbításának procedúráját, és tisztázták a szaktanácsadók és ellenőrök hatásköreit azokban az esetekben, ahol átfedéseket észlelt a szaktárca. Ilyen például a tűzvédelem vagy a víz- és szennyvízhálózatok kiépítésének ellenőrzése.

Cseke Attila emlékeztetett: a minisztérium egy korábbi intézkedésével megszüntette az építkezési szaktanácsadók és tervezési ellenőrök egyeduralmát, és 2021 végén rekordszámban, ezren jelentkeztek az új szabályozás alapján szervezett versenyvizsgára.

Székely Ervin, RADOR