2017. október 23

Teodor Meleşcanu külügyminiszter hivatalos látogatást tesz Izraelben
Tedoro Meleşcanu külügyminiszter hivatalos látogatásra Izraelbe utazott. A román diplomácia vezetőjét Reuven Rivlin izraeli államelnök  és Benjámin Netanjáhu  miniszterelnök fogadja, aki egyben a külügyminiszteri tisztséget is betölti. Teodor Meleşcanu Izraelben, egyebek mellett, a kétoldalú együttműködésről, a sziriai és az iraki helyzetről, valamint az iráni nukleáris megállapodásról és a békefolyamatról tárgyal. Az izraeli hivatalosságok a megbeszéléseken kitérnek arra a biztonsági veszélyre, amelyet Irán jelent Izraelre nézve, megvitatva ugyanakkor a nemzetközi intézmények és fórumok keretében fenntartott diplomáciai kapcsolatokat. Megjegyzendő, hogy néhány nappal ezelőtt, Bukarestbe látogatott Avi Dichter, a Kneszet külkapcsolatokért és védelemért felelős bizottság elnöke, aki a román külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket. Tedor Melescanu nagyra értékelte az izraeli parlament delegációjának látogatását, amely véleménye szerint lehetőséget adott a kitűnő szinten fenntartott kétoldalú kapcsolatok igazolására. A román külügyminiszter hétfő délelőtt ellátogatott az izralei Yad Vashem Holokauszt Emlékközponthoz, tájékoztatott a román rádió izraeli tudositója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)
A Nagy Egyesülés Centenáriumának megünneplésére 2.170 projektet küldtek be a Művelődésügyi Minisztériumhoz
Lucian Romaşcanu kulturminiszter közlése szerint az állami intézmények mostanig 2170 projektet nyújtottak be a Művelődésügyi Minisztériumhoz a Nagy Egyesülés Centenáriumának megünneplése alkalmából általuk tervezett ünnepi rendezvények megszervezéséről. ”A centenárium az egész ország ünnepe. A Művelődésügyi Minisztérium elsősorban közvetitő szerept tölt be az erre az alkalomra tervezett események megszervezésében. A minisztérium felülvizsgálja a tervezeteket és támogatja a kormányon belül, hogy az ünnepi rendezvények megszervezésére szükséges kiadásokat foglalják a jövő évi költségvetésbe. A centenáriumra szánt költségvetést nem a minisztérium kezeli, hanem mindegyik projekt-kezdeményező saját maga kapja meg a megfelelő összeget”, magyarázta Lucian Romaşcanu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)
Tăriceanu az Alkotmánybirósághoz fordult a Belina-ügyben
Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök az Alkotmánybirósághoz fordult, mivel úgy vélte, hogy a Kormány és a Legfőbb Ügyészség között alkotmányos jellegű jogi konfliktus zajlik. Az alkotmánybirósághoz benyújtott észrevétel szerint a jogi konfliktus azt követően robbant ki, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bűnvádi kivizsgálatot inditott a Belina-szigetre utaló kormányhatározat törvényességét illetően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)
A liberálisok a pénzügyminiszter lemondását követelik
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Mihai Tudose miniszterelnöktől Ionuţ Mişa pénzügyminiszter menesztését kérte, akinek azt rója fel, hogy a román gazdaság terén „aberrációt keltett adóügyben” és még mindig nem ismertette a jövő évi költségvetés tervezetét, hangsúlyozta Ludovic Orban pártelnök a PNL végrehajtó bürójának ülése végén. A PNL kérésére Ionuţ Mişa pénzügyminisztert behivták a képviselőházba, hogy magyarázattal szolgáljon az osztott hozzáadottérték-adó alkalmazásáról és behajtásáról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.23)
Sorin Grindeanut az Országos Kommunikáció-szabályozó Ügynökség elnöki tisztségébe javasolták
Sorin Grindeanu volt miniszterelnököt Mihai Tudose jelenlegi kormányfő az Országos Kommunikáció-szabályozó Ügynökség elnöki tisztségébe javasolta. A parlamenti szakbizottságoknak október 26-ig kell meghallgatniuk Sorin Grindeanut, majd jelentést összeállitaniuk a meghallgatás konklúzióiról. Grindeanu kinevezéséről a parlament plénuma szavaz. Az ügynökséget mostanig Adrian Diţă vezette, aki lemondott tisztségéből. Az utóbbi két hónapban Adrian Diţă-t a parlamenti szakbizottságok két alkalommal hallgatták meg. A szenátus gazdasági bizottságának elnöke és a képviselőház információ-technológia bizottságának vezetője Andrian Diţă lemondását kérték, mivel kinevezésétől mindössze három hétre „önkényesen” átszervezte az ügynökséget. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)
Demeny Andrei