2021. augusztus 16

Románia katonai repülőgépet küld Kabulba, hogy kimenekítse Afganisztánban rekedt állampolgárait
Románia katonai repülőgépet küld Kabulba, hogy kimenekítse azokat a román állampolgárokat, akiknek még nem sikerült elhagyniuk Afganisztánt, közölték hétfőn a bukaresti hatóságok. Florin Cîţu miniszterelnök szerint a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb 35, a térségben rekedt román állampolgárról tud. A Kabulban rekedt román állampolgárok jelenleg biztonságban vannak. Az elmúlt 19 évben Románia aktív szerepet vállalt az afganisztáni missziókban, a román hadsereg 32 ezer katonája teljesített szolgálatot az országban, közülük 27-en életüket vesztették, 227-en megsebesültek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.16)
Hazatértek a román tűzoltók, akik részt vettek a görögországi erdőtűzek oltásában
A román tűzoltókat magasabb rendfokozattal tűntették ki Görögországban tanusitott helytállásukért. Az ünnepségre az Ilfov megyei Ciolpani községben működő Intervenciót irányító és koordináló országos központban került sor. A több mint száz tűzoltó Évia szigeten oltotta a tüzet az erre alkalmas eszközök segitségével: tömlőkkel és több ezer liter űrtartalmú víztartályokkal. A román tűzoltók akciója a görög hatóságok irányitása alatt zajlott.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.16)
Szalmabála ház projektek kezdtek megjelenni a román piacon
Félénken, de kezdtek behatolni a román piacra is a szalmabálákból készült házakkal kapcsolatos projektek, mint környezetvédelmi megoldás. A szalmabála házak energiahatékonyak. Az első látásra nem is nagyon drágák, azonban a valóságban a dolgok épp, hogy forditva állnak. A szalmaházak nem ugyanazok a hagyományos román házakkal, amelyek föld és szalma, vályog keverékéből készültek. Ezeknek a házaknak az ellenállási szerkezete fából készül, mig falai szalmabálából, és agyaggal vakolt. A ház súlya nem helyezkedik a szalmabálákra, hanem fakeret tartja. A szalmaszálakat egyszerűen, agyagkeverék nélkül helyezik el. Az ilyen házak ellenállnak az időjárás viszontagságainak, mi tőbb a tűnek is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.16)
6,1 százalékkal nőtt a román építőipari termelés az idei első fél évben
Az idei első fél évben 6,1 százalékkal nőtt, a nyers adatok szerint, az építőipari termelés a tavalyi év azonos időszakához mérten, közölte hétfőn az országos statisztikai intézet. A vizsgált időszakban a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 3,8 százalék volt. A nyers adatok szerinti a növekedés az új építéseknek köszönhető, amelyek 14 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, ugyanakkor a felújítások volumene 10,6 százalékkal csökkent. Júniusban a nyers adatok szerint az építőipari termelés volumene 10,1 százalékkal haladta meg a tavalyit, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint 11,1 százalékos volt a növekedés. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.16)
A szocialisták a koronavirus elleni vakcinák beszerzésére költött összegek nyilvánosságra hozását kérték a kormánytól
A Szociáldemokrata Párt (PSD) az kérte a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra koronavirus elleni vakcinák beszerzésére költött összegeket. Sajtóközleményükben a szociáldemokraták elfogadhatatlannak minősitik az egészségügyi miniszter nyilatkozatát, miszerint az ilyen adatok bizalmas infomációknak számitanak. A PSD tudni óhatja a leszerződött vakcina-adatok számát, ezek árát, valamint azt, hogy milyen mennyiséget használtak fel a lakosság oltására, illetve adtak el vagy adományoztak más országoknak. Amennyiben a kormány nem lesz hajlandó válaszolnia a PSD kérdéseire, a szociáldemokraták minden parlamenti és jogi eszközt felhasználnak, hogy az igazságot megtudják az állampolgárok is, jegyzi meg a közlemény.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.16)
Gănciulescu Rozália, RADOR