2023. július 10.

Ellenőrzik a bentlakásos szociális intézményeket

A hatóságok az intézkedést a gyermekek, idősek és fogyatékkal élők védelmének szükségességével indokolták. Valamennyi intézményt ellenőrizni fognak, és felülvizsgálják az engedélyeiket – közölte Marcel Ciolacu miniszterelnök azt követően, hogy több miniszterrel egyeztetett. Felszólította az arra illetékes állami szerveket, hogy a visszaélések elkövetőit büntessék meg, és hangsúlyozta, hogy meg kell változtatni a szociális segélyezési rendszert, mivel elfogadhatatlan, hogy az ellenőrző intézmények egymásra hárítják a felelősséget.

Cătălin Purcaru, a közszolgálati rádió riportere a Radio România Actualităţi reggeli hírműsorában elmondta: Marcel Ciolacu miniszterelnök zéró toleranciára szólít fel azokkal szemben, akik a DIICOT ügyészei által vizsgált idősek otthonaiban kihasználták az idős embereket. A kormányfő felszólította a romániai vallási felekezeteket, köztük az ortodox egyházat, de a nem kormányzati szervezeteket is, hogy vegyenek részt az ellenőrzések lefolytatásában, és rámutat, hogy módosítani kell a vonatkozó jogszabályokat.

Marcel Ciolacu: Az a tény, hogy ez lehetséges volt, egy dolgot mutat: rendszerproblémával állunk szemben. A rendszert meg kell változtatni, elfogadhatatlan, hogy egy csomó ellenőrző intézmény egymásra hárítja a felelősséget.

Riporter: A miniszterelnök meglátogatta a gondozóközpontokból kimentett idős embereket, és egyes források szerint újabb lemondások következnek, többek között az ilfovi rendőrség, valamint a Voluntari és az Afumați községek vezetőinek soraiban. Kilencvennyolc idős embert vittek el nemrég a SMURD csapatai három Afumați-i és Voluntari-i otthonból. Őket további kezelésre különböző kórházakba vagy központokba szállították. (Radio România Actualităţi)

A romániai zöldségeket leggyakrabban közvetítők és nem a termelők értékesítik

Ez a helyzet Giurgiuban is, ahol a kistermelők gyakran nem tudják eladni portékáikat. Ha ez mégis sikerül nekik, akkor azt csak nevetséges áron tehetik meg. A piacok sem jelentenek megoldást, mondják, mivel ott is közvetítőkkel kell megküzdeniük, akik meghatározzák az árakat. A közszolgálati rádió tudósítója, Marcela Petcu jelenti:

Riporter: Giurgiu megye egyik fontos zöldségtermesztő vidékén, Vărăștiben a termelők arra panaszkodnak, hogy a közvetítők nevetséges árakat kínálnak nekik a terményeik eladásáért, a kistermelőknek pedig egyáltalán nincs helyük az önkormányzatok által működtetett piacokon. Az egyetlen hely, ahol eladhatnak, a fővárosi Pucheni piac. De a közvetítők még itt is szinte ingyen próbálják felvásárolni a zöldségeiket. A kistermelők azt mondják, hogy ha nem lenne az állam által nyújtott pénzügyi segítség, még a terményeik fenntartásának költségeit sem tudnák fedezni, és veszteségesek lennének. Az úgynevezett termelők pedig könnyedén utat törnek maguknak a piacokra. Kapnak egy termelői igazolványt és egy kereskedői kártyát a városházán, aztán senki sem ellenőrzi, hogy mennyit termelnek azon a területen, és mennyit adnak el a piacon. A kistermelőknek azonban, ha pénzügyi támogatást akarnak kapni az államtól, bizonyítaniuk kell, hogy gazdálkodnak és eladták a terményeiket. (Radio România Actualităţi)

A héten közel 700 bukaresti tömbházban szünetel a melegvíz-szolgáltatás

Ennek oka az, hogy cserére szorulnak a melegvíz-ellátást biztosító főnyomócsövek. A Termoenergetica szerint a főváros mind a hat kerületében érintettek lesznek a fogyasztók. A vállalat képviselői elmondták, hogy a munkálatokat több ponton egyszerre végzik, így ahogy egyes munkálatok befejeződnek, a hőközpontok a becsült határidőnél gyorsabban újra üzembe helyezhetők lesznek. Nicușor Dan polgármester elismerte, hogy az elkövetkező hetekben némi kellemetlenséggel kell számolniuk a szóban forgó tömbházak lakóinak, de azt mondta, jobb, ha a munkálatokat nyáron végzik, és nem télen, amikor a lakásokat le kellett volna kapcsolni a fűtési hálózatról is. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin