2023. június 29.

Péntekre halasztotta a kormány az élelmiszerárak csökkentését szabályozó rendelet elfogadását
Az élelmiszerár-csökkentést, amelyhez különben a nagy áruházak nem járultak hozzá, legalább egy nappal elhalasztják. Csütörtökről péntekre tették át az erre vonatkozó sürgősségi rendeletet napirendre tűző kormányülést. A sürgősségi rendelet tervezete szerint a feldolgozók legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló előállítási árhoz képest. Az elosztási lánc az abban részt vevők számától függetlenül legtöbb 5 százalékos árréssel dolgozhat a beszerzési és működési költségekhez képest. A kereskedők legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a beszerzési, illetve a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló árhoz viszonyítva. Az árréskorlátozás a következő termékekre vonatkozik: 300-500 grammos fehér kenyér, 1,5 százalék zsírtartalmú tehéntej (1 l), tehéntejből készült telemea sajt, tehéntejből készült, 3,5 százalék zsírtartalmú joghurt, legfeljebb 200 grammos kiszerelésben, 000-s fehér búzaliszt (1 kg), kukoricadara (1 kg), M méretű tyúktojás (10 darabos kiszerelés), napraforgóolaj (1 l), friss csirkehús, friss sertéshús, friss zöldség (paradicsom, uborka, vöröshagyma, szárazbab, sárgarépa, kaliforniai paprika, kápia paprika), friss gyümölcs (piros és Golden alma, szilva, görögdinnye, csemegeszőlő), fehér burgonya, cukor (1 kg). (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.29)
Tíz vidéki diákból négy 5-ös alatti átlagot ért el a képességvizsgán
Tíz vidéken tanuló diákból négy 5-ös alatti átlagot ért el az országos képességvizsgán, ez az arány 10 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest – derül ki a World Vision Romania friss felméréséből. Megállapították, hogy a vidéki diákok körében kétszer annyi a 7-es alatti jegy, mint a városi társaik közében. A World Vision Románia képviselői szerint a vidéki területeken egyre súlyosabb probléma a minőségi oktatáshoz való hozzáférés hiánya. A városon tanuló diákok mintegy 4,9 százaléka 5 és 5,49 közötti átlagot ért el a képességvizsgán, míg a vidéken élő gyerekek között csaknem kétszer annyi volt az 5 és 5,49 közötti átlag (8,6 százalék). Az 5,5 és 6-os közötti átlagok esetében is különbségek tapasztalhatók: a városi tanulók 5,6 százaléka, a vidéki gyermekek 8 százaléka érte el ezt az eredményt. A World Vision Románia képviselői több okot is felsorakoztattak, hogy a vidéki gyermekek miért maradnak le városi társaiktól. Egyrészt a vidéki gyermekek 24 százaléka nem kap segítséget a házi feladatok elkészítésében, másrészt közel 35 százalékuk azt állítja, hogy nincs elegendő iskolai felszerelésük és könyvük a tanuláshoz. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.29)
Black Hawk helikoptereket fognak szervízelni Romániában
Közös karbantartó és szerelő egységet hoz létre Romániában az amerikai Lockheed Martin és a helyi Aerostar, írja az economedia.ro. A Black Hawk helikopterekre szakosodott központ Bákóban üzemel majd, a tervek szerint az idei év folyamán nyitják meg. A szervízelési központ létrehozása annak a szerződésnek a folyamodványa, melynek értelmében Románia 12 darab S-70 Black Hawk helikoptert vásárol az amerikai nagyvállalattól 269 millió euró értékben. A légi járműveket a Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) kapja meg, mentési feladatokra szánják őket. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.29)

Agentia de presa RADOR