2018. március 5

Jogerősen felmentette Ludovic Orbant a Legfelsőbb Bíróság

Mint arról korábban beszámoltunk a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant azzal vádolta az ügyészség, hogy 2016-ban befolyásával visszaélve Bukarest főpolgármester-jelöltjeként pénzt kért egy üzletembertől a saját kampányának a fedezésére. Első fokon a politikust felmentették, azonban az ügyészség fellebbezett és egy év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte a politikusra. Ludovic Orban az ítélethirdetés előtt ártatlannak vallotta magát és tagadta az ellene felhozott vádakat. (Radio România Actualităţi)

Forgalomkorlátozás Bulgáriában

Ma 14.00 és 20.00 óra között tilos a 12 tonnánál nehezebb gépjárművek közlekedése Bulgária fő közlekedési útjain – tájékoztat a Külügyminisztérium. A forgalomkorlátozást az ország nemzeti ünnepe alkalmából rendelték el, amelyet március 3-án tartottak meg. (Rador Hírügynökség)

Próbafelvételit szervezett tegnap a Iaşi-i Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem

Ez az első alkalom amikor a felsőfokú intézetben tanulni vágyó diákok tesztelhették tudásukat a júliusban sorra kerülő vizsga előtt. A próbafelvételire jelentkező mintegy 1000 diák közül 800 az orvosi karon a többiek a fogorvosi, gyógyszerészeti, illetve orvosbiológiai mérnöki karokon szeretnék folytatni tanulmányaikat. A felsőoktatási intézetben májusban egy újabb próbafelvételire kerül majd sor. (Radio România Actualităţi)

Ukrajnába látogatott a Határon Túli Románok Minisztériumának vezetője, Natalia Elena Intotero

A tárcavezető Csernyivcibe és Kárpátaljára utazott ahol találkozott a helyi és regionális hatóságok képviselőivel. Látogatásának egyik célja az volt, hogy határokon átívelő együttműködés keretében felújítsák az „Aron Pumnul” Emlékházat. Natalia Elena Intotero Csernyivciben ellátogatott Románia Főkonzulátusára, ahol találkozott az intézmény vezetőjével, Eleonora Moldovannal, akivel egy román tannyelvű óvoda megnyitásának a lehetőségét és az ukrajnai román diákok számára folyósítandó ösztöndíjak ügyét vitatták meg. A találkozón szóba került továbbá egy projekt, amelynek keretében román újságírók ismerkednének meg a történelmi közösségekkel. A miniszter-asszony Kárpátalján, Aknaszlatinán járt, ahol a település polgármesterével Románia Információs Központjának kialakításáról és felszereléséről tárgyalt. (Rador Hírügynökség)

A romániai gazdaság 4,7%-os növekedésre számít a Standard & Poor’s

A hitelminősítő intézet szerint az idei gazdasági növekedés 3,5%-osra mérséklődik majd a 2019-2021-es időszakban. A Standard & Poor’s szakemberei a hazai gazdaság sebezhető pontjainak minősítették a gyakori politikai változásokat és a törvénykezés gyors módosítását. Ezek – írják az elemzők – meghatározó befolyással lehetnek az intézményi egyensúlyra és késleltethetik a szükséges strukturális reformokat olyan ágazatokban, mint az infrastruktúra fejlesztése, az oktatás és az egészségügy. Az intézet megerősítette Románia hitelképességének `BBB mínusz minősítését, amely ajánlja az országot a beruházóknak és e minősítésnek stabil perspektívát jósol. Mindazonáltal a hitelminősítő úgy véli, hogy ez a besorolás növekedhet, amennyiben a kormány haladást ér el az államháztartás megerősítésében, de csökkenhet is abban az esetben, ha a politikai változások a költségvetési hiány számottevő csökkenéséhez vezetnek. (Radio România Actualităţi)

Az Oktatásügyi Minisztérium ma felhívással fordult a tanárokhoz, hogy tekintsenek el az olyan radikális lépésektől mint a holnap kezdődő országos képességfelmérő vizsga bojkottja

A szaktárca képviselői emlékeztetik a tanügyi szakszervezeteket arra, hogy jelenleg folyik a kollektív munkaszerződés újratárgyalása és ennek egyik előírása szerint a tárgyalások idején nem nyitható munkakonfliktus. Mint ismeretes a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Föderációja bejelentette, hogy a szakszervezeti tagokkal folytatott konzultáció után eldöntötte, hogy bojkottálni fogja az országos képességfelmérő vizsga megtartását. A tiltakozó akció országszerte 1100 oktatási intézményt érintene. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin