2017. július 6

Továbbra is támogatja Washington a DNA főügyészét

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövete továbbra is bízik a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének, Laura Codruta Kövesinek a munkájában. Hans Klemm erről a Liviu Dragnea képviselőházi elnökkel folytatott csütörtöki találkozója után nyilatkozott, amikor az újságírók a DNA főügyészének nevéhez fűződő botrányokkal kapcsolatos álláspontjáról faggatták. Arra a kérdésre, hogy az amerikai kormányzat és a nagykövetség támogatja-e Kövesit, a nagykövet kijelentette: „Továbbra is bízunk a munkájában. Az igazságügyi hatóságok elemzik a tevékenységét, és ebben az elemzésben is bízunk”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

Feljelenthetik Kövesit, ha nem megy el a parlamentbe

A 2009-es államelnök-választást kivizsgáló bizottság hétfőre meghallgatásra berendelte a parlamentbe Laura Codruţa Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészét. A testület elnöke szerint feljelenthetik, ha nem tesz eleget a meghívásnak. Oana Florea emlékeztetett: az alkotmánybíróság korábbi határozata szerint az intézmények közötti jó együttműködés biztosításáért azoknak a közintézményeknek alkalmazottainak is meg kell jelenniük a parlamenti bizottságok előtt, ha berendelik őket, amelyek nem tartoznak a parlament alárendeltségébe. A bizottsági elnök szerint ha Laura Codruţa Kövesi ez alkalommal sem jelenik meg a meghallgatáson, a testület kétféleképpen járhat el: vagy értesíti erről az igazságügyi minisztériumot, vagy büntetőjogi feljelentést tesz a DNA főügyésze ellen. Korábban Kövesit már kétszer is a bizottság elé citálták, de egyik alkalommal sem jelent meg a parlamentben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

A Kereskedelmi Világszervezet vezérigazgatója Bukarestbe látogatott

Roberto Azevedo, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezérigzgatója bukaresti látogatásán méltatta azokat az eredményeket, amelyeket az utóbbi időben  Románia, mint az Európai Unió tagállama és mint konszolidált piacgazdaság minőségében könyvelt el. Az OMC vezérigazgatóját Klaus Iohannis államfő fogadta és találkozott Mihai Tudose miniszterelnökkel. A megbeszélések főkuszában a gazdaságpolitikák globális alakulása és a kormány által vállalt beruházások ösztönzése állt. A bukaresti hatóságok a megbeszéléseken kjihangsúlyozták  a tanügyi rednszer alapos újragondolásának szükségességét, összhangban a dinamikus és innovációs gazdaság fejlődésével. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

Románia az Európai Unió Tanácsa elnőkségének átvételére készül

Románia 2019 első felében tölti be az Európai Unuó Tanácsának elnökségét, amelyre már most megkezdi az előkészületeket. Teodor Meleşcanu külügyminiszter bejelentette, hogy a román elnökség előkészitésének egyik fontos eleme a Francia Közigazgatási Nemzeti Iskolával a napokban megkötendő szerződés a román tisztségviselők szakképzésére. Mint hozzáfűzte, a közösségi fórum román elnökségének betöltésére nem tudnak tisztviselőket alkalmazni, mivel az alkalmazottak számát kormányhatározat irja elő, de önkénteseket fognak keresni, akikkel meghatározott időre bedolgozói szerződést kötnek. Ugyanakkor az Európai Unió román elnöksége szeméyzetének felkészitésére közreműködnek a romániai egyetemekkel és külön program keretében felkészitik a külügyminisztérium, a brüsszeli Állandó Képviselet személyzetét és a szaktárcák képvilesőit. ”Viszonylag jól állunk e szempontból”, összegezte a külügyminiszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

Andrei Demeny