2022. január 4.

A klímaváltozás hatásai elleni munkacsoport felállításáról döntött Klaus Iohannis államfő

A testület az Elnöki Hivatal keretében dolgozna, tagjait pedig hazai és nemzetközi szakemberek, a tudományos élet személyiségei, közintézmények, civil szervezetek, és a gazdasági-pénzügyi szektor képviselői alkotnák. A munkacsoport első célkitűzése a klímaváltozás hazai szintű integrált megközelítési keretének kidolgozása lenne. Az egyeztetések eredményeiről folyamatosan tájékoztatnák a közvéleményt és a kormányt, s ennek révén hozzájárulnának a klímaváltozással kapcsolatos azon stratégiáknak és terveknek a kidolgozásához, amelyeket a végrehajtásnak az elkövetkező években be kell fejeznie. (RADOR Hírügynökség)

A téli időszakra kihívásaira készül a kormány

Nicolae Ciucă miniszterelnök mára tanácskozást hívott össze a kormánypalotába a téma megvitatására, különös tekintettel az energia-szektor előtt álló feladatok áttekintésére. A megbeszélésen részt vesz Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes és közlekedésügyi miniszter, Virgil Popescu energiaügyi, Florin Spătaru gazdasági tárcavezetők, Lucian Bode belügyminiszter, valamint a Transelectrica, Transgaz, Romgaz és a Környezetvédelmi Minisztérium képviselői.
Mint ismeretes március 31-ig a háztartási fogyasztók hatóságilag rögzített áron tudják megvásárolni a villamosenergia- és gázszolgáltatást, a kis-és középvállalatoknak pedig csak az energia árát kell kifizetniük, de mentesülnek attól, hogy az elosztási és szállítási díjakat is állják. (Radio România Actualităţi)

Nő a koronavírus-fertőzöttek száma Romániában

Tegnap 1756 új fertőzöttet jelentettek, ami az előző napi érték duplája volt, ma pedig már 3900-ra ugrott az új fertőzöttek száma. Ezzel párhuzamosan nőtt a pozitív tesztek aránya, ami az összes vizsgálat közel 6%-át teszi ki. Az elmúlt két hétre kivetített fertőzöttségi adatok is növekedést mutatnak az ország legtöbb megyéjében. A kórházakban jelenleg 2593 beteget kezelnek Covid-19-el, közülük 390-en az intenzív terápiás osztályokon vannak, ez utóbbiak közül mindössze 33-an kaptak védőoltást. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) adatai szerint az elmúlt 24 órában 52-en haláloztak el a koronavírus-fertőzés következtében.
Tegnap Alexandru Rafila egészségügyi miniszter egy hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy a világjárvány ötödik hulláma január 15-ke körül robbanhat be. A tárcavezető elmondta, hogy a járvány negyedik hulláma mintegy 400 ezer embert betegített meg, az ötödik hullám esetében ez a szám a duplájára emelkedhet, ami fokozott terhelésnek teszi ki az egészségügyi rendszert. A miniszter ennek kapcsán felhívta a figyelmet a védőoltás fontosságára és reményét fejezte ki, hogy a parlament rövidesen elfogadja a zöld-igazolványról szóló jogszabályt. (RADOR Hírügynökség)

A bodorka lett az év hala Magyarországon

A tudományos elnevezés szerint Rutilus rutilus, vagyis a bodorka kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett és szilveszter napján lezárult év hala közönségszavazáson – közölte a szervezet elnöke.
Harka Ákos elmondta: a szervezet honlapján rendezett közönségszavazásra december 31-én délig 4155 szavazat érkezett, ennek alapján alakult ki a végeredmény. A hazai álló és folyóvizekben egyaránt elterjedt bodorka 55 százalékos eredményével abszolút többséget szerzett riválisaival szemben – tette hozzá.
A három jelölt közül a képzeletbeli ezüstérmet 25 százalékos támogatottságával a csak a Duna, a Dnyeper és a Dnyeszter vízrendszerében élő, védett széles durbincs (Gymnocephalus baloni) érdemelte ki. Harmadik helyezett lett a nagyobb folyóink márna- és dévérzónájának erősebb sodrású szakaszait benépesítő bagolykeszeg (Abramis sapa) a voksok 20 százalékával.
Az idei év halát jellemezve a Magyar Haltani Társaság elnöke kifejtette: a bodorka nem nagy termetű, de a magyarországi vizekben gyakori pontyféle. Alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, és mivel többnyire mindkét faj szemgyűrűje narancsszínű, könnyen összetévesztik a vörösszárnyú keszeggel. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR