2023. január 5.

Az influenza miatt járványügyi készültség elrendelését fontolgatják az egészségügyi hatóságok

Ezt Alexandru Rafila, egészségügyi miniszter nyilatkozta tegnap egy televíziós műsorban. A tárcavezető szerint az elmúlt három hét adatainak elemzése után hozhatják meg ezt a döntést. Ugyanakkor korlátozásokra nem kerül sor, viszont más intézkedéseket hozhatnak az egyes egészségügyi intézményekben – mondta a miniszter.

Alexandru Rafila: Várjuk a számokat. Csütörtökön összesítik az adatokat. Könnyen elképzelhető, hogy ez lesz a harmadik hét, amelyikben emelkedik az influenzás  megbetegedések száma. Ebből nem arra kell következtetni, hogy korlátozásokat fogunk bevezetni. A beteglátogatások korlátozására kerülhet sor a kórházakban arra az időszakra, ameddig a járvány tart. Másfelől pedig megerősítjük azoknak az intézkedéseknek a betartását, amelyek az egészségügyi személyzetre vonatkoznak, beleértve a szájmaszk használatát, a légúti megbetegedések szűrését, azért, hogy az influenzában szenvedők ne járhassanak be a munkahelyükre. Minden olyan személy – beleértve a gyerekeket is – aki meg van fázva ne menjen vissza a közösségbe mindaddig, amíg el nem múlnak a betegségének a tünetei – mondta a szakminiszter. (Radio România Actualităţi)

A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) megválasztott tagjai ma veszik át mandátumukat

A testületnek 19 tagja van, közülük kilenc bírót és öt ügyészt a magisztrátusok választanak meg tagjaik közül a bíróságok és ügyészségek gyűlésein, két tagot a civil szervezetek képviselői közül választ meg a Szenátus. A CSM-nek ugyanakkor van három állandó tagja: a mindenkori igazságügyi miniszter, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a Legfőbb Ügyész. Az alkotmány és az intézmény szervezésének törvénye értelmében a CSM-t egy elnök és egy alelnök vezeti, akik nem lehetnek ugyanannak a szakmai testületnek a tagjai. Az elnökség mandátuma egy évre szól és nem lehet megújítani. A CSM-tagjait hat évre választják. Az újonnan megválasztottak közt van Laura Radu, a Bukaresti Törvényszék elnöke, Daniel Grădinaru a Legfelsőbb Bíróságtól és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus elleni Ügyosztály (DIICOT) volt vezetője, Daniel Horodniceanu. A mandátumok átvételére ma 13 órakor, a Bukaresti Egyetem Jogi Karának épületében került sor. Az eseményen részt vett Klaus Iohannis államfő is. (RADOR Hírügynökség)

Van elég pénz a nyugdíjak és az energiaárak kompenzációjának kifizetésére

Ezt Nicolae Ciucă miniszterelnök nyilatkozta a tegnapi kormányülés után, hozzátéve, hogy az államháztartás tartani tudta a tervezett deficit mértékét és a gazdasági fejlődés kilátásai kedvezőek.

Ugyanakkor Románia tavaly több mint 11 milliárd eurót használt fel az európai alapokból és ez az eddigi legmagasabb érték. Amint arról Petruţa Obrejan a közszolgálati rádió tudósítója beszámolt a kormányfő úgy véli, hogy 2023-ban a tavalyi 11,3 milliárd eurós pénzlehívást az európai alapokból meg lehet ismételni, sőt túl is lehet szárnyalni. Ehhez azonban szolidaritásra, „országos szintű empátiára”, a társadalmi partnerekkel folytatott párbeszédre, a minisztériumok munkájának összehangolására és nem utolsó sorban politikai stabilitásra van szükség – mondta a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă szerint minden nehézség és az építőanyagok árainak emelkedése ellenére tavaly történelmi rekordot ért el a beruházásokra fordított összeg, s ez nagymértékben annak köszönhető, hogy az európai alapokból a Romániának járó rész 70 százalékát sikerült lehívni.

Ezek után a miniszterelnök arról beszélt, hogy megalapozatlanok azok az aggályok, miszerint nincs elegendő pénz a szociális juttatásokra.

Nicolae Ciucă: A Pénzügyminisztérium, a Beruházások, Európai Projektek Minisztériuma és természetesen a Munkaügyi Minisztérium intézkedései nyomán biztosítani tudjuk az európai alapokból finanszírozott támogatásokat, a nyugdíjak kifizetését és a gazdák támogatását. (Radio România Actualităţi)

Még egy hétig lehet műemlék-felújításokra pályázni

A Beruházások és Európai Projektek Minisztériuma decemberben hirdette meg a Hívogató Románia országjáró projekt harmadik kiadását, amelyre január 12-én éjfélig nyújthatnak be pályázatokat az érdekeltek – közölte ma az RMDSZ Tájékoztató. Az Országos Helyreállítási Tervből erre a célra elkülönített 50 millió euróból két-két kastély, kúria, kolostor, római castrum és vár, illetve öt-öt fatemplom és bojárház, valamint 56 hagyományos falusi ház felújítása finanszírozható.

A pénzre önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek pályázhatnak. Az igényléseket az evaluare.c11@mfe.gov.ro e-mail címre kell elküldeni.

További információk a minisztérium honlapján találhatók. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin – RADOR